Κίνα

Railgun-Ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, επί κινεζικού πολεμικού σκάφους;

Εικόνες που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, πιθανότατα απεικονίζουν ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (railgun) να έχει τοποθετηθεί σε κινέζικο πολεμικό πλοίο. Τα railguns, αποτελούν ένα καινούργιο είδος πυροβόλου, που αντί για εκρηκτική ύλη, χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για να παράγουν ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προωθούν το βλήμα σε υψηλές ταχύτητες.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, απεικονίζουν το αποβατικό πλοίο (LST) Haiyang shan (κλάσης Type 072III), τοποθετημένο σε πυργίσκο με μη συμβατικό πυροβόλο με μήκος περίπου 9 με 11 μέτρα και διάμετρο 30 με 50 εκατοστά. Η τεράστια διάμετρος και η κοντή κάννη θα μπορούσε να παραπέμπει σε κάποιο είδος ναυτικού όλμου, ωστόσο η χρήση ενός τέτοιου όπλου δε θα είχε νόημα.

Το μήκος της κάννης, μοιάζει με αυτό του ηλεκτομαγνητικού πυροβόλου της BAE, ισχύος 2 megajoules που έχει δοκιμαστεί από το Αμερικανικό Ναυτικό και είχε την ικανότητα να εκτοξεύει βλήματα βάρους 11 κιλών με ταχύτητα 7 Mach σε αποστάσεις άνω των 160 χιλιομέτρων.

Το γεγονός πως οι Κινέζοι τοποθέτησαν ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο σε πλοίο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δουλεύει, δεδομένων των τεχνολογικών προκλήσεων όπως αντοχή υλικών, παροχή ενέργειας υψηλής ισχύος, σύστημα καθοδήγησης κτλ. Αν όμως έχουν ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα, θα πρόκειται για game changer, δεδομενου πως σύντομα θα τοποθετηθούν σε επιθετικά σκάφη όπως τα υπερσύγχρονα αντιτορπιλικά Type 055.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ