Εκκλησία

Ήμαρτον! Τι άλλο θα ακούσουμε! Τώρα ισχυρίζονται πως ο Ιησούς Χριστός ήταν κοντός και παραμορφωμένος!

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των εχθρών της πίστης μας εστιάζοντας πάντοτε πριν από μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης.

Το καινούριο φρούτο που “ανακάλυψαν” οι....ερευντητές είναι πως ο Ιησούς δεν είχε την θεία μορφή που βλέπουμε στις εικόνες, αλλά ήταν παραμορφωμένος!

Στη δυτική τέχνη, ο Ιησούς απεικονίζεται ως ένας όμορφος, ψηλος άνδρας με όμορφα χαρακτηριστικά και συχνά μπλε μάτια.

Αλλά ένα νέο βιβλίο της Βρετανίδας καθηγήτριας ιστορίας Joan Taylor με τίτλο “Πως έδειχνε ο Ιησούς;” παρουσιάζει μια θεωρία ότι ο Ναζωραίος όχι μόνο δεν ήταν ευλογημένος όσον αφορά στην εμφάνιση και μπορεί ακόμη και να είχε παραμορφωθεί.

Η καθηγήτρια Taylor του King's College του ΛΟνδίνου μελέτησε ιστορικά έγγραφα που χρονολογούνται από τη ζωή του Χριστού και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφίσταται έλλειψη περιγραφών του προσώπου του στη Βίβλο σε σύγκριση με άλλες μορφές όπως ο Μωυσής και ο Δαβίδ.

Στην πραγματικότητα, η μοναδική φυσική περιγραφή του Χριστού πριν από τη σταύρωσή του είναι μια γραμμή στο βιβλίο του Ησαΐα που λέει: «Δεν είχε καμία ομορφιά ή μεγαλοσύνη για να μας προσελκύσει σ 'Αυτόν, τίποτα στην εμφάνισή Του που να τον επιθυμούμε».

Η ερευνήτρια λοιπόν πιστεύει ότι ο Ιησούς ήταν "περίπου 166cm , κάπως λεπτός και μυώδης, με ελαιόκαρπο χρώμα στο δέρμα, σκούρα καφέ έως μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια".

Αυτό συμπίπτει με τα ευρήματα ανθρωπολόγων που έχουν τοποθετήσει τον Χριστό σε ύψος μεταξύ 155cm και 167cm και βάρος περίπου 58kg - 64kg.

Τα συμπεράσματα της Taylor προέρχονται τόσο από τα σκελετικά υπολείμματα ανδρών που έχουν ταφεί στην περιοχή όσο και από τους κατοίκους της Ιουδαίας και εκείνους που ζούσαν στην Αίγυπτο.

"Όσον αφορά μια παλέτα χρωμάτων τότε, σκεφτείτε σκούρα καφέ έως μαύρα μαλλιά, βαθιά καστανά μάτια, ελαιόκαρπο χρώμα δέρματος", έγραψε σε ένα κομμάτι για τους Irish Times. "Ο Ιησούς θα ήταν άνθρωπος της Μέσης Ανατολής. Αυτό που έχω μάθει είναι ότι οι Ιουδαίοι της εποχής ήταν πιο κοντά βιολογικά στους Ιρακινούς Εβραίους".

Αναγνωρίζει μάλιστα στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Ιουδαία, την Ευρώπη, το Σουδάν και την Αιθιοπία. Η καθηγήτρια υποστηρίζει στο βιβλίο ότι επειδή οι Ιουδαίοι είχαν την τάση να παντρεύονται μόνο μεταξύ τους, ο Ιησούς είναι πιο πιθανό να έμοιαζε με τους άνδρες που απεικονίζονται στην αιγυπτιακή ταφική τέχνη.

Η συγγραφέας λέει ακόμη ότι από την στιγμή που ο Ιησούς δούλεψε ως ξυλουργός μέχρι που έγινε περίπου 30 χρονών, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ήταν πιο μυώδης από τον ιλαρό άνδρα που παρουσιάστηκε στους δυτικοποιημένους πίνακες.

Το πρόσωπό του πιθανότατα είχε μια δερματική εμφάνιση από την έκθεση στα στοιχεία της φύσης, κάνοντάς τον να φαίνεται πιο μεγάλος από ό, τι ήταν.

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες αναφορές που κάνει ηTaylor στο βιβλίο τοης - εκτός από την αμφισβήτηση της ιδέας ότι ο Ιησούς ήταν όμορφος - είναι η πιθανότητα να ήταν κάπως παραμορφωμένος!

Επισημαίνει ότι ήταν δυνατόν ο Ιησούς να είχε ουλές από τη δουλειά του με το ξύλο επειδή οι τεχνίτες της εποχής ήταν ευάλωτοι σε τραυματισμό και η σωματική παραμόρφωση ήταν σχεδόν ο κανόνας.

Σπασμένα χέρια και παραμορφωμένα χείλη από τα χτυπήματα, καθώς και τραυματισμοί στα μάτια, θα ήταν συνηθισμένα, αναφέρει

"Ενώ το πρόσωπό του είναι ακτινοβόλα λευκό στην Ανάληψη (η στιγμή στην ιστορία όταν ο Ιησούς ανεβαίνει σε ένα βουνό και συνομιλεί με τον Μωυσή και τον Ηλία), δεν ξέρουμε τίποτα άλλο για τα χαρακτηριστικά του προσώπου του." λέει η Taylor και υποστηρίζει ότι η σιωπή στο ζήτημα της εμφάνισης του Ιησού δείχνει ότι, αντίθετα με την κινηματογραφική παράδοση, δεν ήταν όμορφος.

Δεν είναι η πρώτη φορά παντως που ένας μελετητής αμφισβήτησε την εικόνα του Ιησού που διαδόθηκε στον μεταγενέστερο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Το 2015, ο Richard Neave, συνταξιούχος ιατρός από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, χρησιμοποίησε εγκληματολογικές και αρχαιολογικές ενδείξεις για την αναδόμηση του προσώπου του Ιησού.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα εντυπωσιακό γλυπτό ενός ανθρώπου από τη Μέση Ανατολή που είναι αναγνωρισμένο από τους ειδικούς ως το πιο ακριβές πορτρέτο του Υιού του Θεού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ