Κόσμος

Ο «Σουλτάνος» θέλει να αγοράσει «Πάτριοτ» - Συνομιλίες και με την γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam

Aσχημη εξέλιξη, άλλη μία στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, η Τουρκία συνεχίζει να διεξάγει συνομιλίες με τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία Eurosam και με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Ιανουάριο, η Τουρκία υπέγραψε με την Eurosam συμβόλαιο 18 μηνών για μια μελέτη για την ανάπτυξη και την παραγωγή ενός αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς, σε μια κίνηση για στενότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιταλία.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύσει η Μόσχα την Άγκυρα με συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που βαθαίνει τις στρατιωτικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, και το Κρεμλίνο

Το σύστημα που θέλουν να αγοράσουν οι Τούρκοι είναι Patriot. Οι ΗΠΑ, θέλουν να μπουν σφήνα στους Ρώσους, ούτως ώστε να μην δώσουν στην γκυρα τους S-400. όμως η Τουρκία παίρναι από παντού. Και από Ρωσία και από ΗΠΑ και από την  γαλλο-ιταλική κοινοπραξία, εν ολίγοις, η Ελλάδα για άλλη μια φορά χαμένη.

Με τους Ευρωπαίους η πιθανότητα συμφωνίας είναι θεωρητικά μεγαλύτερη διότι στον τομέα της εξασφάλισης των «πηγαίων κωδίκων» (source codes) των συστημάτων, οι Τούρκοι εμφανίζονται πολύ άκαμπτοι, ενώ στην περίπτωση των Ρώσων και των S-400, παρά τις πολλές διαπραγματεύσεις, ήξεραν τις κόκκινες γραμμές…

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει το θέμα κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειώσουμε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ümit Yalçın αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών Hami Aksoy σήμερα. (23.3..2018), αναφέρει η hurriyetdailynews.com.

Ο εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι μια συμφωνία για αντιπυραυλικά συστήματα θα είναι μεταξύ άλλων στο τραπέζι των συζητήσεων εν μέσω του κλίματος αμφιβολίας που υπάρχει στον αέρα σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400.

Υπενθυμίζεται ότι, o Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Σενεγάλη, όπου είχε επισκεφθεί πριν από λίγες εβδομάδες απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το αν πιστεύει ότι θα υπάρξουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά τη συμφωνία αγοράς με τη Ρωσία των S-400 είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: “Εμείς μία φορά το λέμε. Η δουλειά έκλεισε. Έχουμε συμφωνήσει με τους Ρώσους και η δουλειά αυτή έχει κλείσει”.

Οι εξελίξεις λοιπόν είναι άσχημες.

Μόλις χθες, κατά την διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινές στρατηγικές προκλήσεις και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες και των δύο χωρών που επηρεάζουν τις διμερείς σχέσεις".

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου τόνισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν "να διορθώσουν" ευαίσθητα θέματα που έχουν αμαυρώσει τις σχέσεις των δύο συμμάχων.

Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κάποια αναφορά στη Συρία, όπου η στρατιωτική εκστρατεία της Τουρκίας εγείρει κινδύνους σύγκρουσης των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην περιοχή και τις σχέσεις των δύο χωρών. Συζήτησαν "διμερή και περιφερειακά ζητήματα" γράφει το πρακτορείο, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις κρατώντας σιγή ιχθύος.

Τα ζητήματα θα τέθηκαν είναι η κατάσταση στην Συρία και η συνεχιζόμενη επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» της Άγκυρας ειδικά μετά την κατάληψη της Αφρίν από τις τουρκικές δυνάμεις και εάν όντως θα προχωρήσουν προς της Μανμπίτζ - όπου βρίσκονται αμερικάνικες δυνάμεις - όπως τόσες φορές έχει δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Επίσης η παραλαβή των F-35 θα γίνει κανονικά!

Οσο για τους S-400 δεν αναφέρθηκε το παραμικρό από τον Ν.Τραμπ, ούτε για την έρευνα που διεξάγει το Πεντάγωνο για να δει αν παραβιάστηκε το αμερικανικο εμπάργκο στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ