Ρωσία

Η Ρωσία κάλεσε στο ΥΠΕΞ τους πρέσβεις Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας!-Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση απέλασης Αμερικανών διπλωματών

 

Λίγες ώρες αφού η Ρωσία, δια του υπουργού Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη και θα απελάσει – ως αντίποινα- 60 Αμερικανούς διπλωμάτες, ήρθε μια ακόμη εξέλιξη. Στο ΥΠΕΞ κλήθηκαν εσπευσμένα οι πρέσβεις της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο… συναγερμός σήμανε όταν εικονολήπτης του Reuters είδε το αυτοκίνητο του Βρετανού πρέσβη στη Μόσχα να φτάνει στο υπουργείο Εξωτερικών. Μέσα στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον κάμεραμαν, ήταν ο Βρετανός πρέσβης Λόρι Μπρίστοου.


Ο πρέσβης της Βρετανίας φεύγει από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας

Λίγο αργότερα, ο ανταποκριτής του Sputnik, μετέδωσε ότι στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έφτασαν άλλοι οι πρέσβεις της Γαλλίας Sylvie Bermann, της Γερμανίας Ruediger von Fritsch,καθώς επίσης και οι απεσταλμένοι της Ιταλίας και της Πολωνίας.


Η πρέσβης της Γαλλίας 
Ο πρέσβης της Γερμανίας 

Ο πρέσβης της Γερμανίας αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και μπήκε στο κτίριο του υπουργείου συνοδευόμενος από τη Sylvie Bermann. Το ρωσικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι κάλεσε τους πρέσβεις στο υπουργείο. Και αυτό έγινε για να ενημερώσει τους εκπροσώπους των χωρών που με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ πήραν μέτρα εναντίον της Ρωσίας, για τα αντίποινα που θα λάβει.

Ρωσία: Δεν ξεκινήσαμε εμείς διπλωματικό πόλεμο

Η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου, πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία στις 4 Μαρτίου, εξακολουθεί να φέρνει τη Ρωσία αντιμέτωπη με τον… κόσμο όλο. Αλλά η Μόσχα αρνείται πως εκείνη ξεκίνησε τον διπλωματικό πόλεμο που βρίσκεται εδώ και μέρες σε πλήρη εξέλιξη.

Σε αντίποινα για την απόφαση των ΗΠΑ, η Μόσχα αποφάσισε να απελάσει κι εκείνη 60 Αμερικανούς διπλωμάτες. Και να κλείσει και το αμερικανικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη. Είναι τα αντίποινα προς την Ουάσινγκτον. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν συμφωνεί με την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης, πως δηλαδή η απόφαση της Μόσχας αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διπλωματία.

«Δεν είναι η Ρωσία αυτή που ξεκίνησε διπλωματικό πόλεμο», τόνισε ο Πεσκόφ. «Η Ρωσία αναγκάστηκε να λάβει μέτρα ως απάντηση στις μη φιλικές και παράνομες ενέργειες της Ουάσινγκτον», πρόσθεσε. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι η Μόσχα εξετάζει την απόφαση κάποιων παρόχων δορυφορικών και ψηφιακών καναλιών να σταματήσουν τη μετάδοση του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλοντας ότι μοιάζει παράνομη και μεροληπτική.

Οι ΗΠΑ

Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ απέλασαν 60 Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία που υποστηρίζει ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι.

Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η απάντηση της Μόσχας «θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία».

Συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή Φωτογραφιών: Reuters

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...