Κύπρος

"Βγείτε και δείξτε τους τι θα πάθουν" - Εγινε η νύχτα μέρα μετά το τελεσίγραφο των Τούρκων: "Δεν διαπραγματευόμαστε, προχωράμε σε γεώτρηση"


Άσχημα τα πράγματα στην κυπριακή ΑΟΖ που παίρνει "φωτιά" λόγω των πολεμικών σχεδίων του Ερντογάν, με φόντο τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή . Η Εθνική Φρουρά έκανε τη νύχτα μέρα και όλοι σε Ελλάδα-Κύπρο βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα.

«Η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μετά από τη συνεδρίαση που είχε διάρκεια σχεδόν 5 ώρες.

Στο επίσημο ανακοινωθέν του Συμβουλίου γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Αιγαίο και στην Κύπρο, με την κατηγορία ότι η ελληνική πλευρά δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας:

«Ειδικότερα, παρακολουθούνται στενά οι κινήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου που δεν συνάδουν με μία σχέση καλής γειτονίας, και αποφασίστηκε για μία ακόμη φορά ότι τα συμφέροντα της Τουρκίας θα προστατευθούν με κάθε κόστος ( Κύπρο-Αιγαίο)».

Σήμερα την σκυτάλη πήρε ο «ψευδο-υπουργός» εξωτερικών των κατεχομένων, Κουτρέτ Οζερσάϊ , προειδοποίησε ότι θα υπάρξει κρίση στην ΑΟΖ σε περίπτωση, που οι Ελληνοκύπριοι επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τις γεωτρήσεις των Τουρκοκυπρίων.

Δείτε το σημερινό Βίντεο

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F1928676794082559%2Fvideos%2F2050246511925586%2F&show_text=0&width=560

https://youtu.be/CvHxHFQ8RWA

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι Ελληνοκύπριοι διενεργήσουν γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το ίδιο θα κάνουν και οι Τουρκοκύπριοι.

«Αν παρεμποδιστούν, θα προκληθεί κρίση», είπε και ισχυρίστηκε πως «τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κοιτάσματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

Αυτές βέβαια είναι δηλώσεις που εκπορεύονται  από την Άγκυρα που ελέγχει πλήρως την ψευδο-κυβέρνηση στα κατεχόμενα, και στην ουσία πρόκειται για ωμή απειλή «πολέμου» κατά της Κύπρου από την Άγκυρα , την ίδια στιγμή που ο τουρκικός στολίσκος με 10 πολεμικά πλοία και τουλάχιστον 3 υποβρύχια έχει ρίξει "μόνιμη άγκυρα" στην περιοχή.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, σημείωσε ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος, εξουσιοδότησε εταιρίες για έρευνες σε κάποια τεμάχια και το ίδιο έκαναν και οι Τουρκοκύπριοι.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «κάποια από αυτά τα τεμάχια συμπίπτουν».

Θα μπορούσαμε, κατέληξε, «να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμφωνήσουμε για τα κοιτάσματα αυτά από κοινού».

Σήμερα επίσης ο Μουσταφά Ακιντζί παίζοντας το «παιχνίδι του καλού αστυνομικού» εμφανίστηκε δήθεν πιο διαλλακτικός, από τον  «ψευδο-υπουργό Εξωτερικών» των Κατεχομένων που είχε  διάθεση για απειλές.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει πως υπάρχει ανάγκη για διάλογο όμως η διαδικασία διαπραγματεύσεων «δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους».

Παράλληλα ανέφερε πως δεν έχει απορρίψει τη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την τοποθέτησε «σε μια όχι και τόσο μακρινή ημερομηνία». Ωστόσο, πρόσθεσε, πριν από την πραγματοποίηση της θα πρέπει να ανιχνευθούν οι αμοιβαίες προθέσεις.

Εάν οι ΗΠΑ δώσουν το «πράσινο φως» τηρώντας την στάση του Πόντιου Πιλάτου στην διένεξη,  η Κύπρος θα βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο» και θα εξαναγκαστεί είτε να δεχθεί τετελεσμένα , είτε να εμπλακεί σε πολεμικές καταστάσεις. Tι από τα δύο θα ισχύσει;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ