Εκκλησία

Αύριο η εξόδιος ακολουθία του αρχιμανδρίτη Ανδρέα Μπολοβίνου

Η Λακωνική Μάνη πενθεί έναν ΑΞΙΟ κληρικό, έναν επιστήμονα ρασοφόρο, έναν πνευματικό άνθρωπο. Η Αύριο Πέμπτη 2 Μαρτίου και ώρα 2.00′ το μεσημέρι θα ψαλεί η Εξόδιος Ακολουθία του αρχιμανδρίτη Ανδρέα Μπολοβίνου, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Γυθείου. Το σκήνωμα θα βρίσκεται στην εκκλησία από νωρίς το πρωί, όπου και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

O εκλιπών είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα το 1955. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 3/6/2006 και πρεσβύτερος στις 4/6/2006. Ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1978 και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1989. Από την ημέρα της χειροτονίας του υπηρέτησε ως εφημέριος ιεροκήρυκας στη μητρόπολη Μάνης. Ασκούσε παράλληλα αφιλοκερδώς την ιατρική ως παιδοψυχολόγος.

Ο π. Αν. Μπολοβίνος είχε διαθέσει μέρος της πατρικής του περιουσίας για την ανέγερση κτιρίου φιλοξενίας του “Χαμόγελου του Παιδιού” στα Καλύβια Γυθείου.

Συγκλονίζει το τέλος του αρχιμανδρίτη Ανδρέα Μπολοβίνου

Τραγικό φινάλε είχε η εξαφάνιση του αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Μπολοβίνου στη Μάνη, η τύχη του οποίου αγνοούνταν από το βράδυ της Δευτέρας (19/3).

Το όχημα και η σορός του άτυχου ιερωμένου εντοπίστηκαν το απόγευμα της Τρίτης (20/3) από δύτες στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού Καμάρες Καλυβίων Δήμου Αν. Μάνης. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο π. Ανδρέας διέσχιζε με το αυτοκίνητό του (ένα Hyundai χρώματος γκρι) τον παραλιακό δρόμο, όταν λόγω της ανεμοθύελλας (μαρτυρίες κάνουν λόγο και για 13 μποφόρ), επικρατούσε θαλασσοταραχή και τα κύματα παρέσυραν με τη μορφή δίνης -στην κυριολεξία- το όχημα στη θάλασσα και τον αρχιμανδρίτη στον υγρό τάφο του. Φαίνεται ότι η ταχύτητα με την οποία διαδραματίστηκε το περιστατικό ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αντίδραση στο θύμα.

 

Το χρονικό
Ο 63χρονος αρχιμανδρίτης είχε ξεκινήσει με το αυτοκίνητό του από το Γύθειο λίγο πριν από τις 7:00 μμ της Δευτέρας -την ώρα που στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης επικρατούσαν ακραία καιρικά φαινόμενα- και έκτοτε δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Το σήμα του κινητού του σταμάτησε να εκπέμπει στις 7:20΄ μμ της Δευτέρας, με το τελευταίο στίγμα να δίνεται από την ευρύτερη περιοχή του Κότρωνα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή των Καλυβίων βρίσκεται ο τάφος του μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης κυρού Χρυσοστόμου, όπως και το «Σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού» και έτσι εικάζεται ότι ο π. Ανδρέας μετέβη στο σημείο, όπως συνήθιζε να κάνει τακτικά.

Οι έρευνες της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, ομάδων διάσωσης και άλλων φορέων για τον εντοπισμό του αρχιμανδρίτη επικεντρώθηκαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή μεταξύ Κότρωνα, Σκουταρίου και Καλυβίων, όμως οι εξελίξεις ήταν τραγικές.

Στον τόπο των ερευνών βρέθηκαν από νωρίς το πρωί ο τοποτηρητής της Μητρόπολης Μάνης, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος και ο δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος.

Ένας αξιαγάπητος ιερωμένος που προσέφερε την περιουσία του
«Αυτός ο άνθρωπος βοηθούσε τους πάντες. Είχε μια γαλήνια φυσιογνωμία που σπανίζει σε άνθρωπο» ανέφεραν στο «Πρώτο Θέμα» άνθρωποι που τον γνώριζαν.

Ο αρχιμανδρίτης μαζί με τον μακαριστό Μητροπολίτη Χρυσόστομο είχαν προσφέρει μέρος της περιουσίας τους στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για την κατασκευή οικήματος που θα στέγαζε παιδιά. Μετά την κοίμηση του κυρού Χρυσοστόμου, ο π. Ανδρέας είχε αναλάβει να ολοκληρώσει το ιεραποστολικό έργο. Στην περιοχή των Καλυβίων, όπου ενταφιάστηκε το σκήνωμα του μακαρτιστού Χρυσοστόμου και βρίσκεται το «Σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού» έμελε να είναι ο τόπος που θα «χαθεί» και ο άτυχος αρχιμανδρίτης.

Την Πέμπτη η νεκρώσιμος ακολουθία
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 22/3 και ώρα 2:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Γυθείου, θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία του αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Μπολοβίνου. Το σκήνωμα του ιερωμένου θα τεθεί από νωρίς το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα.

Θα ακολουθήσει ταφή στα Καλύβια Γυθείου, σε χώρο που ο ίδιος είχε υποδείξει δίπλα από τον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Μπολοβίνος
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1955. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 3/6/2006 και πρεσβύτερος στις 4/6/2006. Ιδιαίτερα καλλιεργημένος πνευματικά, ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1978 και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1989.

Από την ημέρα της χειροτονίας του υπηρετούσε ως εφημέριος ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Μάνης. Είχε αναπτύξει σημαντική ιεροκηρυκτική δραστηριότητα, ασκώντας παράλληλα αφιλοκερδώς την ιατρική ως παιδοψυχολόγος.

Κήρυττε το θείο λόγο σε εκκλησιαστικές τελετές στη Μάνη, ενώ με την επιστημονική του ιδιότητα ως παιδοψυχίατρος ήταν εισηγητής σε ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ