ΗΠΑ

Γιατί η DARPA πειραματίζεται με χρονικούς κρυστάλλους;

Είναι γνωστό πως οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, θέλουν να βρίσκονται πάντα την αιχμή της τεχνολογίας και η DARPA, δηλαδή η Υπηρεσία Έρευνας Προηγμένων Αμυντικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Άμυνας, δε διστάζει να πειραματιστεί με «εξωτικές» ανακαλύψεις.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η DARPA, θέλει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω έρευνα σε μια πρόσφατη ανακάλυψη, που πριν ένα χρόνο τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας.

Οι χρονικοί κρύσταλλοι, αποτελούν νέο είδος ύλης που σε αντίθεση με τους γνωστούς κρυστάλλους που διαθέτουν δομές που επαναλαμβάνονται στο χώρο, παραμένουν σε κατάσταση κίνησης, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποια μορφή ενέργειας που να τη προκαλεί.

Μια απλή περιγραφή για τους χρονικούς κρυστάλλους, διαβάζουμε στο Gizmondo: Ας φανταστούμε δυο ανθρώπους να κρατούν ένα σχοινάκι και ένα τρίτο άτομο να βρίσκεται στο κέντρο να πηδά πάνω-κάτω. Κάθε φορά που οι δυο γυρνούν τα χέρια τους για να κάνουν τη κίνηση να γυρίσει το σχοινάκι, ο τρίτος θα πηδήξει μια φορά. Στους χρονικούς κρυστάλλους, είναι σαν οι δυο να γυρνούν τα χέρια τους τρεις φορές, αλλά το σχοινάκι να γυρνάει μόνο μια και ο τρίτος να χρειαστεί να πηδήξει μόνο μια φορά.

Αν μπερδευτήκατε δεν είστε οι μόνοι. Όμως τι μπορεί να θέλει η DARPA από τους χρονικούς κρυστάλλους και χρηματοδοτεί την έρευνά τους;

Φαίνεται πως η DARPA θέλει να μπει πιο ενεργά στο χώρο της κβαντομηχανικής και να κατασκευάσει αισθητήρες και συσκευές που θα είναι 10-100 ακριβέστερες από τις υπάρχουσες. Κάνει λόγο επίσης και για ατομικά ρολόγια, αν και τέτοιες συσκευές υπάρχουν ήδη και είναι εξαιρετικά αξιόπιστες. Αναφέρονται επίσης δυνητικές εφαρμογές σε μετρήσεις μεγάλης ακρίβειας στο πεδίο των μαγνητικών πεδίων.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι πληροφορίες που δίνει η DARPA, κάτι απολύτως λογικό αν αναλογιστούμε την απόρρητη φύση των προγραμμάτων πάνω στα οποία εργάζεται. Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ σε τι θα χρησιμοποιήσει ο Στρατός τους χρονικούς κρυστάλλους, ή μπορεί να το μάθουμε μετά από 20-30 χρόνια. Μέχρι τότε, αφήνουμε τη φαντασία μας να οργιάζει.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ