Κίνα

Η Κίνα απαντά στις ΗΠΑ: Δασμοί σε 128 προϊόντα

Διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ εξακολουθεί να αναζητά η Κίνα, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του Πεκίνου, μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου για δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Το Πεκίνο παρουσίασε λίστα αντιποίνων με 128 αμερικανικά προϊόντα, η αξία των οποίων υπολογίζεται μόλις στα 3 δισ. δολάρια. Αυτό, όπως σχολίαζαν ειδικοί, αποκαλύπτει ότι δεν θέλει να βγάλει όλα τα όπλα από τη φαρέτρα ακόμη. Σημειώνεται ότι το 2016 οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Κίνα ανήλθαν στα 115,6 δισ. δολάρια, επομένως το Πεκίνο θα μπορούσε να θέσει στο στόχαστρο πολύ ευρύτερη γκάμα προϊόντων.

Η κυβέρνηση της Κίνας προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ σήμερα να αποφύγει να θέσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις σε κίνδυνο, αντιδρώντας στους δασμούς σε σειρά κινεζικών προϊόντων που ανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας για την οποία κατηγορεί η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου πολλές κινεζικές εταιρείες.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι το Πεκίνο ευελπιστεί πως η Ουάσινγκτον θα απομακρυνθεί από «το χείλος του γκρεμού», ότι θα πάρει «συνετές αποφάσεις» και δεν θα «σύρει» τις διμερείς σχέσεις σε ένα «επικίνδυνο μέρος», προσθέτοντας ότι εναντιώνεται στα μέτρα προστατευτισμού που οδεύει να πάρει μονομερώς η αμερικανική κυβέρνηση.

Η Κίνα έχει προετοιμαστεί πλήρως να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της και δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο, μολονότι δεν θέλει τέτοιον, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου.

Με βάση το προεδρικό υπόμνημα που υπέγραψε ο Τραμπ την Πέμπτη, θα υπάρξει μια περίοδος δημόσιας διαβούλευσης 30 ημερών ως προς τους δασμούς, που θα ξεκινήσει από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος των προϊόντων που θα μπουν στο στόχαστρο.

Αυτό στην πράξη δίνει περιθώριο για συνομιλίες ανάμεσα στα μέρη. Ήδη, Ουάσινγκτον και Πεκίνο βρίσκονται σε διαβουλεύσεις.

Η προοπτική εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας προκαλεί έντονη ανησυχία σε πολλές χώρες, καθώς η πτώση της ζήτησης θα είναι αναπόφευκτη. Τα χρηματιστήρια πέφτουν, αλλά τοποθετήσεις που θεωρούνται ασφαλείς, όπως τα κρατικά ομόλογα, προσελκύουν κεφάλαια.

Σε χωριστή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς ύψους ως και 3 δισεκ. δολαρίων σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα σε αντίποινα για τους δασμούς στον χάλυβα (25%) και στο αλουμίνιο (10%) που εισάγουν οι ΗΠΑ, οι οποίοι τίθενται σε εφαρμογή σήμερα.

ο Πεκίνο εξετάζει επιπρόσθετους δασμούς 15% σε αμερικανικά προϊόντα όπως αποξηραμένα φρούτα, κρασιά και ατσάλινους σωλήνες, δασμούς 25% σε προϊόντα χοιρινού κρέατος και στο ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...