«Ψυχρός πόλεμος» Ρωσίας-Βρετανίας: Στα παλαιότερα των υποδημάτων της έγραψε η Μόσχα το τελεσίγραφο του Λονδίνου για τον θάνατο του πρώην Ρώσου κατασκόπου

Δημοσίευση: 14 Μαρτίου 2018, 7:10 πμ | Ανανέωση: Μάρτιος 14, 2018 στις 10:02 πμ

«Ψυχρός πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας με αφορμή τον θάνατο του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου. Η Μόσχα δεν απάντησε στο τελεσίγραφο που της έστειλε η κυβέρνηση της Βρετανίας να δώσει εξηγήσεις ως τα μεσάνυχτα, για το πώς μπόρεσε να χρησιμοποιηθεί ένας νευροτοξικός παράγοντας στρατιωτικού τύπου της σοβιετικής εποχής στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου στη βρετανική επικράτεια όπως γνωστοποίησε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο.


Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε δώσει διορία στην κυβέρνηση της Ρωσίας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης απαιτώντας να δοθούν εξηγήσεις στο Λονδίνο για το πώς μπόρεσε ο παράγοντας «Ναβιτσόκ», τον οποίο είχε αναπτύξει ο σοβιετικός στρατός, να χρησιμοποιηθεί στην επίθεση στη βρετανική επικράτεια.

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να απαντήσει στο τελεσίγραφο του Λονδίνου πριν να λάβει δείγματα της χημικής ουσίας» που οι βρετανικές αρχές έχουν συμπεράνει ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκρίπαλ, ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. 

Η Ρωσία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, δεν είχε καμιά ανάμιξη στην επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα. Εάν το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, η Ρωσία θα ανταποδώσει, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της πρεσβείας της Ρωσίας στο Λονδίνο, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.


Λίγες ώρες πριν η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην εκπομπή «60 λεπτά» του τηλεοπτικού καναλιού «Ρωσία 1» είχε δηλώσεις «κανείς δεν μπορεί να θέτει στην Ρωσία τελεσίγραφα, 24 ωρών» υπονοώντας το πόσο μεγάλη δύναμη είναι στρατιωτική και πυρηνική.

Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η ένταση που υπάρχει στις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία και ειδικά της πληροφορίες που θέλουν τους Αμερικανούς να χτυπούν τη Δαμασκό. Χθες ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυτό με «πρόσχημα» την χρήση χημικών αερίων κατά του άμαχου πληθυσμού» και προειδοποίησε πώς αν κάτι τέτοιο συμβεί (πλήξουν δηλαδή οι Αμερικανοί τη Δαμασκό) τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και η απάντηση από τη Ρωσία δεδομένη. 

«Οι αντάρτες που σπονσονάρουν οι ΗΠΑ ετοιμάζουν  στην Ανατολική Γκούτα  μια πρόκληση με την χρήση χημικών όπλων, την οποία οι  ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν  ως δικαιολογία για να χτυπήσουν στη Δαμασκό»…αυτό δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων,  στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ.

Τόνισε επίσης με εμφατικό τρόπο ότι σε περίπτωση απειλής ζωής Ρώσων στρατιωτικών και μελών των ενόπλων δυνάμεων…οι ΗΠΑ  «θα λάβουν αντίποινα με  πυραύλους κατά του αεροπλανοφόρου USS iwo jima  το οποίο θα  χρησιμοποιήσουν ( ως βάση για αεροπορική επιδρομή)».