ΗΠΑ

Ρωγμές στον άξονα ΗΠΑ-Ελλάδας - Αποστάσεις Τσίπρα από την Ευρωπαϊκή γραμμή για κυρώσεις στη Ρωσία

(Κεντρική φωτογραφία από κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Αιώνιας Φλόγας από τον Α. Τσίπρα πριν 3 χρόνια στη Ρωσία)

Αποστάσεις κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την πιθανότητα σκληρότερης καταδίκης της Ρωσίας μετά το περιστατικό δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκρίπαλ με άγνωστη ουσία στο Σαλίσμπουρι του Γουΐλτσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στις Βρυξέλλες, όπου οι 28 θα συζητήσουν την αντίδραση της ΕΕ στην ρωσική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ρωτήθηκε από ξένους δημοσιογράφους για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στην Μεγάλη Βρετανία και τον βρετανικό λαό, αλλά τόνισε ότι η Ε.Ε πρέπει να ερευνήσει πολύ προσεκτικά και υπεύθυνα το γεγονός.

Σύμφωνα με αρκετά ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, η Ελλάδα ήταν η χώρα που είχε μπλοκάρει προσφάτως την σκληρή καταδίκη της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών – μελών, μετά το περιστατικό στο Σαλίσμπουρι.

Οι δηλώσεις σίγουρα δεν είναι τυχαίες. Ο Β. Πούτιν μετά το τηλεφώνημα που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό λογικά θα πήρε και ΄θα έδωσε κάποια πράγματα στην χώρα μας. Αυτό που μας καίει τώρα είναι το ζήτημα των Ελληνών στρατιωτών και η τουρκική προκλητικότητα.

Οπως αναφέραμε, εκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το πρωί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, για την στάση της Τουρκίας. ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας το είπε ξεκάθαρα, «μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο με ιδιαίτερη έμφαση στην στάση της Τουρκίας».

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για την πρόσφατη επανεκλογή του.

Κατά την επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία, πέραν της ελληνορωσικής συνεργασίας, να συζητήσουν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις ευρωρωσικές σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη στάση της Τουρκίας» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός, επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του.

«Συζητήσαμε επίσης, θέματα ελληνορωσικής και ευρωρωσικής συνεργασίας αλλά και για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, με έμφαση στη στάση της Τουρκίας», αναφέρει.

Τι είπε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να είναι η Ευρώπη ισχυρός περιφερειακός παίκτης και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει στήριξη όλων των κρατών απέναντι σε καταστρατηγήσεις τρίτων χωρών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που υπάρχουν στη διάθεση των χωρών της Ε.Ε.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κρίση που έχει φτάσει στην κορύφωσή τους ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το κύριο θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο και τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει συμμάχους και μη για το συγκεκριμένο θέμα.

«Σθεναρή καταδίκη» της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -όπως άλλωστε αναμενόταν- φαίνεται σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας τις οποίες χαρακτηρίζουν ως «παράνομες δράσεις» στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ υπογραμμίζουν και την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μάλιστα σύμφωνα με την Καθημερινή«το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους».

Επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα εξής για την Σύνοδο Κορυφής και τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού: Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου.Από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός -σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας- αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο, καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης