Κόσμος

Η γεωπολιτική τράπουλα ανακατεύεται - «Κλείδωσε» η Διαμετακομιστική βάση των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη

Aνακατεύεται η γεωπολιτική τράπουλα. Οι Αμερικανοί όπως φαίνεται είναι διατεθειμένοι να ελέγχουν μέσω βάσεων στρατηγικά κλειδιά της ανατολικής μεσογείου. 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ «κλείδωσε» εδώ και μέρες η δημιουργία της Διαμετακομιστικής Βάσης των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, σε χώρο εντός του λιμανιού της πόλης αλλά και εκτός αυτού,, μετά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις κλιμακίων υψηλόβαθμων στρατιωτικών από την πρεσβεία ττων ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Όπως αποκάλυψε το Evroς-news.gr, βρέθηκαν στην πόλη αρχικά πολύ υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και είχαν συνεργασία με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Χρήστο Δούκα, κάτω από απόλυτη μυστικότητα.

Συζήτησαν την συνεργασία που υπήρξε για τα στρατιωτικά ελικόπτερε που ήρθαν από την Ρουμανία και αφού προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και έγιναν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να μπορούν να μεταφερθούν από πολεμικό πλοίο, ήρθε και τα παρέλαβε.

Οι Αμερικανοί εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν με τον ΟΛΑ και τις άλλες εμπλεκόμενες στο θέμα υπηρεσίες της πόλης και του Έβρου γενικότερα και τόνισαν ότι αυτή θα εξελιχθεί σε πιο σταθερή βάση, με περισσότερη δραστηριότητα. 

Θα υπάρξει μια Διαμετακομιστική Βάση, όχι πάντως καθαρά στρατιωτική όπως είναι στην Σούδα των Χανίων. Από την Αλεξανδρούπολη όμως θα προωθούνται στα Βαλκάνια αλλά και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, υλικά όχι μόνο στρατιωτικού περιεχομένου.

Ακολούθσε δεύτερο κλιμάκιο μερικές ημέρες αργότερα, όπου έγινε αναλυτικότερη συζήτηση και συνεργασία με τον κ.Δούκα για το συγκεκριμένο ζήτημα και φάνηκε να υπάρχει πνεύμα απόλυτης συνεννόησης και προγραμματισμού όλων των πλευρώ,ν ώστε να προχωρήσει το θέμα.

Μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ ενημερώνεται συνέχεια και λεπτομερώς για τις εξελίξεις και μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις που κατά καιρούς κάνει για αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Κάποιες πληροφορίς αναφέρουν ότι προχωράει παράλληλα το ενδιαφέρον και για την εμπορική αξιοποίηση του λιμανιού από τις ΗΠΑ και μάλιστα υπήρξε επίσκεψη πολύ σημαντικού αξιωματούχου για το θέμα αυτό, αλλά δεν κατέστη δυνατό να τις διασταυρώσουμε ακόμα πλήρως. Το σίγουρο όμως είναι, ότι οι Αμερικανοί είναι φαβορί να ααποκτήσουν μέσω εταιρειών τους και την εμπορική διαχείριση του λιμανιού της πόλης.

Ο κ. Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε Συνέδριο με την ονομασία «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» , τόνισε ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και επισήμανε τις βλέψεις των ΗΠΑ για την Αλεξανδρούπολη.

«Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο» είπε ο Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να το χρησιμοποιήσουν τόσο για εμπορικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς και ειδικότερα για βάση ελικοπτέρων».

Είχε τονίσει επίσης ο ίδιος ότι οι ΗΠΑ δημιουργούν ναι μεν στρατιωτική βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς όμως βέβαια να αναφέρει τον λόγο ο οποίος αφορά σαφώς τον πλήρη και ολοκληρωτικό έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου από τις τυχόν τυχάρπαστες , κατά τους Αμερικανούς, επιδιώξεις του Ερντογάν σε σχέση πάντα με την συνεργασία του με την Ρωσία αλλά και το έλεγχο του αγωγού ΤΑΡ.

Είναι διάχυτες λοιπόν οι σκοπιμότητες των Αμερικανών για τις βάσεις που θέλουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει φανεί ακόμη αν η Ελλάδα κερδίζει κάτι απ’ αυτή την πλήρη παράδοση των εδαφών της και των βάσεων της για τη φιλοξενία αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία σαφής πληροφορίες ότι παίρνουμε και εμείς κάτι. Παράδοση άνευ όρων;

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέραμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ποκτούν βάση UAV-UCAVS οι ΗΠΑ στη Λάρισα με τις πτήσεις να ξεκινούν κιόλας από τον Μάιο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ανοιχτά το ενδεχόμενο μεταφοράς και τμημάτων της βάσης του Ιντσιρλίκ!

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα αφίχθη πριν λίγες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα αμερικάνων αξιωματικών και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 γνωστά και ως Predator B.

Πιο συγκεκριμένα, το πολυμελές κλιμάκιο αποτελούμενο από δεκάδες αξιωματικούς και τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αφίχθη αρχές Μαρτίου στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης που θα αποτελέσει και τη βάση τους για το επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι αμερικάνοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, έφεραν και δύο μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και είναι αυτά που θα επιχειρήσουν από κοινού με τα ελληνικά μη επανδρωμένα, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2017 – μετά και τις εξελίξεις στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας – πολυμελές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών περιόδευσε σε Πτέρυγες Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, «επιθεώρησε» εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η απόφασή τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...