Περιβάλλον

Χιονιάς στα ορεινά, καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα - Πού χτυπά η Ιοκάστη (εικόνες, βίντεο)

Τα δόντια της άρχισε να δείχνει από το πρωί η Ιοκάστη, το βαρομετρικό χαμηλό που θα κάνει το πέρασμά της από τη χώρα το Σαββατοκύριακο.

Ηδη στην Αττική βρέχει από τη νύχτα, ενώ από της 15:30 έντονες καταιγίδες χτυπούν την πρωτεύουσα. Στην Αθήνα ο καιρός αναμένεται να παραμείνει έτσι, με έντονες καταιγίδες, ως τη νύχτα.

Βροχή σε όλη την Ηπειρο, χιόνι στα Ορεινά

Εντωμεταξύ η Ιοκάστη δεν φέρνει μόνο βροχές και καταιγίδες αλλά και χιόνι.

Ηδη, η Ηπειρος έχει ντυθεί στα λευκά, καθώς χιονίζει από το πρωί, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στο Μέτσοβο, στο Ζαγόρι, στην Κόνιτσα των Τζουμέρκων αλλά και στα ορεινά της Αρτας.

Την ίδια ώρα στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις.

Να σημειωθεί ότι εννέα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκονται κατά μήκος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου για αποχιονισμό και ρίψεις ποσοτήτων αλατιού, ενώ επί ποδός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων είναι οι Δήμοι και αρμόδιοι φορείς.

Χιόνι και στα Τρίκαλα

Ανάλογη η εικόνα και στα Τρίκαλα, όπου βρέχει στα πεδινά και χιονίζει στα ορεινά, από το πρωί.

Συγκεκριμένα, χιονοπτώσεις σημειώνονται σε περιοχές άνω των 800 μέτρων, όπως  Καστανιά, Κορυδαλλό, Ελάτη και Στουρναραίϊκα. Μάλιστα, το χιόνι, σε ορισμένα σημεία ξεπερνάει το μισό μέτρο.  «Από το περασμένο βράδυ συνδράμουν 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων στην αντιμετώπιση της επέλασης του χιονιά», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.


Μάλιστα, έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο με την πολιτική προστασία του νομού να επιχειρεί σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου.

Ανησυχία υπάρχει για τον όγκο του νερού στο παραποτάμιο σύστημα που αναμένεται να προκαλέσει τα συνήθη προβλήματα με υπερχειλίσεις στα όρια Τρικάλων-Καρδίτσας και στην περιοχή της Φαρκαδόνας όπου απουσιάζουν δεκαετίες τώρα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών αυτών. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη, πάντως,  η όλη κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Πού θα χτυπήσει αύριο η Ιοκάστη

Για την Κυριακή, το meteo.gr προβλέπει ότι τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, και από το μεσημέρι και έπειτα θα εξασθενήσουν.

Εκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Την Κυριακή (11-02-2018)

Βροχές

  • Κατά διαστήματα μέχρι το βράδυ η Πελοπόννησος και τα νησιά του ανατολικου Αιγαίου.
  • Μεχρι το μεσημέρι η δυτική Στερεά, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανον το Ιονιο, η Ήπειρος και τα νησια του βορειου Αιγαιου.
  • Μέχρι το πρωί η κεντρική Μακεδονία και πιθανόν η Θεσσαλία.

Χιονοπτώσεις

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και κατά διαστήματα σε περιοχές της Ηπείρου απο τα 600-700 μέτρα και της δυτικής Μακεδονίας από τα 700-800 μέτρα.

Για πλημμύρες προειδοποιεί ο Καλλιάνος

Για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών, προειδοποιεί και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος:

«Ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο τις τελευταίες ώρες έχει "γεννηθεί" στην περιοχή ανοιχτά της Τυνησίας, τις επόμενες ώρες θα κινηθεί βορειοανατολικότερα, θα περάσει νότια από τη Σικελία, θα βαθύνει περισσότερο (θα γίνει δηλαδή πιο ισχυρό) και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου αλλά και του πρωινού της Κυριακής θα περάσει πάνω από την Ελλάδα.

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό είναι "αποφασισμένο" να δώσει αρκετές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όμως πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στα Επτάνησα, κατά τόπους στα ηπειρωτικά αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι κατά τόπους και κατά περιόδους οι βροχές και οι καταιγίδες θα είναι αρκετά έως πολύ ισχυρές.

Επομένως, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και για πλημμυρικά φαινόμενα. Σας παρουσιάζω αναλυτικά τον καιρό για το Σαββατοκύριακο.

«Κυριακή: 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ο καιρός θα είναι άστατος για τις περισσότερες περιοχές της χώρας αφού θα εκδηλώνονται βροχοπτώσεις και πιθανότατα τοπικές καταιγίδες στο βορειανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα παραμείνει άστατος ο καιρός κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις περισσότερες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ συγκεκριμένα από το ύψος της Ηπείρου και της Θεσσαλίας και βορειότερα θα χιονίζει τοπικά και κατά διαστήματα πάνω από τα 650 με 700 μέτρα. Ειδικά στη Θράκη, προς το βράδυ της Κυριακής, θα χιονίσει πρόσκαιρα ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, ίσως και σχεδόν στα πεδινά του βόρειου Έβρου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα ακολουθούν την φορά που είναι αντίθετη από την κίνηση των δεικτών του ρολογιού διότι το βαρομετρικό χαμηλό θα περνά πάνω από τον Ελλαδικό χώρο. Οι εντάσεις των ανέμων θα αγγίζουν ακόμα και τα 8 μποφόρ τοπικά με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι και στη συνέχεια. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα φτάσει τους 11 βαθμούς, στα δυτικά τους 14, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τους 15, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους 15 και στην Κρήτη τους 18 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ