Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Τραμπ σε Ρ. Τ. Ερντογάν: Ξέχνα τους S-400 αν θέλεις F-35 – Τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στην Αγκυρα

Ο Τραμπ φαίνεται ότι έστειλε ξεκάθαρο τελεσίγραφο στην Άγκυρα για εμπάργκο στην αγορά οπλικών συστημάτων. Το μήνυμα αφορά στην αγορά πυραύλων S-400 από την Ρωσία και είναι σαφές. Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν ότι δεν θα προβούν στην πώληση μαχητικών αεροπλάνων F-35 στην Τουρκία εάν η αγορά πυραύλων από τη Ρωσία προχωρήσει.

Η Τουρκία έχει κάνει παραγγελία 100 αεροσκαφών F-35 και σχεδιάζει να στηρίξει την αεροπορία της σε αυτόν τον τύπο. Είναι ένα αεροσκάφος το οποίο μπορεί να απογειωθεί και από το αεροπλανοφόρο το οποίο ετοιμάζει η Τουρκία και ένα μαχητικό το οποίο θα δώσει μετά από δεκαετίες το πλεονέκτημα στην Τουρκία έναντι της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

Τα παιχνίδια, ωστόσο, του Ερντογάν με τη Ρωσία και ειδικά η αγορά των πυραύλων S-400 έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά η τουρκική επιτροπή εξοπλισμών που έφτασε στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει το ζήτημα των μαχητικών πέμπτης γενιάς πήρε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η αγορά δεν θα προχωρήσει εάν η Τουρκία επιμείνει στην αγορά των πυραύλων από την Μόσχα.

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΙ η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αποκαλύπτει το παρασκήνιο της συνάντησης αυτής και τον… πάγο που έβαλαν οι Αμερικανοί στον Ερντογάν, δημιουργώντας νέα δεδομένα τόσο στις σχέσεις του Σουλτάνου με τον Πούτιν, όσο όμως και στις ισορροπίες στο Αιγαίο.  

 

Το αμερικανικό τελεσίγραφο φαίνεται να αναγκάζει την τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει άρδην γραμμή για την αγορά των τεσσάρων ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, με την Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώνει επισήμως την Παρασκευή την απόκτηση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Ας σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα τουρκικά κυβερνητικά στελέχη, όπως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχαν παρουσιάσει την υπόθεση σαν "απολύτως τελειωμένη".

"Μπορώ να πω ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μας με τις ΗΠΑ σχετικά με το σύστημα πυραύλων Patriot" δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Επιπλέον, η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει συστήματα αεράμυνας από την γαλλοιταλική κοινοπραξία Eurosam, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι "το σύστημα που αγοράζουμε από τη Ρωσία δεν μπορεί να ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ (σ.σ δεν είναι συμβατά) αλλά διατηρούμε το στόχο μας για την ανάπτυξη ενός συστήματος συμβατού με το ΝΑΤΟ".

Η Τουρκία αναμένει τα πρώτα S-400 Triumph, την πλέον σύγχρονη έκδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων, στις αρχές του 2020, αλλά η Μόσχα αναφέρει ότι είναι έτοιμη να επιταχύνει τις παραδόσεις κατόπιν αίτησης από την τουρκική πλευρά.

Aνακατεύεται πλέον η γεωπολιτική τράπουλα. Οι Αμερικανοί όπως φαίνεται είναι διατεθειμένοι να ελέγχουν μέσω βάσεων στρατηγικά κλειδιά της ανατολικής μεσογείου και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, καθώς πλέον θέλουν να γεμίσουν με αμερικανικές βάσεις την Ελλάδα

Μην ξεχνάμε, πως εδώ και μές έχει κλειδώσει δώ και μέρες η δημιουργία της Διαμετακομιστικής Βάσης των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, σε χώρο εντός του λιμανιού της πόλης αλλά και εκτός αυτού,, μετά τις αλλεπάλληλες επισκέψεις κλιμακίων υψηλόβαθμων στρατιωτικών από την πρεσβεία ττων ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά και τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέραμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ποκτούν βάση UAV-UCAVS οι ΗΠΑ στη Λάρισα με τις πτήσεις να ξεκινούν κιόλας από τον Μάιο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν για πρώτη φορά ανοιχτά το ενδεχόμενο μεταφοράς και τμημάτων της βάσης του Ιντσιρλίκ!

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα αφίχθη πριν λίγες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα αμερικάνων αξιωματικών και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 γνωστά και ως Predator B.

Πιο συγκεκριμένα, το πολυμελές κλιμάκιο αποτελούμενο από δεκάδες αξιωματικούς και τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ αφίχθη αρχές Μαρτίου στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης που θα αποτελέσει και τη βάση τους για το επόμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι αμερικάνοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, έφεραν και δύο μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και είναι αυτά που θα επιχειρήσουν από κοινού με τα ελληνικά μη επανδρωμένα, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2017 – μετά και τις εξελίξεις στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας – πολυμελές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών περιόδευσε σε Πτέρυγες Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, «επιθεώρησε» εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η απόφασή τους. 

Ελληνικό και αρμενικό λόμπυ στις ΗΠΑ πιέζουν με όλες τους δυνάμεις για να ακυρωθεί η παραλαβή των τουρκικών υπερμαχητικών F-35 στην τουρκική πολεμική αεροπορία , λόγω του καθεστώτος Ερντογάν.

Έλληνες και Αρμένιοι στις ΗΠΑ , σε αγαστή συνεργασία ανέλαβαν να βοηθήσουν σημαντικά τις χώρες τους από την νέα οθωμανική αυτοκρατορία που στήνεται ξανά μετά από 100 χρόνια.

Το ελληνοαμερικανικό συμβούλιο της οργάνωσης (HALC) και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (ANCA) έχουν ξεκινήσει μια τρομερή εκστρατεία για να πείσουν τους Αμερικανούς Γερουσιαστές να μπλοκάρουν την προγραμματισμένη για το 2018 παράδοση μαχητικών 5ης γενιάς F-35 στην τουρκική αεροπορία , λόγω του προκλητικού , και αντιαμερικανικού καθεστώτος του Ερντογάν.

Η εκστρατεία εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα η Τουρκία να διαρρεύσει εξαιρετικά διαβαθμισμένη τεχνολογία των αεροσκαφών F-35 στους αντιπάλους των ΗΠΑ , συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Ρωσίας, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα .

Πέρυσι, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής David Cicilline (D-RI) πρότεινε την τροποποίηση της έγκρισης νομοσχεδίου και τον αποκλεισμό παράδοσης F-35 στην Τουρκία, όταν ο Ρετζέπ Ερντογάν διέταξε τους σωματοφύλακες του να επιτεθούν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον.

Τα αεροσκάφη F-35 είναι αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, σχεδιασμένα με σύγχρονη τεχνολογία για να εκτελούν μια ευρεία σειρά αποστολών επίγειων επιθέσεων και αεροπορικής υπεροχής.

Η Άγκυρα έδωσε τις πρώτες παραγγελίες για αυτά τα αεριωθούμενα αεροπλάνα το 2014, επιδιώκοντας, μεταξύ 2018 και 2022, να παραλάβει 100 μαχητικά .

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Κογκρέσου, η Τουρκία επιδιώκει να αντικαταστήσει τον υπάρχοντα στόλο των αεροσκαφών F-16 με τα νεοαποκτηθέντα F-35.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές