Κόσμος

Η συγκλονιστική ομιλία της έφηβης ακτιβίστριας που γλίτωσε από το μακελειό στο Πάρκλαντ (βίντεο)


Η μεγαλύτερη κινητοποίηση κατά των όπλων στην ιστορία των ΗΠΑ που έλαβε χώρα το περασμένο σαββατοκύριακο «σημαδεύτηκε» από πολλές συγκινητικές και ιστορικές στιγμές.

Ωστόσο, οι χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στη διαδήλωση της Ουάσινγκτον σίγουρα δεν θα ξεχάσουν ποτέ τον τρόπο που επέλεξε να διαμαρτυρηθεί μια 17χρονη κοπέλα, η οποία επέζησε από το μακελειό του Πάρκλαντ και έχει βάλει σκοπό στη ζωή της να «πολεμήσει» κατά της ανεξέλεγκτης χρήσης όπλων στη χώρα της.

Η Έμα Γκονζάλες, ακτιβίστρια και επιζήσασα της σφαγής της Φλόριντα, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης με τον λόγο της στην διαδήλωση March for Our Lives. H Γκονζάλες διάβασε τα ονόματα των θυμάτων ένα προς ένα και στη συνέχεια παρέμεινε σιωπηλή και δακρυσμένη, κοιτώντας κατάματα το κοινό.

Η ομιλία της κοπέλας διήρκεσε ακριβώς έξι λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, δηλαδή τον χρόνο που χρειάστηκε ο Νίκολας Κρουζ για να σκορπίσει τον θάνατο στο Γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas, στην επίθεση που άφησε πίσω της 17 νεκρούς.

Emma Gonzalez gives speech at March for Our Lives rally

«Έξι λεπτά και σχεδόν 20 δεύτερα. Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των έξι λεπτών, 17 φίλοι μας έφυγαν από κοντά μας, 15 τραυματίστηκαν και όλα τα μέλη της κοινότητάς μας άλλαξαν για πάντα. Όλοι όσοι ήταν παρόντες καταλαβαίνουν. Όλοι όσοι έχουν νιώσει το παγωμένο άγγιγμα της βίας των όπλων καταλαβαίνουν. Περάσαμε πολλές χαοτικές ώρες, γεμάτες δάκρυα, κάτω από τον καυτό απογευματινό ήλιο χωρίς να γνωρίζουμε τι συνέβη. Κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει το μέγεθος αυτού που είχε συμβεί. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι σε αυτό το κτήριο υπήρχαν πτώματα που περίμεναν μια μέρα να αναγνωριστούν. Κανείς δεν ήξερε ότι τα άτομα που αγνοούνταν είχαν ήδη σταματήσει να αναπνέουν πολύ πριν συνειδητοποιήσουμε καν ότι είχε σημάνει κόκκινος συναγερμός», είπε η νεαρή κοπέλα στην εισαγωγή της.

Στη συνέχεια, η Έμα διάβασε όλα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, αναφέροντας όλα εκείνα που δεν θα μπορούσαν πια να κάνουν. Μόλις τελείωσε, σώπασε για τέσσερα λεπτά και 25 δευτερόλεπτα, πριν υψώσει ξανά τη φωνή της.

«Από τη στιγμή που βγήκα εδώ έξω, έχουν περάσει 6 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Ο δράστης έχει σταματήσει να πυροβολεί και σύντομα θα πετάξει κάτω το τουφέκι του, θα μπλεχτεί στο πλήθος των μαθητών και θα φύγει ανενόχλητος, για να τριγυρνά ελεύθερος μία ώρα πριν τη σύλληψή του. Αγωνιστείτε για τη ζωή σας προτού αυτό γίνει καθήκον κάποιου άλλου», είπε η Γκονζάλες.

Η διαδήλωση στην Ουάσινγκτον ήταν από τις μεγαλύτερες του σαββατοκύριακου, αφού μια ανθρωποθάλασσα 800.000 ατόμων συγκεντρώθηκε στις λεωφόρους ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο.

Στη Νέα Υόρκη, 175.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο. Και περισσότερες από 800 πορείες πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ και στον κόσμο, παντού με ώθηση από τους νέους.

«Ποτέ ξανά!» ήταν το σύνθημα που ένωσε αυτούς τους ενήλικους και τους εφήβους, αγανακτισμένους από την επανάληψη των μακελειών με πυροβόλα όπλα στα σχολεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ