Πολιτική

Η Ομοσπονδία Κωφών κατά Ζουράρι γιατί είπε «κωφάλαλο» τον Ιβάν Σαββίδη

Η Οσπονδία Κωφών Ελλάδος τάσσεται με ανακοίνωσή της κατά του Κώστα Ζουράρι για τα όσα δήλωσε για τον Ιβαν Σαββίδη, μετά το παιχνίδι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα της περασμένης Κυριακής (11/3/2018) μεταξύ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, ο κ. Κώστας Ζουράρις δήλωσε για τον κ. Ιβάν Σαββίδη: «Ένας άνθρωπος που δεν ξέρει τη γλώσσα είναι κωφάλαλος. Ο Σαββίδης ούτε καταλαβαίνει τι του λένε ούτε μπορεί να μιλήσει στα ελληνικά. Ουσιαστικά λειτουργεί ως κωφάλαλος».

Η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Θα πρέπει κατ’ αρχάς να ενημερώσουμε τον κ. Ζουράρι, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και υφυπουργός Παιδείας, ότι ο όρος «κωφάλαλος» είναι λανθασμένος για τον προσδιορισμό της αναπηρίας μας και ότι έχει πλέον αντικατασταθεί από τους όρους «κωφός» και «βαρήκοος» (ανάλογα με το ποσοστό της κώφωσης).

Το σημαντικότερο ωστόσο ατόπημά του είναι ότι επί της ουσίας ορίζει τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες ως άγλωσσους!
Είναι απαράδεκτο τέτοιου είδους αντιεπιστημονικές αντιλήψεις να διατυπώνονται από ανθρώπους που κατέλαβαν και κατέχουν δημόσια αξιώματα, καθώς φανερώνουν το πόσο βαθιά άγνοια έχουν για τα θέματα της αναπηρίας, αλλά και διαιωνίζουν προκαταλήψεις, για την εξάλειψη των οποίων δίνουμε καθημερινό αγώνα.

Να ενημερώσουμε λοιπόν τον κ. Ζουράρι ότι οι κωφοί-βαρήκοοι έχουν στην πλειονότητά τους ως μητρική γλώσσα τη νοηματική, η οποία αναγνωρίστηκε ως ισότιμη με την ελληνική αφενός μεν στην εκπαίδευση (ν. 2817/2000) και αφετέρου στην εν γένει κοινωνική ζωή (ν. 4488/2017), ενώ ένα ποσοστό από αυτούς χρησιμοποιεί ως μητρική γλώσσα την ομιλούμενη ελληνική, όπως και οι υπόλοιποι ακούοντες Έλληνες πολίτες.

Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, το όργανο που εκπροσωπεί όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας, δεν ανέχεται τέτοιου είδους υβριστικά σχόλια για την αναπηρία μας, τα οποία θίγουν την αξιοπρέπειά μας, και καλεί τον κ. Ζουράρι να ανακαλέσει δημόσια για τις προσβλητικές του δηλώσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...