Κόσμος

Η Τουρκία, οι Κούρδοι και η Αμερική: Ποιος είναι ο επόμενος στόχος του Ερντογάν;

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος του Ερντογάν μετά την κατάληψη του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία; Ο κύριος στόχος της Τουρκίας παραμένει η απώθηση των κουρδικών δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη. Ήδη στην Άγκυρα ετοιμάζονται για την επόμενη στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του Αφρίν για την κατάληψη του Μανμπίζ. Αν για το Αφρίν χρειάστηκαν 58 ημέρες επιχειρήσεων από τον πολύ καλά εξοπλισμένο τουρκικό στρατό, τι προσπάθεια θα απαιτηθεί για την κατάληψη του Μανμπίζ;

Το δυσκολότερο ζήτημα για την Άγκυρα παραμένει η ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Η αποχώρηση του Τίλερσον και, ενδεχομένως, του Μακμάστερ, που αποτελούσαν και τον βασικό δίαυλο επικοινωνίας δεν βοηθά. Η τοποθέτηση του Μάικ Πομπέο στην ηγεσία της αμερικανικής διπλωματίας δυσκολεύει την αμερικανο-τουρκική προσέγγιση. Στην Άγκυρα, ο Πομπέο έχει τη φήμη φανατικού αντι-μουσουλμανικού γερακιού.

Οι κουρδικές δυνάμεις στο Μανμπίζ δεν φέρουν μόνο αμερικανικό εξοπλισμό αλλά έχουν στις τάξεις τους Αμερικάνους συμβούλους και στρατιώτες. Υπάρχει η πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δυο συμμάχων; Η θερμοκρασία στη βόρεια Συρία αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες και αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Πηγή:onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ