Πατριαρχεία

Βαρθολομαίος-Φραγκίσκος: Κόβει ο ένας, ράβει ο άλλος με...ενότητα και αδελφολογία!

Του Μανώλη Κείου

Την στιγμή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έχει τοποθετηθεί για φλέγοντα θέματα όπως η απαγωγή των Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους ή το θέμα των σχισματικών των Σκοπίων και της σχέσης με το Βουλγαρικό Πατριαρχείο, δεν ξεχνάει τον Πάπα!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης λοιπόν απέστειλε μήνυμα στον ποντίφικα με αφορμή την πέμπτη επέτειο από την εκλογή του. Όπως μάλιστα αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Φαναρίου στο μήνυμα "εξαίρεται το γεγονός της συμπτώσεως των βασικών προσανατολισμών της Παπωσύνης Αυτής μετά των πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τα μείζονα ζητήματα της αποκαταστάσεως της διαρραγείσης ενότητος του Χριστιανικού κόσμου”

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Οικ. Πατριαρχείου:

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ πέμπτῃ ἐπετείῳ ἀπό τῆς ἐκλογῆς τῆς Α. Α. τοῦ Πάπα Φραγκίσκου εἰς τόν Θρόνον τῆς Πρεσβυτέρας Ρώμης, ἀπέστειλε πρόν τήν Α. Ἁγιότητα θερμόν ἀδελφικόν συγχαρητήριον Μήνυμα, δι’ οὗ ἐξαίρεται τό γεγονός τῆς συμπτώσεως τῶν βασικῶν προσανατολισμῶν τῆς Παπωσύνης Αὐτῆς μετά τῶν πρωτοβουλιῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἰς τά μείζονα ζητήματα τῆς ἀποκαταστάσεως τῆς διαρραγείσης ἑνότητος τοῦ Χριστιανικοῦ κόσμου, τῆς ἀντιμετωπίσεως τῆς μεταναστευτικῆς κρίσεως, τῆς προστασίας τοῦ φυσικοῦ περιβάλλοντος καί τῆς ἀναχαιτίσεως τοῦ φονταμενταλισμοῦ.

Ἐν τῷ σεπτῷ Πατριαρχικῷ Μηνύματι ὑπομιμνήσκονται αἱ πραγματοποιηθεῖσαι ἐπαφαί μεταξύ τῶν δύο ἐκκλησιαστικῶν ἡγετῶν κατά μέν τό ἔτος 2014 ἐν Ἱεροσολύμοις, ἐπί τῇ συμπληρώσει 50ετίας ἀπό τῆς ἱστορικῆς συναντήσεως εἰς τούς Ἁγίους Τόπους τῶν Προκατόχων Αὐτῶν ἀοιδίμων Πάπα Παύλου ΣΤ’ καί Πατριάρχου Ἀθηναγόρου, κατά δέ τό ἔτος 2016 ἐν τῇ νήσῳ Λέσβῳ, πρός ἀφύπνισιν τῆς Διεθνοῦς Κοινότητος ἀναφορικῶς πρός τήν μεταναστευτικήν τραγωδίαν εἰς τό Αἰγαῖον πέλαγος καί τήν εὐρυτέραν περιοχήν.

To ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει πρώτο αποκαλύψει πως τον προσεχή Μάϊο οι δύο άνδρες θα ξανασυναντηθούν. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μιλήσει για «Κοινή χριστιανική ατζέντα για το κοινό καλό» στο Βατικανό….

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει ως επί τιμή προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο του ιδρύματος Centesismus Annus. Θα είναι η όγδοη συνάντηση με τον Πάπα.

Ο κ. Βαρθολομαίος λοιπόν αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο του ιδρύματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βατικανό στις 24 και 26 Μαΐου με θέμα: «Νέες πολιτικές και νέες μορφές ζωής στην ψηφιακή εποχή » και θα μιλήσει στις 26 Μαΐου, με θέμα: «Μια κοινή χριστιανική ατζέντα για το κοινό καλό».

Από την πλευρά του ο Πάπας σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει ζητήσει σχολιάζοντας το Ευαγγέλιο, να μετατρέψουμε τον τρόπο σκέψης μας σύμφωνα με τη διδασκαλία του Χριστού. Ή τουλάχιστον, έτσι οπως την ερμηνεύει ο ίδιος...

Ο Πάπας σημείωσε ότι ο λαός ήταν αρχικά έκπληκτος με τον Ιησού, τον γιο του Ιωσήφ του ξυλουργού. Αλλά τα κουτσομπολιά άλλαξαν σύντομα τη στάση του. Μετά από τον θαυμασμό και την έκπληξή τους, τον σκότωσαν. Ήθελαν κι αυτοί ένα θέαμα, σχολίασε. Ο Πάπας είπε ακόμη ότι αντιστεκόμαστε σε όποιον από εμάς μας διορθώνει. Περιμένουμε κάποιον με "θέαμα" να το κάνει, ανέφερε και πρόσθεσε ότι μπορεί κανείς να απαγγείλει ολόκληρο το Σύμβολο της πίστεως ή τα δόγματα της Εκκλησίας, αλλά αν δεν το κάνει κανείς με «χριστιανικό πνεύμα», αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Ο Πάπας ζήτησε επίης από τους Χριστιανούς να προσευχηθούν για τη χάρη της διάκρισης και της μετατροπής της σκέψης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ