Κυβέρνηση

Υπόθεση Novartis: Εικασίες και κραυγαλέες αντιφάσεις στις καταθέσεις των μαρτύρων

Εκτιμήσεις και εικασίες, αλλά και κραυγαλέες αντιφάσεις περιέχουν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι σε καμία από τις βαριές καταγγελίες που εξαπολύουν κατά πολιτικών προσώπων δεν αναφέρουν ότι διαθέτουν προσωπική γνώμη ή ότι μπορούν να προσκομίσουν κάποιο τεκμήριο.

«Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους μάρτυρες που καταφέρεται κατά του νυν Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι αντιφάσεις, με τις οποίες ο ίδιος μάρτυρας καταφέρεται κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο κατηγορεί ότι επί της υπουργίας του κυκλοφόρησαν καινούργια φαρμακευτικά προϊόντα της Novartis  και ειδικότερα τα ακριβά ογκολογικά JAKAVI, VOTUBIA και SIGNIFOR, για τα οποία υποστηρίζει ότι «έλαβαν τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «λήφθηκαν ως τιμές αναφορές αυτές της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα ακριβές αγορές, καθώς μόνον εκεί είχαν κυκλοφορήσει τα συγκεκριμένα φάρμακα».

Με άλλα λόγια ο μάρτυρας, πίσω από την ασφάλεια της ανωνυμίας, διατυπώνει ισχυρισμό που ανατρέπει αμέσως μετά στην ίδια πρόταση, καθώς υποστηρίζει ότι κακώς ελήφθησαν ως τιμές αναφοράς οι «ακριβές» αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας, αλλά εν συνεχεία παραδέχεται ότι δεν υπήρχαν άλλες.

Αυτό δεν εμποδίζει τον μάρτυρα να διατυπώσει την εκτίμηση ότι «με τον τρόπο αυτό εκτός από τη ζημιά που επήλθε στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, επιτυγχάνετο τεράστιο κέρδος για τη Novartis παγκοσμίως, καθώς η Ελλάδα γινόταν χώρα αναφοράς για τουλάχιστον 29 χώρες, έχοντας όμως λάβει η ίδια την τιμή κυκλοφορίας λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές αναφοράς δύο ιδιαίτερα ακριβών αγορών στο χώρο του φαρμάκου».

Ενδεικτική, μάλιστα, είναι η αμέσως επόμενη φράση, με την οποία ο προστατευόμενος μάρτυρας κλείνει την κατάθεση την οποία έδωσε στις 17 Ιανουαρίου 2018. «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι και όλα τα υπόλοιπα φάρμακα της Novartis που αναφέρονται στο "HARVARD PROJECT" κυκλοφόρησαν και τιμολογήθηκαν την περίοδο υπουργίας Γεωργιάδη».

«Μαντεψιά» μάρτυρα για Λιντζέρη: «Αποκλείεται να έλαβε δώρο λιγότερα από 200.000 ευρώ»

Εκτίμηση και όχι συγκεκριμένη πληροφορία ή απτή απόδειξη, σχετικά με το εάν και πόσα χρήματα έδωσε η Novartis στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη (που δρούσε υποτίθεται για λογαριασμό του Ευάγγελου Βενιζέλου) περιλαμβάνει η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα, με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”.

Αφού περιγράφει τις “εξυπηρετήσεις”, όπως λέει, που έκανε ο κ. Λιντζέρης ως πρόεδρος του ΕΟΦ στην εταιρεία, ο μάρτυρας συμπεραίνει ότι για “όλες τις εξυπηρετήσεις αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000”!!! Χωρίς περαιτέρω στοιχεία, χωρίς άλλες αναφορές σε χρόνο, τόπο και τρόπο “χορήγησης” του υποτιθέμενου “δώρου”!

Μάλιστα ο περίφημος πια “Μάξιμος Σαράφης”, κάνει έναν περίεργο συνειρμό, επικαλούμενος λόγια του τότε αντιπροέδρου της Novartis Δ. Φρουζή, ώστε να στηρίξει την “κατηγορία” με την οποία η δικογραφία βαρύνει τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα αναφέρεται το εξής: “Σχετικά με τον Λιντζέρη ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευ. Βενιζέλος τον τοποθέτηση ως έμπιστό του στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ διότι έχουν πολύ κοντινή σχέση και ότι στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας”.

Προφανώς μέσα από αυτούς τους ισχυρισμούς, οι εισαγγελικές αρχές συνάγουν το συμπέρασμα, βάση του οποίου εμπλέκουν τον κ.  Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα “ο Φρουζής ανά διαστήματα ζητούσε και εκταμίευε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Νοβάρτις Ελλάς προκειμένου, όπως έλεγε, να δωροδοκήσει τον Λιντζέρη, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του ΕΟΦ. Πιθανολογώ ότι το ξέπλυμα των χρημάτων για τις δωροδοκίες προς τον Λιντζέρη γινόταν από εταιρίες του Μαυρίκου (ο οποίος αντικατέστησε στις δραστηριότητες του ξεπλύματος το Βουλκίδη) στις οποίες η Νοβάρτις ανέθετε διαφημίσεις με εν μέρει εικονικό τίμημα, το οποίο εν πολλοίς κάλυπτε τα ποσά των δωροδοκιών.

Ο “Μάξιμος Σαράφης” περιγράφει δηλαδή, περισσότερο όμως με εικασίες, παρά με στοιχείο, ένα πολύπλοκο σύστημα διαδρομής των χρημάτων, που έπαιρνε ο κ. Φρουζής για να δωροδοκήσει.

Για τον κ. Λιντζέρη και το λόγο που ο κ. Φρουζής έλεγε ότι θα του δώσει χρήματα, ο μάρτυρας αναπτύσσει ένα σκεπτικό, αναφέροντας κάποιες αποφάσεις του ΕΟΦ στο χώρο του φαρμάκου. Μεταξύ αυτών ότι προστατεύτηκαν οι τιμές των ογκολογικών φαρμάκων της εταιρίας, ότι έλαβαν πρόωρη κυκλοφορία προϊόντα της, ότι κυκλοφόρησαν νέα φάρμακά της, σε αντίθεση με φάρμακα ανταγωνιστριών εταιρειών κ.ά.

Επίσης αναφέρεται ότι ο κ. Λιντζέρης ανακάλεσε τον Ιούνιο του 2014 απόφαση επιβολής προστίμου στη Novartis, της τάξης περίπου των 25.000 ευρώ. Ο μάρτυρας λέει ακόμα ότι “το πρώτο εξάμηνο του 2014 με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΟΦ, όλες οι υπό έγκριση κλινικές μελέτες της εταιρίας Novartis εγκρίθηκαν, σε αντίθεση με αυτές άλλων εταιριών που παρέμειναν υπό έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΦ”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ