Ενέργεια

Χρυσάφι στο τεμάχιο 6 στην Κύπρο «φέρνει» πολεμικές εξελίξεις - Τι βρέθηκε και τι μας έρχεται σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Τεράστια αποθέματα κρύβονται στην κυπριακή ΑΟΖ και αυτό θα φέρει πολύ σύντομα τους Τούρκους στην περιοχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ  τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ», στο Τεμάχιο 6 στην κυπριακή ΑΟΖ είναι φανταστικά, σύμφωνα και με τον υπουργό ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη.

Το  κοίτασμα στον στόχο «Καλυψώ» προσομοιάζει πάρα πολύ στα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος «Zor» στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, ενώ υπερέχει σε πορότητα, δηλαδή σε γενικές γραμμές, εάν ληφθεί ένα ίδιο τμήμα του «Zor» σε μεγέθη και ένα του «Καλυψώ», το δεύτερο περιέχει κάπως περισσότερους υδρογονάνθρακες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα πρώτα στάδια της επαφής του γεωτρύπανου με το κοίτασμα, υπήρξε σχετική απογοήτευση, αφού βρέθηκε αέριο αλλά σε ιζηματογενή πετρώματα, που λόγω της πολύ χαμηλής διαπερατότητας δεν επέτρεπαν ελπίδες για υπολογίσιμο κοίτασμα, ενώ δεν επιβεβαίωνε τον στόχο τύπου «Zor» με ανθρακικά άλατα σε αρχέγονους υφάλους.

Ωστόσο, όταν το γεωτρύπανο έφτασε μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω, έδειξε ακριβώς αυτό που αναζητούσαν οι ειδικοί της ΕΝΙ, κοίτασμα τύπου «Zor» και μάλιστα πέραν των αισιόδοξων αποκλίσεων στις φόρμουλες των ειδικών.

Η γεώτρηση έγινε σε σημείο, που το βάθος της θάλασσας είναι 1.902 μέτρα και έφτασε σε βάθος περίπου 1.800 μέτρων κάτω από τον βυθό.

Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» είναι ότι εκτείνεται από το τεμάχιο 6 όπου βρίσκεται το κυρίως «σώμα» του κοιτάσματος και σχετικά αρκετά εντός του τεμαχίου 10 του οποίου τα δικαιώματα έχουν η ExxonMobil – Qatar Petroleum, όπως και στο 11 της εταίρου της ΕΝΙ στο τεμάχιο 6, TOTAL, αλλά και στο τεμάχιο 7 που δεν έχει διατεθεί στις αδειοδοτήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκταση του κοιτάσματος φτάνει περίπου μέχρι και το 35% αυτής του αιγυπτιακού κοιτάσματος, γι’ αυτό και, αν και πολύ συντηρητικά και συγκρατημένα για την ώρα, οι ειδικοί μιλούν για πιθανότητα ενός «μικρού Zor».

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι έχοντας κατανοήσει το απίστευτο ενεργειακό «θησαυρό» υδρογονανθράκων ο οποίος κρύβεται κάτω από τον πυθμένα από τα Δωδεκάνησα μέχρι νότια της Κύπρου, έχουν ξεκινήσει ένα  απίστευτο γαϊτανάκι «προκλήσεων», επιδιώκοντας με κάθε τρόπο …πολεμικό επεισόδιο για να πετύχουν ότι πέτυχαν το 1996 με την κρίση των Ιμίων.

Τώρα οι τουρκικές προβοκάτσιες στοχοποιούν και απλούς Έλληνες ψαράδες που παλεύουν με τα κύματα για το μεροκάματο.

O Ειρηναίος Λύρας, ψαράς από την Κάλυμνο, ο οποίος έστειλε στο enikos.gr βίντεο και φωτογραφίες ντοκουμέντο από την πρωτοφανή προκλητικότητα της τουρκικής ακταιωρού, που φτάνει μια ανάσα από τα καΐκια των ψαράδων με σοβαρό κίνδυνο να τα εμβολίσει και να τα βυθίσει.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ψαρά, στα βίντεο που δημοσιεύει ο enikos.gr φαίνεται το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να έχει περάσει στα δικά μας χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Καλόλιμνο και τα Ίμια.

Όπως αναφέρει, οι Τούρκοι άρχισαν να τον πλησιάζουν και να κάνουν κυκλικές κινήσεις γύρω από το καΐκι του.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναγκάστηκε να φύγει από το σημείο, καθώς φοβήθηκε ενώ το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι ψαράδες που βρίσκονταν στην περιοχή.

Αυτήν την τακτική εφαρμόζουν  οι νεο-οθωμανοί  όχι μόνο  στα Ίμια που τα έχουν "ζώσει" με 4 περιπολικά σκάφη και τα φυλάνε σε 24ωρη βάση   , αλλά και αλλού στο Αιγαίο  θέλοντας να προκαλέσουν την Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση πάση θυσία για να προκληθεί «επεισόδιο» , με σκοπό να προχωρήσουν σε αμφισβήτηση ακόμα και της συνθήκης της Λωζάνης. Πολύ φοβόμαστε ότι πολύ σύντομα αν συνεχίσουν έτσι θα το πετύχουν μιας και οι νέο-οθωμανοί αισθάνονται ισχυροί, πολύ ισχυροί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές