Ενέργεια

«Θρίλερ» στην κυπριακή ΑΟΖ: Στο «καναβάτσο» οι απειλές της Άγκυρας - Ερχονται τα πλοία της αμερικανικής ExxonMobil

Η Τουρκία εξέδωσε  σήμερα τρεις νέες παράνομες «Navtex» ως απάντηση των δύο  Navtex που είχε εκδώσει  η Κύπρο  πριν δύο ημέρες. Πρόκειται για δέσμευση περιοχών που αφορούν  περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10 και αυτή για τις επιστημονικές έρευνες από το γερμανικό MARIA S. MERIAN.

Η Άγκυρα , σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» φέρεται να είναι «χολωμένη» διότι το Βερολίνο φέρεται να αναγνωρίζει πλήρως την αρμοδιότητα της Κύπρου και ειδικά του  Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης για έκδοση Navtex στην περιοχή,

Οι Τούρκοι στοχεύουν  κατά των  κυπριακών Navtex  109/18 οι οποίες αφορούν περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10, όπου αναφέρεται ότι «εκδόθηκε από αναρμόδια αρχή»,  όπως και κατά της Navtex 110/18, που εκδόθηκε  μετά από αίτηση του διαχειριστών του γερμανικής κρατικής ιδιοκτησίας ακαδημαϊκού ωκεανογραφικού πλοίου  MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες, στην περιοχή ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει ο κυπριακός τύπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού τύπου,  υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ θα καταγράψουν πέραν της ακριβούς διαμόρφωσης του βυθού και στοιχεία όπως τυχόν ναυάγια ή άλλα αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στοιχεία σε σχέση με την υποθαλάσσια ζωή σε εκείνο το βάθος ώστε να μελετηθεί τυχόν επηρεασμός από την γεώτρηση. Παράλληλα, θα γίνουν και σειρά τεχνικών μελετών που αφορούν στα δεδομένα των στόχων, με σκοπό την επιλογή βασικών και εναλλακτικών σημείων των γεωτρήσεων.

Την ίδια στιγμή, τα πλοία Ocean Investigator και Med Surveyor που συνεργάζονται με τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό ExxonMobil, βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου και αναμένουν οδηγίες για το ταξίδι στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο στις 5 Μαρτίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα

H ExxonMobil, στην οποία ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Ρεξ Τίλερσον πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.

Η απόφαση της αμερικανικής εταιρείας να μην αλλάξει τους σχεδιασμούς της μετά τις απειλές της Τουρκίας είναι σημαντική, τόνισε η ίδια πηγή. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από την ExxonMobil ότι «όλα βαίνουν καλώς» και την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι έρευνες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου το πλοίο Med Surveyor βρίσκεται ανοικτά της Χάιφα,190 ναυτικά μίλια από το οικόπεδο 10 και το πλοίο Ocean Investigator είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά του Λαυρίου στην Αττική.

Τα δυο πλοία, αναφέρει η εφημερίδα, «ουσιαστικά θα προετοιμάσουν το βασικό μενού της ερευνητικής γεώτρησης της Exxon που είναι ο εντοπισμός των σημείων, που το γεωτρύπανο θα τρυπήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο που είναι προγραμματισμένη η έναρξη της πρώτης γεώτρησης και αν χρειασθεί και δεύτερη στη συνέχεια».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ