Κόσμος

Η αναπληρώτρια ΓΓ του ΝΑΤΟ μιλάει για το Σκοπιανό, τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και την Κυπριακή ΑΟΖ


Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμέλερ σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, μίλησε για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, το Σκοπιανό αλλά και το ενδεχόμενο νέων νατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα.

Η Ρόουζ Γκοτμέλερ ερωτηθείσα για το αν θεωρεί οτι τα σύνορα Ελλάδας Τουρκίας είναι σαφή για το ΝΑΤΟ, απάντησε οτι “τα θαλάσσια σύνορα έχουν καθοριστεί εδώ και πολύ καιρό”, προσθέτοντας μεταξύ άλλων οτι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει “ουσιαστικά το κράτος δικαίου στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Έχουμε την πρόθεση να διασφαλίσουμε ότι οι σύμμαχοί μας, αν έχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους, θα προσπαθήσουν να τις λύσουν”, ενώ τόνισε οτι “το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που στηρίζει το κράτος δικαίου και από τη δική μας προοπτική είναι σαφής”.

Αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ, και ερωτηθείσα για τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας που σχετικά με το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI, η κυρία Ρόουζ Γκοτμέλερ απάντησε μεταξύ άλλων ότι “το ΝΑΤΟ παρακολουθεί όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά”, ενώ υπογράμμισε ότι η Συμμαχία ανησυχεί καθώς από ένα τέτοιο συμβάν μπορεί να προκληθεί κλιμάκωση που να οδηγήσει ακόμη και σε κρίση.

Η κυρία Ρόουζ Γκοτμέλερ ανέφερε όμως, ότι “από το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ προσπαθούμε να βρούμε τρόπους επίλυσης των προβλημάτων. Αν λοιπόν με ρωτήσετε πάλι να πάρω τη μία ή την άλλη πλευρά στη διαμάχη, δεν θα το κάνω, για κανέναν στην Συμμαχία”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σχέδια του ΝΑΤΟ για νέες βάσεις στην Ελλάδα, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι “αυτό είναι ένα ζήτημα που εναπόκειται εξ ολοκλήρου στην ελληνική κυβέρνηση… Αν η ελληνική κυβέρνηση έχει προτάσεις για κάτι νέο, τότε θα τις ακούσουμε”.

Ερωτηθείσα για τη θέση του ΝΑΤΟ στο θέμα των Σκοπίων, η Ρόουζ Γκοτμέλερ απάντησε ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να προχωρήσει με την πολιτική “ανοιχτών θυρών” του ΝΑΤΟ με τα Σκόπια μέχρι να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης δήλωσε επίσης “ότι θα ήταν καλό για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια αν τα Σκόπια γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι καλό για ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και για την Ελλάδα, αν το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ