Υγεία

Τι είναι ο κανόνας των 10'' για τα τρόφιμα που πέφτουν στο πάτωμα -«Μπορεί να αποβεί μοιραίος»

«Επικίνδυνο μύθο» χαρακτηρίζουν οι ειδικοί των κανόνα των 10 δευτερολέπτων για τις τροφές που έχουν πέσει στο πάτωμα καθώς τονίζουν ότι εγκυμονούν τεράστιοι κίνδυνοι-και θα μπορούσε κυριολεκτικά κάτι τέτοιο να αποβεί μοιραίο για τον οργανισμό.

O κανόνας λέει ότι μπορείτε να φάτε κάποιο τρόφιμο που θα πέσει στο πάτωμα μόνο στιγμιαία. Διαφορετικά , μπορεί να προσβληθεί ο οργανισμός από νοσήματα όπως η σαλμονέλα και το Ε.coli. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν την τροφή από το πάτωμα ως «σιωπηλό δολοφόνο» για την υγεία με την κατανάλωση βρώμικου φαγητού που πλέον θεωρείται. Συγκεκριμένα, ανησυχούν για τους κινδύνους των βλαβερών όπως αποδεικνύεται οικιακών λαθών που προκαλούν την εξάπλωση αυτών των βακτηρίων για τον οργανισμό.

Η ύπαρξη τέτοιων βακτηρίων κάνει τους ειδικούς να είναι πολύ επιφυλακτικοί για το εάν θα πρέπει να καταναλωθεί τροφή που έχει πέσει στο πάτωμα έστω και στιγμιαία. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε τροφή πέφτει στο πάτωμα θα πρέπει να απαγορευτεί - ανεξάρτητα από το πόσο καιρό ήρθε σε επαφή με το δάπεδο.

Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 37% των ερωτηθέντων θα φάει το φαγητό που είχε πέσει στο πάτωμα της κουζίνας, ενώ το 38% θα το πάρει από το πάτωμα στο σαλόνι και θα το καταναλώσει. Η ειδικός Δρ Lisa Ackerley προειδοποίησε ότι αυτή η στάση μας έναντι των επιβλαβών λαθών στο νοικοκυριό, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση των νοσημάτων όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Η έρευνα, μαζί με την μεγάλη εταιρεία καθαρισμού Kärcher, διαπίστωσε ότι το 49% των ερωτηθέντων κάνει απλά ένα σκούπισμα και το 43% χρησιμοποιεί μόνο ένα αποσμητικό χώρου για τον καθαρισμό – ωστόσο καμία από αυτές τις δύο μεθόδους δεν σκοτώνει τα βακτήρια. Όσο για το ερώτημα του αν καιν πότε θα καθαρίζατε, το 59%παραδέχθηκε ότι περιμένει μέχρι τα πρώτα σημάδια της βρωμιάς να γίνουν ορατά για να καθαρίσει. Το 25% θα περιμένει μια άσχημη μυρωδιά να αναπτυχθεί πριν από την ανάληψη δράσης.

Σύμφωνα με την Δρ Ackerley, τα χειρότερα βακτήρια στα σπίτια μας είναι «σιωπηλοί δολοφόνοι» που δεν μπορούμε να δούμε,, αλλά μπορούν να πολλαπλασιαστούν από ένα και μόνο βακτήριο σε αρκετά εκατομμύρια σε μόλις επτά ώρες. Η Δρ Ackerley, επισκέπτης καθηγητής της περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Salford, δήλωσε: «Η τακτική για μικρούς συνεχείς καθαρισμούς είναι πιο σημαντική από ένα μεγάλο γενικό καθαρό. Δεν μπορούμε εύκολα να δούμε και να μυρίσουμε τα βακτήρια και τους ιούς, ωστόσο καταστρέφονται εύκολα μέσω υψηλών θερμοκρασιών, που σημαίνει ο καθαρισμός με ατμό είναι το καλύτερο».

Πέρυσι, αυστραλοί επιστήμονες προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ο «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων» για την τροφή από το δάπεδο.

Η Rachelle Williams, του Συμβουλίου Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, είπε ότι πρέπει να εξετάσει το είδος της τροφής, πριν πάρει κάτι από το πάτωμα για να το καταναλώσει. «Οτιδήποτε πέφτει κάτω, έχει βακτήρια»  είπε.

Εν τω μεταξύ, το 40% δήλωσαν ότι επιτρέπουν στα σκυλιά τους να ανέβουν και να κάτσουν στο κρεβάτι τους καθημερινά και μόνο 1 στυυς 10 δηλώνει ότι πλένει το σκύλο του μετά από κάθε βόλτα. Η Δρ Ackerley πρόσθεσε ότι τα σκυλιά είναι το κλειδί για να μεταφέρουν μικροοργανισμούς και από τα κόπρανα που μεταφέρουν από τους εξωτερικούς χώρους - συμπεριλαμβανομένων των κολοβακτηριδίων αλλά και των προαναφερομένων βακτηριδίων.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...