Ελληνοτουρκικά

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο ετοιμότητας των Ένοπλων Δυνάμεων απέναντι στην Τουρκία - «Οπλίσαμε και σας περιμένουμε...»



Οι επιτελείς του Πενταγώνου τις τελευταίες ημέρες έχουν μονίμως ανοιχτούς τους χάρτες του Αιγαίου και του Έβρου στα γραφεία συσκέψεων και λήψης αποφάσεων και βεβαίως αναλύουν τα επιχειρησιακά σχέδια που είναι φτιαγμένα και προσαρμόζονται για στρατιωτική δράση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις κινήσεις που γίνονται από την άλλη πλευρά.

Όλοι έχουν αντιληφθεί πώς υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα των Ένοπλων Δυνάμεων το τελευταίο διάστημα ειδικά σε σημεία και περιοχές οι οποίες θεωρούνται «υψηλού κινδύνου». Υλοποιείται ήδη, όπως αποκαλύπτει το «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ» (για ευνόητους λόγους με λεπτομέρειες) μία σημαντικά φάση των εθνικών σχεδίων άμυνας και αποτροπής της τουρκικής απειλής.

Τα μέτρα αυτά έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά την σύλληψη και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους στον Έβρο. Ο «πορτοκαλί» συναγερμός είναι γεγονός. Οι απειλές του συμβούλου του Ερντογάν και πολλών ακόμη δεν μπορούν να περάσουν αψήφιστα, αλλά κυρίως οι στρατιωτικές κινήσεις που κάνουν οι Τούρκοι στην περιοχή, όπως αυτή του «αποκλεισμού» του Καστελόριζου και της ανάπτυξης για πρώτη φορά με Navtex της θεωρίας πώς «ανήκει στη Μεσόγειο» και είναι «τουρκικό έδαφος».

Κατ' αρχήν, όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας, έχει αυξηθεί πολύ η δράση των Ελλήνων στρατιωτικών στη συλλογή των πληροφοριών και την επεξεργασία τους για τις κινήσεις των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων. Να θυμίσουμε εδώ πώς στο ελληνικό Πεντάγωνο είχαν αντιληφθεί την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 αρκετές ώρες πριν εκδηλωθεί. Αυτό φάνηκε από τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων.

Τα αποτελέσματα από τις πληροφορίες που έχουν μαζευτεί δεν θα τα σχολιάσουμε (αν και ξέρουμε κάποια δεδομένα). Το πόσο ανησυχητικές είναι φαίνεται από τη συνέχιση των μέτρων ετοιμότητας των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων. Οι πληροφορίες μας λένε λοιπόν πώς έχουν ενισχυθεί οι βάρδιες στα Κέντρα Επιχειρήσεων και οι αξιωματικοί που έχουν τον έλεγχο δεν παίρνουν τα μάτια τους από τα ραντάρ για το τί συμβαίνει στα τουρκικά παράλια, αλλά και εγγύτερα αυτών.

Μετά την συλλογή πληροφοριών και την αύξηση της ετοιμότητας στα Κέντρα Επιχειρήσεων τα εθνικά σχέδια προβλέπουν και στρατιωτικές κινήσεις. Ποιες είναι αυτές; Πρώτον, η ενίσχυση με άνδρες και οπλικά συστήματα των φυλακίων και των μονάδων στις απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, ή στις περιοχές που οι Τούρκοι μπορούν να εκδηλώσουν κάποιο «θερμό επεισόδιο» ή να επιχειρήσουν απόβαση.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ στην Κάλυμνο προ ημερών και η διαταγή να γίνει άσκηση ετοιμότητας των δυνάμεων αποτροπής δεν ήταν τυχαία. Σημειώνεται πώς από την Κάλυμνο ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, όπως είναι η Καλόλιμνος και τα Ίμια. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν τυχαία και η χθεσινή επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή σε όλες τις μονάδες της 16ης Μεραρχίας κατά μήκος του Έβρου.

Μία ακόμη στρατιωτική ενέργεια που προβλέπεται στα σχέδια είναι η ενίσχυση των δυνάμεων στα σημεία διασποράς. Χαρακτηριστική είναι η ανάπτυξη καταδρομέων της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων στα νησιά, για... ασκήσεις, αλλά και για να υπάρχει ετοιμότητα να επέμβουν άμεσα όπου κι αν χρειαστεί.

Η 13η ΔΕΕ περιλαμβάνει αριθμό Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ) συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης Ζ΄ ΜΑΚ που συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1996, μερικούς μήνες μετά την κρίση των Ιμίων, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) καθώς και μονάδες διοίκησης (λόχο στρατηγείου), υποστήριξης μάχης (13ο Λόχο Διαβιβάσεων) και υποστήριξης (13ο Λόχο Τεχνικού).

Άλλη ένδειξη είναι η ένταση που επικρατεί στον Έβρο μετά και την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα του 2015 οι Τούρκοι έβγαλαν σε άσκηση μεγάλο αριθμό οχημάτων αλλά και προσωπικό. Οι ασκήσεις έγιναν κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς όπως φαίνεται επικρατεί η αμερικανική λογική των ρεαλιστικών ασκήσεων για καλύτερη προετοιμασία του προσωπικού.

Ο Στόλος επίσης πανέτοιμος και ήδη έχουν λάβει θέσεις μάχης σε κομβικά σημεία του Αιγαίου τα υποβρύχια και οι φρεγάτες μας. Παράλληλα οι κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό στην θάλασσα.

Παρόμοια εικόνα και για την Πολεμική Αεροπορία. Πολεμικές Μοίρες είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Για τους αεροπόρους αυτή είναι μία συνήθης διαδικασία. Ωστόσο υπάρχει μία μεγαλύτερη επιφυλακή και ένα επιπλέον στοιχείο. Τα περισσότερα αεροσκάφη είναι φορτωμένα με όπλα.

Το γεγονός ότι το ΚΥΣΕΑ και το ΣΑΓΕ δεν προχώρησαν σε αλλαγές των Ανωτάτων Συμβουλίων και διατήρησαν σχεδόν το 100% της σημερινής ηγεσίας των Ένοπλων Δυνάμεων προστίθεται επίσης στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται απέναντι σε μία ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία.

Αυτά βεβαίως, όπως γράψαμε στην αρχή είναι το πρώτο στάδιο των εθνικών σχεδίων. Οι κινήσεις των Τούρκων θα είναι αυτές που θα καθορίσουν και την περαιτέρω στάση της Ελλάδας. Η σύλληψη και η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ήδη εξετάζεται η εφαρμογή του επόμενου σταδίου των εθνικών σχεδίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ