Κόσμος

Βρετανία: Κλιμάκιο του Οργανισμού κατά των Χημικών Όπλων για την υπόθεση Σκριπάλ

Ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων OPCW μεταβαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να κάνουν κι εκείνοι έρευνες για την υπόθεση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους είναι η νευροτοξική ουσία Novichok, που χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριαστεί ο 66χρονος Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια.

Κλιμάκιο του Οργανισμού θα επισκεφθεί τη βάση στρατιωτικών ερευνών στο Porton Down του Wiltshire, καθώς οι ειδικοί λένε πως ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά Σκριπάλ αναπτύχθηκε από τους Ρώσους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως επέμεινε πως η Ρωσία είχε καταστρέψει όλα τα χημικά της όπλα, προσθέτοντας πως είναι «ανοησίες» να επιχειρεί κανείς να εμπλέξει την κυβέρνησή του στην επίθεση της 4ης Μαρτίου.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε νωρίτερα κατηγορήσει τη Μόσχα για εμπλοκή στο θέμα, ενώ σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες αναζητώντας ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή στήριξη στη βρετανική θέση.

Οι εμπειρογνώμονες του OPCW προσκλήθηκαν από τη Βρετανία για να διερευνήσουν ανεξάρτητα την ουσία που χρησιμοποιήθηκε κατά του Σκριπάλ. Σύμφωνα με το BBC, αποτελέσματα από τις έρευνές τους αναμένονται σε δύο εβδομάδες.

Ο Σκριπάλ και η κόρη του παραμένουν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ η Μητροπολιτική Αστυνομία αντιμετωπίζει την υπόθεση ως απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, που επικαλείται το BBC, οι αρχές απευθύνουν έκκληση για πληροφορίες σχετικά με το αυτοκίνητο του Ρώσου πρώην κατασκόπου, καθώς πιστεύεται πως ο ίδιος και η κόρη του πιθανώς εκτέθηκαν στον νευροτοξικό παράγοντα μέσω του εξαερισμού του οχήματος. Την περασμένη εβδομάδα είχε αναφερθεί η εκτίμηση πως πιθανώς η ουσία να είχε τοποθετηθεί μέσα στη βαλίτσα της Γιούλια, η οποία είχε ταξιδέψει από τη Ρωσία στη Βρετανία την προηγουμένη της επίθεσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ