Εθνικά θέματα

Η ομογένεια του Σίδνεϊ ετοιμάζεται να γιορτάσει την εθνική μας επέτειο

Την προσεχή Κυριακή,  οι διοργανωτές ένοιωσαν την ανάγκη να εκδώσουν ανακοίνωση για να διευκρινίσουν ότι στις προσεχείς εκδηλώσεις τιμούμε «τους ήρωες του 1821 και μόνον» (σ.σ.: η υπογράμμιση δική τους).

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησε σε παροικιακούς κύκλους η πληροφορία ότι πρόσωπα της παροικίας τα οποία φέρεται ότι εκπροσωπούν νεοπαγείς οργανισμούς με αποκλειστικό σκοπό την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, θα επιχειρούσαν να μετατρέψουν την συγκέντρωση της προσεχούς Κυριακής στο Martin Place και τη συνακόλουθη παρέλαση μέχρι το Opera House σε συλλαλητήριο εναντίον της σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, που θα περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία.

Τα πρόσωπα αυτά φέρεται ότι θα πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις σε παροικιακά οικήματα για τον συντονισμό των κινήσεών τους.

Ωστόσο, οι οργανωτές, Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Οργανωτική Επιτροπή για τον κοινό εορτασμό της Εθνικής μας επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στο Σίδνεϊ, προσκαλεί την Ομογένεια να παραστεί μαζικά με σκοπό να τιμήσουμε τους ήρωες του 1821 και μόνον.

Την ημέρα αυτή δεν έχουν θέση άλλες εκδηλώσεις για θέματα και προβλήματα που απασχολούν την πατρίδα μας.

Άλλωστε, στο μνημείο του Martin Place, εκ των κανονισμών, απαγορεύονται κάθε είδους πολιτικά συνθήματα και επιγραφές.

Ελπίζουμε ότι όλοι με ομοψυχία, υπερηφάνεια και ευπρέπεια θα εορτάσουμε, όπως κάθε χρόνο, την Ημέρα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας» καταλήγει η ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής.

Όσον αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της ερχόμενης Κυριακής, αυτό περιλαμβάνει δοξολογία το πρωί στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δέηση και κατάθεση στεφάνων το μεσημέρι στο Κενοτάφιο του Martin Place και παρέλαση σχολείων και φορέων έως το προαύλιο του Opera House, όπου θα εκφωνηθούν ομιλίες από τους επισήμους και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Να αναφερθεί ότι στην παρέλαση έχει γνωστοποιήσει ότι θα συμμετάσχει η Παμμακεδονική Ένωση ΝΝΟ, ως τμήμα του γενικότερου συνόλου και όχι μεμονωμένα.

Πέραν των εκδηλώσεων της Κυριακής, η 25η Μαρτίου τιμήθηκε και με άλλες εκδηλώσεις στην πόλη του Σίδνεϊ.

Χθες βράδυ (Τετάρτη) το Γενικό Προξενείο παρέθεσε δεξίωση σε αίθουσα του Πολιτειακού Κοινοβουλίου, όπου πλην του χαιρετισμού του γενικού προξένου Χρήστου Καρρά, επρόκειτο να μιλήσει και ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής, διευθυντής της Έδρας Νέων Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ.

Επίσης, την Τρίτη το βράδυ, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αυστραλίας διοργάνωσε εκδήλωση στο οίκημά της στο Ashbury, με φιλοξενούμενο τον καθηγητή Γιώργο Καναράκη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ανταύγειες από την 25η Μαρτίου και την Επανάσταση του 1821».

Εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου οργανώθηκαν ή θα οργανωθούν και από άλλους παροικιακούς φορείς.

Από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...