Σκοπιανό

Στον «αέρα» το Σκοπιανό - Διπλή «βόμβα» τινάζει τις διαπραγματεύσεις - Πολεμικές δηλώσεις κατά Ελλάδας - Ανυποχώρητοι και οι Αλβανοί

Στον... αέρα βρίσκονται όπως όλα φαίνονται οι διαπραγματεύσεις, καθώς ο ηγέτης της σκοπιανής διασποράς στις ΗΠΑ χαρακτηρίζει τις προτάσεις Νίμιτς ως «γελοίες». Πρόκειται για ενα σημαντικό πρόσωπο για τους Σκοπιανούς, καθώς μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις, τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στα Σκόπια. Οι δηλώσεις του είναι άκρως πολεμικές και προκλητικές ταυτόχρονα. Την ίδια στιγμή και οι Αλβανοί τορπιλίζουν το ζήτημα της ονομασίας, καθώς το θέμα της ταυτότητας αποτελεί γι αυτούς κρίσιμο παράγοντα.

Ο Αμερικανός, σκοπιανής καταγωγής, Μέτο Κολόφκσι, επικεφαλής της «United “Macedonian” Diaspora», που εκπροσωπεί Σκοπιανούς στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, ξεκίνησε την καμπάνια «Είμαστε η Μακεδονία», μια παγκόσμια πρωτοβουλία που απλώθηκε από διάφορες οργανώσεις Σκοπιανών της διασποράς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εκστρατεία έχει κεντρικό σύνθημα την απόρριψη των συνομιλιών και να στείλει μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν αλλαγή του ονόματος.

Η εκστρατεία «Ειμαστε η Μακεδονία» έχει συγκεντρώσει 23.000 υπογραφές και έχει διοργανώσει 12 συλλαλητήρια σ’ όλο τον κόσμο.

Η «United “Macedonian” Diaspora» ανήκει στην προπαγανδιστική μηχανή των Σκοπιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την πολιτική και οικονομική βοήθεια της Αγκυρας,μόνο την περίοδο 2015-2017, εκτιμάται οτι δαπάνησε πλέον του 1 εκ.δολ σε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων (lobbying) στις ΗΠΑ.

Σημειωτέον οτι τα κεντρικά γραφεία της “United Mecedonian Dispora” στην Oυάσιγκτον συστεγάζονται με το αντίστοιχο τουρκικό λόμπι.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στο Real.gr

- Πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις;

“Πρώτον, έχουμε πάρει εξαρχής θέση κατά των διαπραγματεύσεων για το όνομα. Η χώρα μας δεν θα έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στον ΟΗΕ φέροντας ένα όνομα με το οποίο ο Οργανισμός δεν συμφωνεί. Οι γονείς μου εγκατέλειψαν τη Γιουγκοσλαβία εξαιτίας του κομμουνισμού και λόγω των όσων συνέβησαν στη Γιουγκοσλαβία και νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουν να χαρακτηρίζονται ως οτιδήποτε “Πρώην Γιουγκοσλαβικό”.

Πρόκειται για διάκριση εις βάρος της χώρας μας να ονομάζεται με τρόπο τον οποίο δεν επέλεξε ανεξάρτητα από το πώς είναι αναγνωρισμένοι και γνωστοί οι κάτοικοί της διεθνώς. Είναι και θέμα ταυτότητας. Το γεγονός ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για το όνομα συνεπάγεται και αλλαγή της ταυτότητας. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες της χώρας θα το επιτρέψουν αυτό. Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι υπάρχουν “Μακεδόνες” μέσα στη χώρα και σε όλο τον κόσμο και κανείς δεν έχει πρόβλημα αν κάποιος στην Ελλάδα θέλει να αποκαλεί τον εαυτό του “Μακεδόνα”. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ως προς αυτό.

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, βλέπουμε να έρχεται η μία πρόταση μετά την άλλη και οι διαπραγματεύσεις να γίνονται όλο και πιο φαιδρές χρόνο με τον χρόνο. Το γεγονός και μόνο ότι οι προτάσεις του κυρίου Νίμιτς στον ΟΗΕ είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)” ή “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας” ή “Νέα Μακεδονία”. Στην αγγλική γλώσσα, ονομασίες όπως “Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια (Σκόπια)” (Republika Makedonija, Skopje) είναι δύσκολο να προφερθούν. Μπορώ να σας πω ότι κάθε φορά “σκότωναν” το επίθετό μου στο Δημοτικό. Λέγομαι “Μετόντιγια” και κανείς δεν μπορούσε να το προφέρει, το έλεγαν λάθος. Ξέρω πώς είναι να γίνεται διάκριση εις βάρος σου λόγω του ονόματός σου και νομίζω ότι είναι λάθος να ζητούν από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της.

Επίσης, ο Μάθιου Νίμιτς βρίσκεται εν μέσω συγκρουόμενων συμφερόντων. Την περίοδο των εορτών προσέλαβε μια νέα γραμματέα/βοηθό ελληνικής καταγωγής, επίσης ενόσω ήταν Γενικός Διευθυντής η εταιρεία του επένδυσε σε μια δανέζικη εταιρεία με ελληνική θυγατρική και ανακαλύψαμε ακόμα ότι έχει δωρίσει συνολικά 25.000 δολάρια στην βουλευτή Maloney, η οποία είναι προσωπική του φίλη και συν-προεδρεύουσα της Επιτροπής του Κογκρέσου για τα Ελληνικά Θέματα. Ένας διαμεσολαβητής με τέτοια συμφέροντα και μεροληπτικός δεν μπορεί να προσφέρει έναν καλό διάλογο που θα επιλύσει το ζήτημα”.

-Εκτός απο την ονομασία, την ελληνική πλευρά απασχολεί έντονα ο συνεχιζόμενος αλυτρωτισμός που επιδεικνύουν οι συμπατριώτες σας μέσω του Συντάγματος, των σχολικών βιβλίων και των χαρτών της “Μεγάλης Μακεδονίας.

“Υπάρχει ένας χάρτης της χώρας τον οποίο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για τον λόγο ότι πολλοί εξ αυτών προέρχονται από την Ελλάδα. Η μεριά της μητέρας μου έχει καταγωγή από εκείνη την περιοχή της Ελλάδας. Εκείνοι λοιπόν είναι “γηγενείς Μακεδόνες” κι αυτή είναι η μία απάντηση. Η άλλη είναι ότι αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να φέρει ό,τι θέλει μαζί του.

Στην Ελλάδα, πριν μερικές εβδομάδες όταν είχαν το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, έκαψαν σημαίες της ΠΓΔΜ και το έχω δει αυτό να συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση. Υπήρχαν επίσης χάρτες της Μεγάλης Ελλάδας χρονολογούμενοι από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δεν έχει νόημα να κατηγορεί η μία πλευρά την άλλη για ισχυρογνωμοσύνη.

Πιστεύω ότι αυτά πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη. Δεν νομίζω ότι η ΠΓΔΜ πιέζει τους πολίτες να πολεμήσουν για εδάφη της Ελλάδας. Θα πολεμήσουμε για οτιδήποτε χρειαστεί εκτός από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας τα οποία εγγυάται το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες που έχουν υπογραφεί μετά το 1948”
- Η Ελλάδα, όμως, επιμένει για αλλαγή άρθρων του Συντάγματος/

“Προκειμένου η Ελλάδα να άρει το οικονομικό εμπάργκο που επέβαλε στην ΠΓΔΜ τη δεκαετία του 1990, η ΠΓΔΜ έπρεπε να κάνει δύο τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της. Παρεμπιπτόντως, το Σύνταγμα ανέκαθεν έλεγε ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Η πρώτη τροποποίηση λέει ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει καθόλου εδαφικές βλέψεις προς τις γείτονες χώρες. Η δεύτερη ότι η ΠΓΔΜ δεν θα παλέψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα κανενός υπηκόου της που ζει σε γείτονα χώρα. Αυτό είναι παράνομο βάσει Διεθνούς Δικαίου καθώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα οποιουδήποτε λαού, είτε είναι ο δικός της λαός είτε είναι άλλος.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει πολλάκις προσφέρει εγγυήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όπως η επικύρωση ενδιάμεσης συμφωνίας μέσα στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ το 1995 όταν το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν επικύρωσε ποτέ αυτή τη συμφωνία. Η ΠΓΔΜ άλλαξε τη σημαία της όταν οι Έλληνες ισχυρίστηκαν ότι φέρει ελληνικό σύμβολο. Επομένως, η ΠΓΔΜ έχει προσαρμόσει το Σύνταγμά της και έχει κάνει προσθήκες σε αυτό.

Θεωρώ ότι έχει κάνει πολλά περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε να έχει κάνει ως χώρα προκειμένου να κατευνάσει την Ελλάδα και να της δείξει ότι δεν έχει εδαφικές βλέψεις προς εκείνη".

-Ποια από τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο κύριος Νίμιτς είναι για εσάς περισσότερη αποδεκτή;

“Καμία δεν είναι αποδεκτή. Ο λόγος είναι ότι η ΠΓΔΜ δεν πρέπει να εξαναγκαστεί σε αλλαγή του ονόματός της προκειμένου να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας ή της οικογένειας του ΝΑΤΟ.

Μακάρι όταν η ΠΓΔΜ διακήρυττε την ανεξαρτησία της να ήταν η Ελλάδα η πρώτη της φίλη. Αν δείτε καλύτερα, έχουμε πολλά κοινά ως λαοί. Πολλοί κάτοικοι της ΠΓΔΜ ταξιδεύουν στην Ελλάδα, πηγαίνουν για διακοπές, ξοδεύουν τα χρήματά τους στην ελληνική οικονομία. Υπάρχει επίσης πολύ μεγάλο εμπόριο κατά μήκος των συνόρων.

Κάτοικοι της ΠΓΔΜ πάνε στην Ελλάδα, και αντίστροφα, για να επισκεφθούν τα καζίνο, τον οδοντίατρο και άλλα καθώς είναι πολύ φθηνότερες οι υπηρεσίες στην ΠΓΔΜ λόγω του ότι δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ίσως και να ευνοούσε περισσότερο τους Έλληνες αν η ΠΓΔΜ δεν έμπαινε στο ΝΑΤΟ. Θεωρώ ότι όλες οι προτάσεις είναι γελοίες.

Δεν νομίζω ότι είναι αποδεκτές. Διότι, πρώτον, όπως ανέφερα έχουμε το δικαίωμα να έχουμε το όνομά μας. Δεύτερον, εξαναγκάζεται μια χώρα να αλλάξει το όνομά της σε διεθνή βάση χρησιμοποιώντας μια λανθάνουσα ονομασία”.
.
-Προβλέπετε νέο αδιέξοδο;

Σίγουρα δεν βλέπω να λύνεται το θέμα σύντομα. Πιστεύω ότι ο τρόπος να λυθεί αυτό το ζήτημα είναι να αποσυρθεί η ΠΓΔΜ από τις συνομιλίες για την ονομασία και να αναζητήσει τρόπους να αναγνωριστεί ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από τον ΟΗΕ.

Η πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζουν την ΠΓΔΜ ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και κάποια στιγμή πρέπει η Ελλάδα να το αποδεχτεί. Όσο πιο σύντομα το αποδεχτεί, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευθεί με κάποιον που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν “Μακεδόνες” ή ότι δεν υπήρξε ποτέ “Μακεδονικό Έθνος”.

- Διαφωνείτε με την πολιτική του πρωθυπουργού Ζάεφ;

“Ναι διαφωνούμε ως οργάνωση. Πιστεύουμε ότι ο Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις για το όνομα. Το έχουμε ζητήσει αυτό από όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς. Το ίδιο κάναμε και με τον κύριο Γκρούεφσκι παλαιότερα.

Αυτή ήταν ανέκαθεν η πολιτική της οργάνωσής μας: “αποσυρθείτε από τις διαπραγματεύσεις”. Εγώ κι εσύ, για να είμαστε φίλοι, θα πρέπει να έχουμε αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλο. Εσύ θα πρέπει να δεχθείς ότι το όνομά μου είναι “Μακεδονία” και εγώ ότι το όνομά σου είναι είναι “Ελληνική Δημοκρατία”. Δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφωνία ως προς αυτό.

Όσο πιο σύντομα αποδεχθούμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαφωνία σ’αυτό, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε άλλα θέματα. Ειλικρινά, πιστεύω ότι το πιο σημαντικό ζήτημα με το οποίο θα έπρεπε να ασχολούμαστε είναι πώς θα βελτιώσει η κάθε χώρα την οικονομία της και πώς θα εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας στην ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και ολόκληρη την περιοχή.

Όσο πιο σύντομα λήξουμε τους πολιτικούς καυγάδες και αναγνωρίσουμε ο ένας την ύπαρξη του άλλου ως λαού, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουμε να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να ασχοληθούμε με τα πιο σημαντικά ζητήματα”.

- Για αυτούς που θεωρούν οτι πιστεύετε στη “Μεγάλη Μακεδονία”;

“Φυσικά και όχι. Πιστεύω ότι η ΠΓΔΜ μόλις γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα βοηθήσει στη βελτίωση όλης της περιοχής. Δεν πιστεύω σε καμία “Μεγάλη Μακεδονία”.

Έχουμε κι εμείς έναν παρόμοιο φόβο, ότι η Αλβανική κοινότητα της ΠΓΔΜ ίσως επιδιώκει ένα τρίτο αλβανικό κράτος στην Ευρώπη και αυτό δεν πρέπει να γίνει ανεκτό.

Καμία επιδίωξη για καμία “Μεγάλη χώρα” δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Θα πρέπει όλοι να είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να συνεργαζόμαστε για τη βελτίωση της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, της Βορειοατλαντικής ασφάλειας αλλά και του κόσμου ολόκληρου και πιο σημαντικά της περιοχής μας. Όσο πιο σύντομα είμαστε οικονομικά σταθεροί, τόσο το καλύτερο για όλους”.

-Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις πρόσφατα και σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 60% των πολιτών είναι κατά της χρήσης σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία.

“Δημοσκοπήσεις γίνονται σε τακτική βάση. Ανάλογα με το τι λέει ο κάθε πολιτικός, οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν αύξηση ή μείωση στα ποσοστά. Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την κοινή γνώμη βασιζόμενοι σε σποραδικές δημοσκοπήσεις.

Πιστεύω ότι αν ρωτήσετε κάποιον από τον χώρο του τουρισμού, πιθανότατα θα σας πει ότι δεν τον ενδιαφέρει το θέμα γιατί αυτό που θέλει είναι να επισκέπτονται οι Σκοπιανοί την Ελλάδα, να πηγαίνουν στο ξενοδοχείο του, στην παραλία του. Δεν τον αφορά ούτε στο ελάχιστο πώς θα αποακαλούνται".

Πιστεύω ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε κάθε περίπτωση, είτε υπάρξει κοινή απόφαση είτε όχι. Ο μέσος πολίτης θέλει να μας δει να συνεργαζόμαστε"

- To 1992, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Kίρο Γκλιγκόροφ, είχε δηλώσει ότι οι κάτοικοι των Σκοπίων ήρθαν στην περιοχή μετά τον 6ο μ. Χ. αιώνα, ότι είναι Σλάβοι, και ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες. Είναι επίσημα καταγεγραμμένο. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

“Δεν είμαι ιστορικός, δεν θέλω να εμπλακώ σε θέματα της Ιστορίας. Ας αφήσουμε την Ιστορία στους ιστορικούς, ας τους αφήσουμε το δικαίωμα να συζητήσουν επί του θέματος. Εκείνοι έχουν στοιχεία να παρουσιάσουν, ας είναι οι ίδιοι υπόλογοι. Αυτό που θα έλεγα εγώ είναι ότι η χρήση ιστορικών προσώπων από εκατοντάδες χρόνια πριν δεν θα βοηθήσει σε καμία λύση.

Εγώ κι εσύ μπορούμε να πούμε ότι μοιάζουμε, τα δικά σου μάτια είναι καστανά, τα δικά μου είναι μπλε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε συγκεκριμένη φυλή κι ότι φέρουμε αίμα που χρονολογείται πριν από 2.100 χρόνια. Δεν θέλω να εμπλακώ σε μια τέτοια συζήτηση, το δικό μου αντικείμενο συζήτησης είναι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μου. Είμαι “Μακεδόνας”, το όνομά μου είναι Μετόντιγια Κολόφσκι και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό”.

- Παρακολουθήσατε τα συλλαλητήρια σε Αθηνα και Θεσσαλονίκη;

“Οι εκτιμήσεις από το 1991-1992 έδειχναν ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τότε.Οι σημερινοί αριθμοί δεν είναι τόσο μεγάλοι σε σύγκριση με εκείνον τη δεκαετία του 1990. Θεωρώ ότι οι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζονται αυτά και ότι κοστίζει ακριβά μια τέτοια προσπάθεια να αποδείξει κανείς ότι δεν υπάρχει “Μακεδονική ταυτότητα”.

Αλβανόφωνοι και σκοπιανό κυβερνών κόμμα ανταγωνίζονται για το όνομα

Φαίνεται πως το SDSM και το DUI ανταγωνίζονται για το ποιος θα πετύχει τον μεγαλύτερο κατευνασμό χωρίς να αξιολογούν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στα υψηλότερα εθνικά συμφέροντα, σχολίασε αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Γενικός Γραμματέας του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ.

Ο Artan Grubi καυχήθηκε ότι η μορφή του νέου ονόματος έχει ήδη συμφωνηθεί. Όπως όπως διαπιστώνει ο κ. Γιανούσεφ του ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο Grubi αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν ήταν μόνο η μορφή του ονόματος, αλλά και το άλλο μέρος της συμφωνίας που αναφέρεται στην ταυτότητα, τη γλώσσα, την εθνικότητα, τη χρήση και την μετάφραση.

«Ποιος μας λέει ψέματα; Είναι ο Zaev και ο Υπουργός Εξωτερικών Dimitrov που λένε ότι η ταυτότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη ή ο Artan Grubi και το DUI όταν λένε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συμφωνία σχετικά με την ταυτότητα, τη γλώσσα και την εθνικότητα«, διερωτήθηκε ο Γιανούσεφ.

«Η ΠΓΔΜ και το «μακεδονικό» έθνος δεν άξιζαν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο από τον Zoran Zaev και το κυβερνών κόμμα», κατέληξε.

Αλβανοί Σκοπίων: Το νέο όνομα να υποδηλώνει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας

Οι Αλβανοί των Σκοπίων έχουν εκφράσει με διάφορους τρόπους την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα. Κύριος λόγος είναι η θέλησή τους για το κλείσιμο αυτού του προβλήματος καθώς η πιθανή λύση να αντικατοπτρίζει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Το Φόρουμ των Αλβανών διανοουμένων, θεωρεί ότι οποιαδήποτε λύση που μπορεί να επιτευχθεί, δεν θα είναι έγκυρη, αν δεν αντανακλά την πραγματικότητα των Αλβανών των Σκοπίων, ως κράτος στο οποίο ζουν δύο μεγαλύτερες εθνοτικές κοινότητες.

«Χωρίς μια συμφωνία μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών, κάθε απόφαση, κάθε ετικέτα της χώρας θα είναι άκυρη, διότι η πρακτική μας έχει διδάξει να σκεφτόμαστε έτσι.

Το 1991, οι Αλβανοί είχαν αγνοηθεί, δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε στο Σύνταγμα ούτε στη σημαία, δεν αναφέρονται στην ανεξαρτησία ούτε σε οποιαδήποτε άλλο, έτσι οδηγηθήκαμε στον πόλεμο του 2001».

«Δηλαδή, στο όνομα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας θα πρέπει να περιλαμβάνεται η πραγματικότητα, και όχι ένα όνομα το οποίο αναφέρεται μόνο στους Σλάβους και αγνοεί τους Αλβανούς.

Πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια βάση για την αποφυγή της σύγκρουσης στο μέλλον», ανέφερε στο ‘Ραντιο Εβρόπα ε Λίρε’ (Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη) ο Σφετίμ Πολλοζάνι, ένας από τους επικεφαλής του Αλβανικού Φόρουμ, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός σύντομα θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το νέο όνομα του κράτους των Σκοπίων.

Ο Πολλοζάνι για την καταστρατήγηση των Αλβανών κατηγόρησε το αλβανικό κόμμα DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αναλάβει ρόλο στα θέματα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Οι συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών και τώρα μεταξύ των ίδιων των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι στη συνέχεια για την πορεία των συνομιλιών ή των θέσεων της άλλης πλευράς θα ενημερώσουν τους επικεφαλής των κυβερνήσεων.

Σε αυτές τις συμβουλευτικές συνομιλίες, εκτός από το DUI δεν συμμετέχει η αλβανική αντιπολίτευση η οποία αντέδρασε επίσης στην μη ένταξή της και ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε λύση εάν έχει κάποιο σλαβικό όνομα.

«Εμείς ως Συμμαχία για τους Αλβανούς, είμαστε αντίθετοι με τις τάσεις για το σλαβισμό του ονόματος, που όπως είπαμε είμαστε εναντίον μιας σλαβικής ονομασίας της χώρας.

Είμαστε επίσης κατά της πρότασης που ακούγεται στους διπλωματικούς κύκλους γύρω από την ιδέα να χρησιμοποιηθεί γεωγραφικός προσδιορισμός μόνο στη σλαβική γλώσσα, όπως το Γκόρνα Μακεντόνια» (Gorna Makedonija).

Αντιτιθέμεθα σε αυτό, διότι αντιπροσωπεύει επίσης μια τάση για σλαβισμό και καταστρατήγηση του ονόματος», είπε ο Ζιαντίν Σέλα, πρόεδρος της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας των Αλβανών.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση- DUI, λέει ότι οι Αλβανοί αποτελούν μέρος της διευθέτησης της διαφοράς του ονόματος και ότι το νέο όνομα πρέπει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο Μπουζάρ Οσμάνι,αναπληρωτής πρωθυπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κατά την τελευταία επίσκεψη στο Βελιγράδι, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι για το κόμμα αυτό είναι σημαντικό να βρεθεί λύση γιατί να απεμπλακεί η διαδικασία της ευρωενσωμάτωσης.

«Νομίζω ότι οι Αλβανοί ενδιαφέρονται πολύ για αυτό που αποκαλείται ‘Μακεδονία’. Το νέο όνομα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη δημογραφική πραγματικότητα στη χώρα και ως εκ τούτου είμαστε μέρος αυτών των συνομιλιών. Είναι όμως πολύ σημαντικό να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα διότι εμποδίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και για μας το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό. Το όνομα είναι ζήτημα ύπαρξης του κράτους για τους ανθρώπους που ζουν στο εσωτερικό του, συμπεριλαμβανομένων των Αλβανών», δήλωσε ο Οσμάνι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ