Εκκλησία

Τι τρέχει με την επίσκεψη του Πάπα στην Ρωσία; Ολοένα και πιο κοντά Μόσχα-Βατικανό

Επιβεβαιώση δια της διαψεύσεως για την επικείμενη επίσκψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Μόσχα είχαμε εκ νέου. Οι σχέσεις Βατικανού-Μόσχας έχουν γίνει ολοένα και πιο στενές μετά την προ διετίας συνάντηση στην Αβάνα του Πατριάτχη Κύριλλου με τον ποντίφικα.

Πολλές φορές έρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για το πόσο κοντά είμαστε σε μια ενδεχόμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ρωσία παρά τα ανοιχτά μέτωπα που χωρίζουν τις δύο πλευρές με σοβαρότερο το θέμα της Ουνίας.

“Η ρωσική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να επισκεφθεί ο πάπας την Μόσχα” τόνισε ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας Ιγκόρ Κοβαλέφσκι, γενικός γραμματέας της Διάσκεψης Καθολικών Επισκόπων της Ρωσίας, προσθέτοντας μια ακόμη δήλωση επιφύλαξης που όμως το μόνο που κάνει είναι να επιβεβαιώνει πως αν όχι σήμερα, ίσως αύριο να έρθει και εκείνη η ώρα...

"Δεν βλέπω τη δυνατότητα μιας επίσκεψης από τον Πάπα στη Ρωσία, η Ρωσική κοινωνία δεν είναι επί του παρόντος έτοιμη γι 'αυτό, γιατί να πιέσουμε τα πράγματα;" δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα σήμερα.

Ο Κοβαλέφσκι επίσης αναφέρθηκε σε έναν ορθόδοξο επίσκοπο ο οποίος είπε ότι οι ορθόδοξοι και οι Ρ.καθολικοί Χριστιανοί πιστεύουν σε "διαφορετικούς θεούς".

"Νομίζω ότι τα λόγια του είχαν παρερμηνευτεί, κάτι ειπώθηκε διαφορετικά και οι πληροφορίες που αναφέρθηκαν από το ουκρανικό πρακτορείο, θα μπορούσαν να έχουν μεταφραστεί λάθος, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη αναφορά", δήλωσε ο ιερέας προσθέτοντας ότι "δεν είναι πρόβλημα για τον διάλογο μεταξύ των δύο εκκλησιών”.

Ωστόσο, ο Κοβαλέβσκι πιστεύει ότι θα ήταν καλό για τη Ρωσική κοινωνία να επισκεφθεί ο Πάπας την Μόσχα. "Αλλά δεν νομίζω [μπορεί να συμβεί] σήμερα", συμπλήρωσε.

Πάντως οι σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας με την Αγία Έδρα γίνονται ολοένα και πιο στενές. Με τον Πατριάρχη Λισαβόνας Καρδινάλιο Manuel José Clemente είχε συνάντηση στην Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Πορτογαλικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της ποιμαντικής επισκέψεως στην Πορτογαλία ο Επίσκοπος Χερσώνος κ. Νέστωρ.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Νέστωρ ενημέρωσε τον συνομιλητή για την ιστορία και τη σύγχρονη πορεία των παροικιών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στη Δυτική Ευρώπη. Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τη συνεργασία Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών σε διάφορους τομείς.

Κατόπιν συναντήσεως, η οποία διεξήχθη σε κλίμα κατανοήσεως και αμοιβαίου σεβασμού, υπεγράφη ιστορικό συμβόλαιο μακροπρόθεσμης δωρεάν ενοικιάσεως, σύμφωνα με το οποίο στην Ορθόδοξη κοινότητα της Λισαβόνας παραχωρείται ο Ρωμαιοκαθολικός Ναός Sao Domingos, ο οποίος ευρίσκεται στην προνομιούχη παραλιακή συνοικία Λάπα στο κέντρο της Πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Ἐν συνεχείᾳ ο Ρώσος Ιεράρχης, παρουσία του Αρχιερατικού Προϊσταμένου και των κληρικών των ενοριών της Πορτογαλίας, πραγματοποίησε την τελετή αγιασμού στο νεοπαραχωρηθέντα Ναό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...