Κόσμος

Οι Ρώσοι παραδίδουν τους S-400 στην Τουρκία - Λαβρόφ: «Θα επιταχυνθεί η διαδικασία» - Ετοιμάζει κυρώσεις η Ουάσινγκτον

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στο θέμα της παράδοσης των τουρκικών πυραύλων S-400 που αποτελούν αντικείμενο τρομερών πιέσεων στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

"Η Ρωσία θα επιταχύνει τις πρώτες παραδόσεις συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στην Τουρκία", δήλωσε σήμερα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε, από την πλευρά του, πως όσο πιο σύντομα παραλάβει η Τουρκία τους πυραύλους αυτούς τόσο το καλύτερο, αναφέρει ο κυπριακός τύπος

Η Άγκυρα υπέγραψε στα τέλη Δεκεμβρίου συμφωνία για να αγοράσει τα πυραυλικά συστήματα S-400 από τη Ρωσία, σε μια κίνηση που προκάλεσε ανησυχία στη Δύση, επειδή τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ.

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο ότι η παράδοση αυτών των πυραυλικών συστημάτων θα άρχιζε το πρώτο τρίμηνο του 2020.

"Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αγοράσει συστήματα όπως τα S-400 από χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων στη Μόσχα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  είπε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά είναι και ανεξάρτητη χώρα και, επομένως, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να αγοράσουν όπλα από χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα S-400 στη Συρία ή σε άλλες χώρες, αλλά τα αγοράζει μόνο για την αυτοάμυνά της.

Πρόσθεσε ότι τον επόμενο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συναντηθούν στην τελετή για τα θεμέλια του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου στη Μερσίνα και στη συνέχεια θα πάνε στην Άγκυρα να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.

Όλα τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ μετέβη με ειδική αποστολή στην Μόσχα για να επιταχύνει όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την παράδοση αυτών ειδικά των οπλικών συστημάτων που θα  αλλάξουν το ρουν των γεγονότων στο Αιγαίο , τόσο κατά της Ελλάδος όσο και κατά του ΝΑΤΟ.  

«Βαρύς» θα είναι όμως ο απολογισμός των κυρώσεων στην τουρκική οικονομία από την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, η οποία φέρεται να ολοκληρώθηκε πρόσφατα, κάτω από τα βλέμματα Ερντογάν και Πούτιν.

 Το γνωστό περιοδικό Economist , δημοσίευσε λίστα με τις «χώρες που προμηθεύτηκαν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία και οι οποίες θα τιμωρηθούν βαριά », αναφέροντας ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες κυρώσεις και εμπόδια μετά την ύψους $ 2 δισ συμφωνία με τη Μόσχα , επικαλούμενο πηγές στην Ουάσιγκτον .

Μετά την παρουσίαση των τρομερών δυνατοτήτων του S-400, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να εξουδετερώνει εχθρικά μαχητικά και εισερχόμενους πυραύλους σε απόσταση έως και 400 χιλιομέτρων, όλα τα νατοϊκά μαχητικά αεροσκάφη εφεξής θα είναι ευάλωτα σε αυτό το πυραυλικό σύστημα, το οποίο απειλεί και την αμερικανική πολεμική αεροπορία .

Οι χώρες «σύμμαχοι» της Τουρκίας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αγνοήσουν αυτό το ρωσικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα , διότι θα «απειλούνται» ανοικτά πλέον από την τουρκική αεράμυνα .

Τολμάμε όμως να κάνουμε μια πρόβλεψη για το θέμα ...εκτιμώντας ...ότι θα έχουμε πολύ "καυτές" εξελίξεις πολύ σύντομα στο εσωτερικό της Τουρκίας μέχρι την παραλαβή αυτών των πυραύλων...που θα τους συνοδεύουν Ρώσοι σύμβουλοι. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...