Κόσμος

Θρίλερ στην Α. Μεσόγειο- Eρχεται το τουρκικό γεωτρύπανο - Οι ΗΠΑ στηρίζουν Λευκωσία - Ολοταχώς για πολεμική σύγκρουση

Σε συναγερμό θα πρέπει να βρίσκεται από εδώ και στο εξής ο ελληνικός στόλος και το Πεντάγωνο καθώς οι προθέσεις των Τούρκων είναι ύπουλες. Η Αγκυρα σχεδιάζει πολεμικό επεισόδιο ταυτόχρονα σε κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Β. Συρία . Οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι πρέπει να παρέμβουν στην κυπριακή ΑΟΖ και για αυτό αποστέλλουν εσπευσμένα τον  Μάρτιο  το δικό τους γεωτρύπανο που αγόρασαν από την Νότιο Κορέα.

Οι εργασίες του θα ξεκινήσουν σύντομα μετά την άφιξη του αναφέρει ο τουρκικός τύπος. Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται χαρακτηρίζει ‘απαράδεκτη τη στάση των Ε/Κ στο θέμα της ενέργειας’ και καλεί την ε/κ πλευρά “να συνέλθει καθώς το φυσικό αέριο είναι κοινή αξία των Τ/Κ και των Ε/Κ.

Ο τουρκικός Τύπος στο σύνολό του αναφέρει ότι αυξάνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για το DeepSea Metro 2 που πήρε από την νότιο Κορέα προηγμένης τεχνολογίας. Μόλις γίνουν οι τεχνικές διαδικασίες και οριστεί το νέο όνομα του αναμένεται να πάει στην περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει και χάρτη για την ΑΟΖ που διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το CNNTurk εντωμεταξύ αναφέρει ότι η ένταση στην Μεσόγειο κλιμακώνεται, ενώ επικαλείται σχόλιο ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου ότι “η στάση της ε/κ πλευράς στο θέμα της ενέργειας είναι απαράδεκτη’ και ότι “οι Ε/Κ πρέπει να συνέλθουν” καθώς “το φυσικό αέριο είναι κοινή αξία Τ/Κ και Ε/Κ”.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το θρίλερ στην Α.Μεσόγειο από χτες βράδυ  με τους Τούρκους να γράφουν κανονικά Ελλάδα-Ιταλία-ΗΠΑ  και να προχωρούν σε ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων τους.

Καθηλωμένο παραμένει στο Κάβο Γκρέκο 15 ναυτικά μίλια μακριά τον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραμένει το γεωτρύπανο «Saipem 12000», μετά την παρεμπόδιση του πλου του εδώ και μέρες από πολεμικά πλοία, φρεγάτες και τορπιλάκατους του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως  λοιπόν διαμορφώνεται το όλο σκηνικό η Κύπρος θα αποτελέσει το πρώτο πεδίο πραγματικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας , και εφόσον "περάσει" του Ερντογάν θα ακολουθήσει το Αιγαίο με επίκεντρο  τα Δωδεκάνησα .

Η Ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας ξεκαθάρισαν στον Κύπριο πρόεδρο ότι δεν προτίθεται να αποστείλει μοίρα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή αφήνοντας την μεγαλόνησο απροστάτευτη.

Ελπίζουμε αυτή η απόφαση να αλλάξει πάραυτα και να αποσταλεί ελληνικός στολίσκος με υποβρύχια, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα ομιλούμε για τον 'Αττίλα-2" τόσα χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην μεγαλόνησο το 1974.

Ένα  άλλο που γίνεται κατανοητό για την τουρκική στάση είναι ότι  εφόσον δεν υπάρχει αντίδραση από ελληνικής πλευράς οι νεο-οθωμανοί θα συνεχίσουν να κινούνται απειλητικά, υλοποιώντας τα πολύχρονα σχέδια τους για την διχοτόμηση  του Αιγαίου, σύμφωνα με χάρτες που κυκλοφορούν οι ίδιοι.

ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, κατά την έξοδο της από το Προεδρικό Μέγαρο με το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι οι Η.Π.Α, υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ της.

Όπως σημείωσε το όλο ζήτημα με την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ ήγειρε στην Άγκυρα κατά την εκεί επίσκεψη του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Η ίδια δεν απάντησε επί της ουσίας σε ερώτηση του ΣΙΓΜΑ αναφορικά με την έλευση πλοίων της Αμερικανικής Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ την Πέμπτη (22/2).

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία επιθυμεί διπλωματική επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφεραν πηγές από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑμεντ, πηγές του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν σήμερα ότι η Ιταλία «επιβεβαιώνει τη βούλησή της να αναζητήσει κάθε δυνατή διπλωματική λύση στο διεθνές δίκαιο σε ένα ζήτημα που δεν αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας αλλά σχέσεις και ισορροπίες που είναι επίσης οικονομικές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του βόρειου τμήματος του νησιού”.

Ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τον καθορισμό συμφωνημένων διαδικασιών στις ερευνητικές δραστηριότητες θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το δυναμικό ανάπτυξης και τα οφέλη για ολόκληρη την περιοχή, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στο θέμα με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το Saipem 12000.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται στην απόφαση των τουρκικών αρχών να παρατείνουν έως τις 10 Μαρτίου την απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή στις νοτιοανατολικές ακτές της Κύπρου, περιοχή που δόθηκε για δραστηριότητες του γεωτρύπανου Saipem 12000 που μίσθωσε η ΕΝΙ.

 

https://youtu.be/bhQYLp7n-TU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης