Οικονομία

Bloomberg: Τι φταίει και καταρρέουν τα διεθνή χρηματιστήρια

Το ξεπούλημα στα χρηματιστήρια ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζεται ακόμη πιο έντονα κατά την τρέχουσα χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Είναι ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από το 2011 όταν οι αμερικανικές μετοχές έκαναν βουτιά μετά την απώλεια του ΑΑΑ από τα αμερικανικά ομολόγα στο S&P Global Ratings.

«Ο κόσμος ξύπνησε σοκαρισμένος. Ο Ιανουάριος ήταν πολύ καλός μήνας και ξαφνικά μπαίνει ο Φεβρουάριος κι όλα ανατρέπονται», σχολιάζει ο Κέρι Γκρεγκ, στρατηγικός αναλυτής αγορών στη JPMorgan Asset Management. «Πελάτες με κατέκλυσαν με emails αναρωτώμενοι τι στο καλό συνέβη», λέει.

Ειδικοί λένε ότι αρκετοί παράγοντες παίζουν ρόλο για τον πανικό, από τις ανησυχίες για αυξήσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μέχρι την ταχεία ρευστοποίηση που βασίζεται στη συνεχιζόμενη χαμηλή μεταβλητότητα στις αγορές.

Αύξηση των επιτοκίων

Τα μακράς διάρκειας αμερικανικά κρατικά ομόλογα αρνούνται πεισματικά να υποχωρήσουν πολύ, αφότου η Fed ξεκίνησε να ακολουθεί σφικτή νομισματική πολιτική το 2015. Το αφήγημα ήταν ότι με την οικονομία να αναπτύσσεται χωρίς μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, το κόστος του μακροχρόνιου δανεισμού θα μπορούσε να διατηρηθεί χαμηλό -δίνοντας φτερά στις αγορές. Αλλά τον περασμένο μήνα οι αποδόσεις άρχισαν να αυξάνονται και ορισμένοι προειδοποίησαν -κι είχαν δίκιο- ότι αν ξεπεράσουν το 2,6% για τα δεκαετή, θα δημιουργούσαν προβλήματα για τα equities.

Η πολιτική της Fed

Πίσω από την αύξηση των αποδόσεων κρύβεται μια έντονη συζήτηση για τις προοπτικές της πολιτικής της Fed. Οι επενδυτές στο μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος κύκλου σφικτής νομισματικής πολιτικής είχαν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα σταματούσε να αυξάνει το ποσοστό-στόχο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στο παρελθόν, επειδή οι βραδύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης θα συγκρατούσαν τον πληθωρισμό.

Αλλά την ώρα που η οικονομία εμφάνιζε ρυθμούς ανάπτυξης κατά μέσο όρο 3% τα τελευταία τρία τρίμηνα του 2017 τέθηκε σε εφαρμογή η φορολογική μεταρρύθμιση με περικοπές φόρων 1,5 τρισ δολαρίων. Η έκθεση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξε ότι αυξάνουν οι μισθοί συμπαρασύροντας πιθανώς προς τα πάνω και τον πληθωρισμό. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Fed, ήγειραν το ερώτημα κατά πόσον οι φορείς χάραξης πολιτικής θα σταματήσουν περίπου στο 3% για την ανώτερη ζώνη του στόχου. Κι ίσως περάσουν μερικές εβδομάδες προτού οι επενδυτές ακούσουν τις προθέσεις του νέου επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Οι δείκτες τεχνικής ανάλυσης

Η δυνατή αρχή που έκαναν φέτος αμερικανικές μετοχές ήταν ο διακριτός δείκτης ότι οι τιμές τους ήταν φουσκωμένες βραχυπρόθεσμα, τόνισαν στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup Inc. στις 25 Ιανουαρίου. Ο εβδομαδιαίος δείκτης σχετικής ισχύος του S&P 500 έπιασε τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί και οι αναλυτές σημείωσαν ότι μια υποχώρηση στην τάση του τρέχοντος κύκλου θα σήμαινε μια διόρθωση της αγοράς άνω του 20%. Στη Bank of America Merrill Lynch

εκτίμησαν ότι έπεσαν πολλά λεφτά πολύ γρήγορα στις αγορές. Στις 30 Ιανουαρίου δόθηκε το έναυσμα για ξεπούλημα όταν ο δείκτης “Bull & Bear” κινήθηκε προς την κόκκινη ζώνη.

Πίεση από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε άνοδο των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων, συμπαρασύροντας συνολικά τις αποδόσεις. Η αναδίπλωση στους δείκτες θα συνεχιστεί ενόψει της σκλήρυνσης της πολιτικής της Fed. Ωστόσο, ίσως να πρόκειται για μία καθυστερημένη διόρθωση της τάξεως του 10%, κι όχι για την απαρχή μιας περιόδου υποτονικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της AMP Capital, Σέιν Όλιβερ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...