Κόσμος

Πολεμική ρητορική Ατλαντικής Συμμαχίας κατά Ρωσίας: "Είχαμε επίθεση κατά χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ" - Πάμε για άρθρο 5;


Κλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο θα μοιάζει με ...αστείο. Πριν λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάνθηκε αμέσως πως η Ρωσία είναι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας-δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού κατασκόπου. Στο ίδιο μήκος κύματος και πολλά αμερικανικά ΜΜΕ που μιλούν για εκστρατεία δολοφονιών από τη Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ μιλά εδώ και ημέρες για  «παράνομη χρήση εκ μέρους της Ρωσίας στρατιωτικής δύναμης κατά της Βρετανίας» δηλαδή χώρας μέλος του ΝΑΤΟ!

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο δηλώνουν ότι η επίθεση με στρατιωτικής χρήσης νευροτοξικό παράγοντα ενός τύπου που έχει παρασκευασθεί από τη Ρωσία αποτελεί την πρώτη επίθεση τέτοιου τύπου στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνιστά επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πάμε για ενεργοποίηση του άρθρου 5; Πιθανότατα όχι άμεσα και ευθέως.

Αλλά φτιάχνεται κλίμα για άλλου είδους επέμβαση σε άλλλη χώρα, όπως στην Συρία όπου οι Υπερδυνάμεις θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες....

Δηλώσεις Ν.Τραμπ

"Μίλησα με την πρωθυπουργό, Τ.Μέι,  και είμαστε συζητήσεις, σε πολύ βαθιά θέματα, μία πολύ κακή κατάσταση".

"Ολα δείχνουν πως οι Ρώσοι ήταν πίσω από αυτό"

"Κάτι που ποτέ δεν έπρεπε να γίνει και γι αυτό το λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν"

Λάδι στη φωτιά από τον Βρετανό υπουργό Άμυνας: Η Ρωσία να το βουλώσει και να φύγει

Την ώρα που Λονδίνο και Μόσχα ανταλλάσσουν ύβρεις εκατέρωθεν με αφορμή την «δηλητηρίαση» με νευροπαραλυτική ουσία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκρίπαλ, και της κόρης του, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, προχώρησε σε μία δήλωση που ρίχνει λάδι στη φωτιά.

«Είναι απολύτως ειδεχθές και απαράδεκτο το τι έπραξε η Ρωσία στο Σάλσμπερι. Απαντήσαμε σε αυτό. Ειλικρινά, η Ρωσία πρέπει να φύγει, θα πρέπει να το βουλώσει», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση δηλητηρίασης, με την εκπρόσωπο τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνει, απαντώντας στις δηλώσεις Ουίλιαμσον, ότι αυτές δείχνουν πως το Λονδίνο έχει κάτι να κρύψει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάβιν Ουίλιαμσον, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας εκ των πιθανών διαδόχων της πρωθυπουργού Μέι, καταφέρεται εναντίον της Ρωσίας.

Τον Ιανουάριο, η εφημερίδα Daily Telegraph είχε γράψει πως ο Βρετανός υπουργός είπε ότι Ρωσία σχεδιάζει να πλήξει τη βρετανική οικονομία εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των υποδομών της, μια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει «χιλιάδες και χιλιάδες και χιλιάδες θανάτους».

Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας κατά της Ρωσίας

Σε ένα σπάνιο κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν, η καγκελάριος Μέρκελ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική εξήγηση» σε μία ρωσική υπευθυνότητα για την επίθεση της 4ης Μαρτίου στην Αγγλία.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η αποτυχία της Ρωσίας να απαντήσει στο νόμιμο αίτημα της Βρετανίας για μια εξήγηση, τονίζει περαιτέρω την ευθύνη της χώρας.

Οι τέσσερις ηγέτες σημειώνουν ότι η χρήση χημικού όπλου συνιστά επίθεση στη βρετανικής κυριαρχία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ επίσης κάνουν λόγο για «απειλή προς την ασφάλεια όλων μας».

Επίσης, οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Δείτε τις δηλώσεις
https://twitter.com/Ozkok_/status/974372790752239617?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/MSNBC/status/974297305598873600?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/watch?v=qNAtaKI2qqAΗ Ρωσία εξετάζει τα αντίποινα για την Βρετανία μετά τις απελάσεις διπλωματών της

Να επεξεργάζεται αντίμετρα εις βάρος της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, εξακολουθεί η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του Sputnik, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τα σχόλια αυτά έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και ακολουθούν την ανακοίνωση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χθες Τετάρτη ότι το Λονδίνο θα απελάσει ρώσους διπλωμάτες- κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τόσο μαζικά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα, «αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Τη δήλωση αυτή έκανε η Ζαχάροβα στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα ληφθούν «στο εγγύς μέλλον».

Η ίδια κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην έρευνα του περιστατικού με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του και είπε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης «παρανοϊκές».

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Όφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο...Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις», σημείωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες.

«Η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ διερωτήθηκε μάλιστα πώς άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν αλληλεγγύη προς το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ αν δεν διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες. «Η αλήθεια» για το περιστατικό αποκρύπτεται, κατέληξε η Ζαχάροβα.

Η Γαλλία στο πλευρό της Βρετανίας

Εντωμεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι «συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στην Αγγλία, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Από την αρχή της εβδομάδας, το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώνει τη Γαλλία για τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τους βρετανούς ερευνητές και για τα στοιχεία για την ευθύνη της Ρωσίας στην επίθεση», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Μακρόν και τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Η Γαλλία συμμερίζεται τη διαπίστωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της με τον σύμμαχό της».

Λαβρόφ: «Εξωφρενικές» οι ενέργειες του Λονδίνου

Για τυχόν αντίποινα εις βάρος του Λονδίνου σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ, η Ρωσία θα ενημερώσει προηγουμένως τη Βρετανία πριν τα ανακοινώσει δημοσίως, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότι νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA είχε μεταδώσει ότι ο Λαβρόφ έχει δεσμευτεί πως θα απελάσει βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα στην απόφαση της Τερέζα Μέι να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε την θέση της Μόσχας στην υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης του λέγοντας ότι οι βρετανικές κατηγορίες εις βάρος της Ρωσίας είναι απαράδεκτες και οι ενέργειες της κυβέρνησης Μέι εξωφρενικές.

Οι ενέργειες του Λονδίνου στην υπόθεση οφείλονται εν μέρει στην ανικανότητά του να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με το Brexit, είπε ο ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Sputnik. Σύμφωνα μάλιστα με τον ρώσο ΥΠΕΞ, το κίνητρο πίσω από τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ πιθανόν να είναι η παρακώλυση της διεξαγωγής στη Ρωσία του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο.

«Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση αντανακλά την απελπισία της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης, ειδικά ως προς το ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την δέσμευσή τους προς τους πολίτες σε σχέση με την έξοδο από την ΕΕ», είπε ο Λαβρόφ στην ομιλία του στο φόρουμ «Ρωσία-μια χώρα γεμάτη δυνατότητες».

«Η Μόσχα θα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μια συνεργασία με τις Βρυξέλλες όταν οι ευρωπαίοι γείτονές μας χάσουν το ενδιαφέρον τους να ακολουθούν τις αμερικανικές ρωσοφοβικές τάσεις, περιλαμβανομένων των κυρώσεων και των προκλήσεων και όταν, φυσικά, δεν θα υπάρχει πια συμφέρον να ανέχονται τις εξωφρενικές αυτές ενέργειες που βλέπουμε τώρα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της στοιχειώδους αξιοπρέπειας. Με ψυχραιμία απαντάμε σε όλα αυτά τα τεχνάσματα, κάτι που είναι προφανές από την επιθυμία μας να συζητήσουμε με όλους τα όποια προβλήματα...και το κάνουμε με σεβασμό, χωρίς υστερία», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, του AFP και του Sputnik, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα να αναρρώσει ο Σεργκέι Σκριπάλ ώστε να μπορέσει να ρίξει φως στην υπόθεση, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Η Βρετανία από την πλευρά της ανεβάζει τους τόνους. Σήμερα ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η επίθεση εις βάρος του Σκριπάλ είναι ένα τρόπος εκφοβισμού απέναντι σε όποιον αντιτίθεται στον πρόεδρο Πούτιν.

Σε μια σειρά συνεντεύξεών του νωρίς σήμερα το πρωί, ο Τζόνσον είπε ότι είναι «συντριπτικά» τα στοιχεία που παραπέμπουν σε ενοχή της Ρωσίας γιατί μόνο η Μόσχα έχει πρόσβαση στον νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση καθώς και κίνητρο να βλάψει τον Σκριπάλ.

Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμειξη. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την θέση του Λονδίνου λέγοντας ότι δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία και προειδοποιώντας ότι η Βρετανία δεν θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για την απάντηση της Μόσχας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ