Κόσμος

Βγάζει υποβρύχια στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία - Η Άγκυρα απειλεί Κύπρο και Ελλάδα - Τραβάει το σχοινί ο Ρ. Τ. Ερντογάν


Δήλωση για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη έκανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, από την Ανδραβίδα όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει την πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος 2018, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.
https://twitter.com/USEmbassyAthens/status/976013578540077056?ref_src=twsrc%5Etfw

Οπως ανέφερε ο κ. Πάιατ: «Οι ΗΠΑ είναι πλήρως αφοσιωμένες στο ζήτημα των δυο στρατιωτικών» και πρόσθεσε ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

«Υποστηρίζουμε τις ελληνικές ενέργειες για τη διατήρησης της επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί σύντομα».

Μάλιστα, ο κ. Πάιατ ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και μια φωτογραφία από την Ανδραβίδα, λίγο πριν την έναρξη της άσκησης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη θέση των ΗΠΑ για το ζήτημα, όμως δεν ομιλούμε για μια ξεκάθαρη στάση. Ναι μεν στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, όμως δεν έστειλε και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα.

Μια Αγκυρα, που συνεχώς προκαλεί, καθώς το Τουρκικό Επιτελείο ανακοίνωσε οτι θα αναβαθμίσει την παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην Μεσόγειο.

Σκοπός της επιχειρήσης ειναι να προασπίσει τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Τουρκικό Επιτελείο ανακοίνωσε τη συμμετοχή δύο κορβετών και δύο υποβρυχίων για την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η απειλή στρέφεται κατά της Κύπρου, αλλά και κατά της Ελλάδας στο Αιγαίο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ενίσχυση της επιχείρησης "Ασπίδα της Μεσογείου" ανακοινώθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση για τον κατάπλου στη Λεμεσό του Αμερικανικού αμφίβιου σκάφους «Iwo Jima».

Το ερευνητικό πλοίο της ExxonMobil, «Med Surveyor», έφτασε την Κυριακή στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει εντατικές έρευνες ελπίζοντας να εντοπίσει εστίες φυσικού αερίου.

Το ερευνητικό σκάφος της αμερικανικής εταιρείας ήταν στο λιμάνι Λεμεσού από την Πέμπτη και ήδη βρίσκεται στο οικόπεδο 10 όπου τις επόμενες ημέρες θα φτάσει και το δεύτερο αμερικανικό ερευνητικό πλοίο, το «Ocean Investigator», που παραμένει στη Λεμεσό.

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό Ναυτικό έχει αναλάβει την επιτήρηση της περιοχής με την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας απέναντι σε τυχόν εισβολείς, τους Τούρκους δηλαδή, τα οποία θα ενταθούν όσο προχωράει η γεώτρηση της ExxonMobil.

Ήδη το εντυπωσιακό αμφίβιο σκάφος «Iwo Jima» καταπλέει στο λιμάνι Λεμεσού για ανεφοδιασμό σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε.

Το «Iwo Jima» είναι ένα σκάφος υποστήριξης αμφιβίων επιχειρήσεων κλάσης «Wasp». Εντάχθηκε επίσημα το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό το 2001 και πήρε το όνομά του εις ανάμνηση της ιστορικής μάχης της νήσου Iwo Zima στον Ειρηνικό κατά το Β΄ ΠΠ.

Οι Τούρκοι στήνουν παρατηρητήριο απέναντι από τα Ίμια - Τι αναφέρουν οι τουρκικές εφημερίδες

Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλούν στην Αθήνα οι κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τα εμπρηστικά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, καθώς συντηρούν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα απέναντι από τα Ίμια και την τουρκική νησίδα Τσαβούς, όπου όπως έχει ανακοινώσει η Άγκυρα, έχει ξεκινήσει η κατασκευή στρατιωτικού παρατηρητηρίου.

Πλοία του ναυτικού της Τουρκίας έχουν μεταφέρει στρατιωτικά οχήματα και μηχανήματα, τα οποία προχωρούν σε χωματουργικές εργασίες για τη διάνοιξη δρόμου που θα οδηγεί στο υψηλότερο σημείο της νησίδας.

Σύμφωνα με την τουρκική Hurriyet, το παρατηρητήριο θα είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονες θερμικές κάμερες που θα ελέγχουν τις κινήσεις στις βραχονησίδες Ίμια, ως τις απέναντι ακτές της Καλόλιμνου και της Καλύμνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές