Κυβέρνηση

Υπουργείο Παιδείας: Έρχεται και τέταρτη Νομική σχολή στη χώρα!

“Φωτιές” έχει ανάψει στην εκπαιδευτική κοινότητα το σχέδιο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, την ώρα που η απασχόληση των αποφοίτων των νομικών σχολών, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι κάτω από το μέσο όρο.

Ο “πόλεμος” των νομικών σχολών έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η έδρα του νέου τμήματος θα βρίσκεται στην Πάτρα ή στην Κρήτη, ενώ οι Νομικές σχολές προειδοποιούν με αντιδράσεις.

Το ερώτημα που αυτόματα τίθεται είναι εάν χρειάζεται μία νέα νομική σχολή, καθώς σχέδια για τέταρτη νομική στο Πάντειο είχαν γίνει και προ δεκαετίας χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν.  Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Γαβρόγλου πατά πάνω στα “βήματα” των προκατόχων του στο υπουργείο, που  δημιούργησαν  το αποτέλεσμα “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο κάθε κωμόπολη ΤΕΙ”, για ψηφοθηρικούς κυρίως λόγους. Λόγω κρίσης  ο κ. Γαβρόγλου πριν από την  ίδρυση  νέου Πανεπιστημίου προχωρά στη συγχώνευση άλλων  ήδη υπαρχόντων.

Οι  πτυχιούχοι των νομικών Σχολών  πάντως , σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων είναι απόφοιτοι του πεδίου Κοινωνικών – Οικονομικών και Νομικών επιστημών (615,3 χιλ. Ή 30,1%) .

Την απόφαση της Κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτη Νομική Σχολή στην Ελλάδα προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας χαρακτηρίζοντας ισχυρή την υποψηφιότητα του Πανεπιστημίου Πατρών.

“Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τις σχολές που έχουμε θα ιδρύσουμε και άλλες χαρακτηριστικά  λέει μιλώντας στο “Πρώτο Θέμα”    ο Περικλής Μήτκας  πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  που διαθέτει Νομική σχολή   και συμπληρώνει: Δεν προκύπτει από πουθενά η ανάγκη ίδρυσης μίας νέας σχολής , δεν υποστηρίζεται από την απασχόληση των αποφοίτων αλλά ούτε και από τα οικονομικά της χώρας για την ίδρυση νέων σχολών”.

Ηδη πάντως η κυβερνητική εξαγγελία δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στη Νομική σχολή της Θράκης . "Διακηρύσσουμε την πρόθεσή μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής μας" λένε χαρακτηριστικά οι καθηγητές.

Οι καθηγητές εκφράζουν φόβους για συρρίκνωση του δικού τους τμήματος λέγοντα ςοτι «Η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων Νομικών Τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έλλειψη υποδομών και μελών Δ.Ε.Π. στα ήδη υφιστάμενα Νομικά Τμήματα».

Οι καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προχώρησαν μάλιστα και σε ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν ότι: “Το Νομικό τμήμα του Δ.Π.Θ., που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου μας, είναι αυτό που θα υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από την συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης. Όλοι οι λόγοι που προ δεκαετιών οδήγησαν στην απόφαση της Νομικής Σχολής μας να άρει για εβδομάδες τη λειτουργία της Σχολής, όταν επιχειρήθηκε η δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξακολουθούν να ισχύουν επαυξημένοι”.

Οι καθηγητές προτίθενται μάλιστα να προβούν “σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής” και διαβεβαιώνουν ότι θα διαφυλάξουν την ύπαρξη και την ποιότητα των παρεχόμενων νομικών σπουδών.

«Χωρίς σχέδιο και στόχευση, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοχλό εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων. Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας».τονίζει  η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την εξαγγελία της Κυβέρνησης να ιδρύσει τέταρτη Νομική Σχολή στην Ελλάδα, και υπογραμμίζει:

Χωρίς σχέδιο και στόχευση, χρησιμοποιούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοχλό εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων.Αντί στην Κυβέρνηση να προβληματιστούν από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων στις χώρες του ΟΟΣΑ, ποσοστό που σκαρφαλώνει στο 20%,αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην αναστροφή του brain drain, φαινόμενο το οποίο έχει διογκωθεί με ταχύτατους ρυθμούς, με όλο και περισσότερους νέους να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό, αντί να επιδιώξουν την αποτελεσματική σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, εξαντλούνται σε διακηρυκτικές κενολογίες με μοναδικό στόχο την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους, τοπικού χαρακτήρα”.

Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας».

Την κατηγορηματική της αντίθεση στη δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα  ανακοίνωσε και η ΔΑΠ  της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, η οποία   διερωτάται για το σκεπτικό πίσω από αυτήν, την ώρα του υπερπληθωρισμού νέων δικηγόρων που κάθε άλλο παρά σε ανάγκη δημιουργίας μίας νέας Νομικής Σχολής συνάδει.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι τρεις νομικές σχολές της χώρας δέχονται κάθε χρόνο παραπάνω από χίλιους εισακτέους, ενώ η κατάσταση στο δικηγορικό κλάδο χαρακτηρίζεται εδώ και αρκετά χρόνια από πληθωρισμό. Πολλοί απόφοιτοι των Νομικών Σχολών αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην εξεύρεση αξιοπρεπούς εργασίας, ή και εν τέλει αναγκάζονται να ασκούν διαφορετικό επάγγελμα από αυτό της επιστημονικής κατάρτισής τους, αφού η χώρα μας ήδη παράγει σαφώς περισσότερους δικηγόρους από όσους μπορεί να αξιοποιήσει στις δομές της αγοράς εργασίας της. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έντονη οικονομική κρίση καθιστούν το μέλλον του νέου δικηγόρου εξαιρετικά δυσοίωνο”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...