Οριστικός ο «κόφτης»-σοκ 60% στις συντάξεις όσων εργάζονται: Ποιες κατηγορίες αφορά, ποιοι εξαιρούνται

Δημοσίευση: 26 Μαρτίου 2018, 6:37 μμ

Aυστηρή αναλογία με ακρίβεια ημέρας στην περικοπή της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας.


Με την εγκύκλιο έρχονται πέντε «κόφτες» κατά 60% σε κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ θεσπίζεται, μάλιστα, «κόφτης» σύνταξης ανά ημέρα εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι για όσους συνταξιούχους εργάζονται προβλέπεται πως, εφόσον δεν υπάρχει απασχόληση ολόκληρο τον μήνα, η περικοπή εφαρμόζεται μόνο για το διάστημα που αντιστοιχεί στις ημέρες κατά τις οποίες απασχολείται και ασφαλίζεται ο συνταξιούχος.

Ο «κόφτης» αφορά τους συνταξιούχους λόγω γήρατος (όχι αναπηρίας) που λαμβάνουν σύνταξη από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο και εντάχθηκαν από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ, καθώς και τα πρόσωπα που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, οι ομάδες που εμπίπτουν στον «κόφτη» είναι δύο:


1. Πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά, ανεξάρτητα εάν η ασκούμενη δραστηριότητα αναλήφθηκε πριν ή μετά τη συνταξιοδότησή τους.

2. Πρόσωπα που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου του 2016, αλλά αναλαμβάνουν δραστηριότητα με υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ μετά τις 13/5/2016.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ που είναι μισθωτός (πρώην ΙΚΑ) και παράλληλα ασκεί ελεύθερο επάγγελμα (πρώην ΟΑΕΕ) υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης εντός του 2017, συνεχίζει όμως να ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα.

Η σύνταξή του θα περικοπεί κατά 60%. Πάντως, από το «ψαλίδι» εξαιρούνται 11 κατηγορίες συνταξιούχων, με μεγάλους τυχερούς τους αγρότες. Και αυτό, γιατί η εγκύκλιος εξαιρεί από τον «κόφτη» σχεδόν το σύνολο όσων έχουν αγροτικό εισόδημα, ενώ παρέχει «σωσίβιο» στους νέους συνταξιούχους, εισάγοντας πλαφόν εισοδηματικού ορίου «διατήρησης της αγροτικής περιουσίας» στα 4.923 ευρώ ετησίως.