Κύπρος

Αυτοί είναι οι Κύπριοι εκατομμυριούχοι της λίστας του Forbes - Ζουν εκτός νησιού και στα Κατεχόμενα

Στους επτά ανέρχονται οι Κύπριοι εκατομμυριούχοι της λίστας του Forbes για το 2018. Μεταξύ αυτών είναι Ελληνοκύπριοι και ξένοι με κυπριακή υπηκοότητα. Όλοι ζουν εκτός Κύπρου και ένας Τουρκοκύπριος διαμένει στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Τα αδέρφια Χατζηιωάννου εξακολουθούν να βρίσκονται στη λίστα, την οποία συμπληρώνουν ο Νορβηγός μεγιστάνας Τζον Φρέντρικσεν, που πήρε κυπριακή υπηκοότητα και ο Τουρκοκύπριος εκατομμυριούχος Σουάτ Γκιουνσέλ. Ο Γιακίρ Γκαμπάϊ και ο νεοεισαχθείς -στη λίστα- Ινδός Σουρεντρά Χιραναντανί είναι κάτοχοι κυπριακής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η αυτοκρατορία του 73χρονου Τζον Φρέντρικσεν περιλαμβάνει πετρελαιοφόρα, μεταφορείς υγροποιημένου φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις γεώτρησης. Τη δεκαετία του ΄60 ο Φρέντρικσεν μπήκε στο εμπόριο πετρελαίου στη Βυρητό και στη δεκαετία του ΄70, αγόρασε τα πρώτα δεξαμενόπλοια. Τη δεκαετία του ΄80 τα πλοία του χτυπήθηκαν από πυραύλους στο Ιράν.

Το 2017 η εταιρεία Seadrill, η οποία ασχολείτο με γεωτρήσεις ανοικτής θάλασσας ξεκίνησε διαδικασίες πτώχευσης.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της περιουσίας του κατέχει η Marine Harvest, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι ο μεγαλύτερος ιχθυοκαλλιεργητής ανά τον κόσμο. O Φρέντρικσεν, σύμφωνα με το Forbes, βρίσκεται στη θέση 228 της παγκόσμιας κατάταξης των εκατομμυριούχων. Ζει στο Λονδίνο και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και διαβατηρίου.

O 51χρονος Γιακίρ Γκαμπάι κατέχει 40,3% της γερμανικής εταιρείας ακινήτων Aroundtown AE, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Η εταιρεία διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη και κατέχει μερίδιο 38% στη Grand City Properties, στην κατοχή της οποίας είναι 86.000 διαμερίσματα στη Γερμανία. Προηγουμένως, ο Γκαμπάϊ διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας της Bank Leumi, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ισραήλ

Ο Γκαμπάι βρίσκεται στη θέση 766 της παγκόσμιας κατάταξης εκατομμυριούχων. Είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου και υπηκοότητας και διαμένει στο Λονδίνο.

Ο 65χρονος Τουρκοκύπριος Σουάτ Γκιουνσέλ διαθέτει το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα κατεχόμενα, το Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 20.000 σπουδαστές.

Η πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία και κατέχει πρωταρχικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου ακινήτων στην Τουρκία. Το 2013, ο Γκιουνσέλ άνοιξε ένα δεύτερο πανεπιστήμιο στην Κερύνεια (Πανεπιστήμιο της Κερύνειας) με κύριο εκπαιδευτικό αντικείμενο τη ναυτική και την αεροπορική εκπαίδευση.

Το Πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 2018 το δικό του ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ο πλουσιότερος και ισχυρότερος πολίτης των κατεχομένων δραστηριοποιείται, επίσης, στον τραπεζικό τομέα, στη διανομή καυσίμων και στον τουρισμό. Ζει στην κατεχόμενη Λευκωσία και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας. Το Forbes τον κατατάσσει στη θέση 1.284.

Ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου βρίσκεται στη θέση 1.477 του αμερικάνικου περιοδικού. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από το μερίδιο του στην αεροπορική εταιρία Easyjet, την οποία ίδρυσε το 1995. Τώρα διατηρεί την κυριότητα της ιδιωτικής εταιρείας της, EasyGroup, με έδρα το Λονδίνο.

Το 2017, ο Στέλιος Χατζηιωάννου εντάχθηκε στο Giving Pledge, όπου δεσμεύτηκε να παραχωρεί ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματός του κάθε χρόνο για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου, αδερφός του Στέλιου, βρίσκεται στη θέση 1.650 του Forbes. Μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του προέρχεται από την εταιρεία EasyJet κι επίσης κατέχει την εταιρεία μεταφορών Polyar Tankers, η οποία διαθέτει περίπου 20 δεξαμενές. Ζει στο Μονακό, αλλά διαθέτει περισσότερες από 50 ιδιοκτησίες σε όλο τον κόσμο, στη Σιγκαπούρη, την Ινδία, την Ελλάδα και αλλού.

Η Κλέλια Χατζηιωάννου είναι εκατομμυριούχος χάρη στο μερίδιό της στην αεροπορική εταιρεία EasyJet, την οποία ίδρυσε ο αδελφός της, Στέλιος. Διαθέτει περισσότερα από 40 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα, κυρίως στο Μονακό, την Κύπρο, την Αθήνα και το Λονδίνο. Ζει στο Μονακό και είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας. Το Forbes την κατατάσσει στη θέση 1.756.

Σημαντική προσθήκη στη λίστα των «Κύπριων» εκατομμυριούχων είναι ο ινδικής καταγωγής 63χρονος Σουρεντρά Χιραναντανί. Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του αφορά ακίνητα και πολυτελείς κατοικίες. Εξακολουθεί να κατέχει το 50% κτιρίων που είχε κτίσει παλαιότερα με τον αδερφό του κυρίως τον δήμο Powai, προάστιο της Βομβάης. Μοιράζεται με την Κλέλια Χατζηιωάννου τη θέση 1.756 του Forbes.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...