Πολιτική

Θρακιά Σταυρού: Tο εντυπωσιακό βάραθρο στον …Yμηττό

Αυτός ο γνωστός – άγνωστος Υμηττός, όσο και να τον εξερευνείς πάντα θα σου προσφέρει κάτι νέο.

Πόσοι λοιπόν γνωρίζουν για τα εντυπωσιακά σπήλαια που διαθέτει, όπως αυτό στην περιοχή Θρακιά Σταυρού, πάνω από την Τερψιθέα Γλυφάδος. Ανακαλύφθηκε σχετικώς νωρίς, το 1925, όπου αναφέρεται στο ημερολόγιο του Οδοιπορικού Συνδέσμου της χρονιάς εκείνης.

Το σπηλαιοβάραθρο βρίσκεται σε υψ. 400 μ. περίπου, σε απόσταση 10′ από το διάσελο Σταυρός και 80-90 μ. αριστερά από το μονοπάτι που έρχεται από τα Σούρμενα ( θέση γύρισμα ) και ανεβαίνει μέσα από τη ρεματιά στο Σταυρό, στη ρίζα βράχου λίγο μετά τα αμφιθεατρικά βράχια της Πιρναρής.

Έχει μορφή φυσικού πηγαδιού και το στόμιο του έχει ελλειπτική περίμετρο 5 -10 μ. Μετά από κατακόρυφο βάθος 32 μ. υπάρχει κατηφορικός θάλαμος διαστάσεων 40Χ45 μ. περίπου.

Το βάραθρο έχει συνολικό βάθος 50 μ. Εξερευνήθηκε την 12.11.1939 από την σπηλαιολογική ομάδα του ΕΟΣ Αθηνών και περιγράφεται στην επετηρίδα του ΕΟΣ «Βουνό» του έτους 1946 ( σελ. 114-115 ).

2

4

6

8

Για να κατέβει κάποιος στο βάραθρο πρέπει να έχει σπηλαιολογικές γνώσεις και κατάλληλο εξοπλισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...