Κόσμος

Πάμε για ενεργοποίηση του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας - Βρετανία: Ο ίδιος ο Πούτιν διέταξε την επίθεση με νευροτοξίνη - Κρεμλίνο: Είναι γύναιο, διανοητικά καθυστερημένος ο ΥΠΑΜ σας

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να πήρε την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένας στρατιωτικού βαθμού νευροτοξικός παράγοντας για τον θάνατο ενός Ρώσου πρώην πράκτορα σε αγγλικό έδαφος.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία ως αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει», είπε ο Τζόνσον.

«Η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και με την απόφασή του -και νομίζουμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό να ήταν δική του απόφαση- να κατευθύνει τη χρήση ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τι σημαίνουν όλα αυτά δηλαδή; Πως πάμε για ενεργοποίηση του άρθρου 5 περί συλλογικής Αμυνας

Χθες, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, προχώρησε σε μία δήλωση που ρίχνει λάδι στη φωτιά.

«Είναι απολύτως ειδεχθές και απαράδεκτο το τι έπραξε η Ρωσία στο Σάλσμπερι. Απαντήσαμε σε αυτό. Ειλικρινά, η Ρωσία πρέπει να φύγει, θα πρέπει να το βουλώσει», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση δηλητηρίασης, με την εκπρόσωπο τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών να σημειώνει, απαντώντας στις δηλώσεις Ουίλιαμσον, ότι αυτές δείχνουν πως το Λονδίνο έχει κάτι να κρύψει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάβιν Ουίλιαμσον, ο οποίος εμφανίζεται ως ένας εκ των πιθανών διαδόχων της πρωθυπουργού Μέι, καταφέρεται εναντίον της Ρωσίας.

Τον Ιανουάριο, η εφημερίδα Daily Telegraph είχε γράψει πως ο Βρετανός υπουργός είπε ότι Ρωσία σχεδιάζει να πλήξει τη βρετανική οικονομία εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των υποδομών της, μια ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει «χιλιάδες και χιλιάδες και χιλιάδες θανάτους».

Το Κρεμλίνο απάντησε 

Η Μόσχα δεν άφησε αναπάντητες τις χθεσινές άκρως επιθετικές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας, ο οποίος δήλωσε σίγουρος για την ενοχή της Ρωσίας στην υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκρίπαλ, και της κόρης του χωρίς να παρουσιάζει ούτε μια πραγματική απόδειξη και τον χαρακτήρισαν «γύναιο και ντροπή της Βρετανίας» και πρόσθεσαν επίσης ότι είναι «διανοητικά ανεπαρκής»!

Χθες ο Γκάβιν Γουίλιαμσον χαρακτήρισε «απολύτως ειδεχθή και απαράδεκτα όσα έπραξε η Ρωσία στο Σάλσμπερι».

«Ειλικρινά, η Ρωσία θα πρέπει να το βουλώσει και να φύγει», είπε ο Βρετανός υπουργός, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τη ρωσική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας απάντησε σήμερα στον ίδιο τόνο, λέγοντας ότι οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε εχθές ο Γουίλιαμσον θυμίζουν «γύναιο» και ντροπιάζουν τη χώρα του.

Οι προσβολές όμως δεν σταμάτησαν εκεί αφού ο Ιγκόρ Κονασένκοβ τόνισε ότι η συμπεριφορά του Βρετανού υπουργού είναι εφηβική και επιπλέον αποδεικνύει ότι ο ίδιος είναι διανοητικά ανεπαρκής.

«Η Ρωσία έχει αναπτύξει ανοσία στο γεγονός ότι το Λονδίνο την κατηγορεί για οτιδήποτε συμβαίνει. Όσο για τα άξεστα σχόλια του υπουργού, φαίνεται ότι είναι το μόνο πράγμα που διαθέτουν σε αφθονία οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις», συμπλήρωσε ο Κονασένκοβ.

Στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού αναφέρθηκε σήμερα από το Καζακστάν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «αμόρφωτο» τον Γουίλιαμσον.

Κοινή δήλωση ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας κατά της Ρωσίας

Σε ένα σπάνιο κοινό ανακοινωθέν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν, η καγκελάριος Μέρκελ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει εύλογη εναλλακτική εξήγηση» σε μία ρωσική υπευθυνότητα για την επίθεση της 4ης Μαρτίου στην Αγγλία.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η αποτυχία της Ρωσίας να απαντήσει στο νόμιμο αίτημα της Βρετανίας για μια εξήγηση, τονίζει περαιτέρω την ευθύνη της χώρας.

Οι τέσσερις ηγέτες σημειώνουν ότι η χρήση χημικού όπλου συνιστά επίθεση στη βρετανικής κυριαρχία και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ επίσης κάνουν λόγο για «απειλή προς την ασφάλεια όλων μας».

Επίσης, οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Ταυτόχρονα, σεε μια επίδειξη της πολεμικής ισχύος της Βρετανίας και στέλνοντας ένα μήνυμα στη Μόσχα το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο HMS Trenchant αναδύθηκε στην επιφάνεια της Αρκτικής σπάζοντας πάγους πάχους ενός μέτρου.

Το υποβρύχιο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού μετέχει με αμερικανικές δυνάμεις σε κοινή στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία “Ice Exercise 18”, η οποία αποβλέπει στο να δοκιμαστεί η αντοχή και η λειτουργία των σκαφών και των πληρωμάτων τους κάτω από το στρώμα του πάγου.

Το HMS Trenchant είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικά υποβρύχια και πλοία.

Η περιοχή της Αρκτικής έχει μεταβληθεί εδώ και χρόνια σε πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων καθώς λιώνουν οι πάγοι κι ανοίγουν νέες θαλάσσιες οδοί, ενώ αναδεικνύονται ευκαιρίες για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις. Το μεγαλύτερο τμήμα της διεκδικεί η Ρωσία και εκεί πιστεύεται ότι κρύβονται τα υποβρύχιά της που έχουν δυνατότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων.  

Η επίδειξη δύναμης του βρετανικού HMS Trenchant και δύο αμερικανικών υποβρυχίων, των USS Connecticut και USS Hartford σηματοδοτεί την αναβίωση ασκήσεων που ανάγονταν στον Ψυχρό Πόλεμο σε μια περίοδο που οι σχέσεις Μόσχας-Λονδίνου βρίσκονται στο κόκκινο μετά την πρόσφατη δηλητηρίαση με νευροπαραλυτικό παράγοντα του Ρώσουν πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλια σε βρετανικό έδαφος. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=QA1tolZbo_Q

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ