Εκκλησία της Ελλάδος

Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο παπάς το Μεγαλοβδόμαδο; Τα εφημεριακά κενά και η πρόταση για «ιερό Καλλικράτη»

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Αγώνα δρόμου κάνουν κάθε χρόνο οι ιερείς σε πολλές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδος για να προλάβουν να λειτουργήσουν την Μεγάλη Εβδομάδα και βέβαια να αναστήσουν σε κάθε γωνιά της χώρας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια οπότε και λόγω της κρίσης οι διορισμοί εφημερίων γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο, αρκετές απομακρυσμένες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Το θέμα τέθηκε μεταξύ άλλων σε σύσκεψη των Αρχιερατικών Επιτρόπων της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Μητροπολίτου κ. Νικολάου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, την Τετάρτη το μεσημέρι 28 Μαρτίου.

Στη σύσκεψη ρυθμίστηκαν οι εξυπηρετήσεις των κενών Ενοριών από τους Εφημερίους των πλησιεστέρων χωρίων, ούτως ώστε να τελεσθούν όλες οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και να αγιασθούν οι πιστοί.

Ένας Εφημέριος θα εξυπηρετεί δύο χωριά. Στο πρώτο η Ακολουθία θα αρχίζει στις 7 το απόγευμα και εν συνεχεία θα μεταβαίνει ο Εφημέριος στο δεύτερο χωριό.

Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Νικόλαος, ο οποίος πολλάκις έχει ασχοληθεί με το θέμα των εφημερικαών κενών και των άμισθων ιερέων, μάλιστα έδειξε μεγάλη κατανόηση για τον κόπο των Ιερέων και συνεχάρη όλους για την ιεραποστολική διάθεσή τους, ώστε να μη μείνει έστω και το πιο μικρό χωριό της Μητροπόλεως αλειτούργητο το Μεγαλοβδόμαδο.

Μάλιστα ο Ποιμενάρχης δήλωσε, ότι, εάν οι ανάγκες το επιβάλλουν, θα αφήσει την Καθέδρα και θα ιερουργήσει σε κενή Ενορία, ως απλός Εφημέριος.

Χαρακτηριστικό είναι πως για την εξυπηρέτηση των κενών έχουν επιστρατευτεί και συνταξιούχοι Ιερείς, οι οποίοι θα ιερουργήσουν σε Ιερές Μονές.

Το θέμα πάντως των εφημεριακών κενών που αναδεικνύεται περισσότερο την Μεγάλη Εβδομάδα όταν και οι πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν κατά συρροήν στις εκκλησιές και η ύπαιθρος γεμίζει από ταξιδιώτες από τα αστικά κέντρα είναι μέγιστο.

Πριν από λίγα χρόνια σε συνεντευξή του στον γράφοντα είχε μιλήσει ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος πατήρ Ιωάννης Κατωπόδης και έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον τον ήλον.

Σε ερώτημα του για το πως μπορεί να αποφευχθεί το φαινόμενο που βλέπουμε κάθε Πάσχα ένας ιερέας για να προλάβει να “αναστήσει” σε διάφορες περιοχές να τελεί την αναστάσιμη λειτουργία από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, ο πατήρ Ιωάννης σχολίασε:

“Δυστυχώς οι ανάγκες κάνουν τους ιερείς κάθε Πάσχα,ιδιαίτερα στα χωριά να τρέχουν για να κάνουν Ανάσταση όχι σε 2 και 3 ενορίες, αλλά και σε 5 καμμιά φορά. Η μείωση του αριθμού των ιερέων εχει και αυτές τις δυσκολίες. Είναι πραγματικά ήρωες οι ιερείς που τρέχουν από χωριό σε χωριό για να κάνουν τους χριστιανούς να χαρούν την χαρά της Αναστάσεως. Εδώ όμως προκύπτει και το θέμα ενός «Καλλικράτη» εφ’όσον δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες που απαιτούν οι οργανικές θέσεις. Ο Ι.Σ.Κ.Ε. έχει προβληματισθεί πολύ πάνω σε αυτό το πρόβλημα και θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ