Ελληνοτουρκικά

Τουρκικά ΜΜΕ: Βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα στα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών - Διαψεύδει το Πεντάγωνο: Τα κινητά των 2 στρατιωτών ελέχθηκαν και ήταν «καθαρά» (upd)


(Ανανέωση)  

Κύκλοι του Πενταγώνου επισημαίνουν κατ΄αρχήν ότι αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών αρχών καθώς δεν αρκούνται στο δημοσίευμα του «απολύτως ελεγχόμενου πρακτορείου ειδήσεων Anadolu».

Ωστόσο σπεύδουν να κάνουν τις εξής επισημάνσεις:

Και τα τρία κινητά που φέρουν μαζί τους οι δύο στρατιωτικοί (τα δύο προσωπικά τους και το ένα υπηρεσιακό) «ερευνήθηκαν εξονυχιστικά όλο το προηγούμενο διάστημα, παρουσία του Ελληνα εμπειρογνώμονα που είχε στείλει το ΥΠΕΞ και δεν είχε βρεθεί απολύτως τίποτα».

Η τεχνολογία σήμερα, είναι σε θέση να εντοπίσει οποιοδήποτε στοιχείο υπάρχει στο κινητό, ακόμη και αν αυτό έχει σβηστεί από την εξωτερική μνήμη.

Οι ίδιες πηγές συνδέουν το δημοσίευμα και την πιθανή κλιμάκωση της Άγκυρας απέναντι στους δύο στρατιωτικούς με τις πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις που δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπογραμμίζουν μάλιστα πως «δεν είναι τυχαίο ότι η δημοσιοποίηση της «είδησης» από το απολύτως ελεγχόμενο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu έγινε λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον οποίο ζήτησε τη μεσολάβησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Προσθέτουν επίσης ότι «λίγες ώρες πριν το δημοσίευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν Τραμπ ενώ είχε ήδη διαρρεύσει το προσχέδιο της Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με το οποίο καταγγέλλεται η στάση της Άγκυρας για τις προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ». Στο ίδιο πλαίσιο οι ίδιες πηγές εντάσσουν και την αυστηρή γλώσσα Μέρκελ κατά Ερντογάν.

Κρίσιμη ημερομηνία για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς είναι η 30η Μαρτίου οπότε και θα συναντηθούν οι δικηγόροι με τον δικαστή για να διευκρινιστεί η κατηγορία που αντιμετωπίζουν.

Επίσης στις 5 Απριλίου θα γίνει το νέο – δεύτερο - αίτημα αποφυλάκισής τους, από τον συνήγορό τους.

 

(Αρχικό κείμενο)Ως «εκτάκτη» εξέλιξη στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από την 2η Μαρτίου στις τουρκικές φυλακές στην Ανδριανούπολη, μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ την πληροφορία ότι οι αρχές της γείτονος εντόπισαν «στρατιωτικά σχεδιαγράμματα» κατά τη διενέργεια ελέγχου του ψηφικού υλικού των κινητών τηλεφώνων των δύο αξιωματικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα σχεδιαγράμματα εντοπίστηκαν στην εξωτερική μνήμη κινητού τηλεφώνου, ενώ μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόνο σε ένα μέρος του ψηφιακού υλικού.

Οι εργασίες συνεχίζονται για την έρευνα ολόκληρου του ψηφιακού υλικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο στρατιωτικοί είχαν δύο κινητά τηλέφωνα και ένα κρυπτογραφικό τηλέφωνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι πληροφορίες αυτές έρχονται λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη ισχυρή καταδίκη των Ευρωπαίων ηγετών για τις τουρκικές προκλήσεις και είναι φανερό ότι αποσκοπεί να θολώσει τα νερά όπως λένε πολιτικοί παρατηρητές.

Επίσης σίγουρα φοβήθηκαν εμπλοκή Πούτιν οι Τούρκοι αμέσως μετά την επικοινωνία με Α.Τσίπρα.

Οπως αναφέραμε πριν, στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο βρέθηκε η στάση της Τουρκίας, δεδομένης της προκλητικής της στάσης στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, η ελληνική πλευρά φέρεται να προσβλέπει σε παρέμβαση της Μόσχας και στην άσκηση πιέσεων από πλευράς του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άμεση απελευθέρωση και την επιστροφή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. 

Ελληνικά ή τουρκικά τα σχεδιαγράμματα;

Εφόσον ευσταθούν οι παραπάνω πληροφορίες, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν τα εν λόγω σχεδιαγράμματα είναι ελληνικά ή όχι.

Αν ναι, τότε δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Τεράστιο πρόβλημα, ωστόσο, θα ανακύψει εάν οι Τούρκοι ισχυριστούν - αποδείξουν πως όσα βρέθηκαν αποτυπώνουν τουρκικό έδαφος.

Σε αυτή την περίπτωση, τα πράγματα θα πάρουν εξαιρετικά αρνητική τροπή για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, καθώς είναι βέβαιο ότι στο κατηγορητήριο θα προστεθεί η κατασκοπεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

https://twitter.com/anadoluajansi/status/976793350052438016?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ