Κύπρος

Στην τελική ευθεία για σύγκρουση: Καλλιεργούν πολεμικό κλίμα -Βίντεο με Τούρκο «ήρωα» πιλότο «που βασανίστηκε από Ελληνοκυπρίους» στην Τυλληρία το 1964

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΡΙΧΝΑΝ ΝΑΠΑΛΜ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΧΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

Άκρως σοβαρή κατάσταση διαμορφώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα στην Κύπρο από την Άγκυρα με την δημοσίευση χθεσινού βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου,  διαμορφώνοντας νέα "δεδομένα" αυτή ακριβώς στιγμή  που ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου "απειλεί" ευθέως της Ελλάδα και την Κύπρο λέγοντας ότι υπάρχει τουρκική ΑΟΖ πέριξ της μεγαλονήσου . 

Πρόκειται για βίντεο με την δράση Τούρκου πιλότου που καταρρίφθηκε στην Κύπρο , ενώ έριχνε βόμβες ναπάλμ κατά του άμαχου ελληνοκυπριακού πληθυσμού  στην μάχη της Τυλληρίας το 1964 , και ο οποίος βασανίστηκε , σύμφωνα με τους Τούρκους και υπέκυψε στην Μονή Κύκκου .

Δείτε το Βίντεο

https://youtu.be/8Y25fX91srA?t=227

Η ιστορία αυτήν την δεδομένη στιγμή εξυπηρετεί προπαγανδιστικούς καθαρά λόγους από την πλευρά της Άγκυρας,  ενώ η επίσημη τουρκική πλευρά διαμηνύει  προς πάσα κατεύθυνση ότι :

«η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και της ιδιοκτησίας της υφαλοκρηπίδας στο ανατολικό Αιγαίο».

Τέτοιες «ιστορίες» επιλέγονται από τα ειδικά τμήματα προπαγάνδας των μυστικών υπηρεσιών για να δημιουργήσουν το «κατάλληλο κλίμα» στο εσωτερικό μιας χώρας,  ενόψει πιθανών πολεμικών κινήσεων , θέλοντας να δικαιολογήσουν την όποια μελλοντική ενέργεια τους .   

Το βίντεο αναφέρεται στον Τούρκο σμηναγό Cengiz Topel  ο οποίος θεωρείται ήρωας στην Τουρκία και για τον οποίο έχει ανεγερθεί και άγαλμα.

Ο Cengiz Topel εκπαιδεύτηκε στην αεροπορική βάση της  Bandirma και της επαρχίας Balıkesir.

Μετά από μια σύντομη περίοδο στο Λύκειο Haydarpaşa, ο Topel εισήλθε στο στρατιωτικό γυμνάσιο του Kuleli, από το οποίο αποφοίτησε το 1953. Ο Cengiz Topel εντάχθηκε στην τουρκική αεροπορία  το 1955 .

Το 1957 τοποθετήθηκε στην 5η πτέρυγα μάχης στην Merzifon. Ο Cengiz Topel υπηρέτησε από το  1961 στην 1η Τακτική διοίκηση  στην αεροπορική βάση του Eskişehir.

Στις 8 Αυγούστου 1964 από την ίδια βάση, ο Τούρκος σμηναγός επιλέχθηκε για να υλοποιήσει βομβαρδισμούς με βόμβες ναπάλμ κατά των αμάχων και μη  ελληνοκυπρίων  κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέμβασης της Τουρκίας στην μάχη της Τυλληρίας.

Το αεροσκάφος του ήταν ένα Super Sabre το οποίο χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά πυροβόλων 40 χιλιοστών του ελληνοκυπριακού στρατού .

Ο ίδιος πρόλαβε να εκτοξευθεί με το κάθισμα του και με το  αλεξίπτωτο του προσγειώθηκε στο έδαφος . Αμέσως συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα , μέλη της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου φέρεται ότι τον πήραν από το νοσοκομείο και τον μετέφεραν στην έδρα τους στην Μονή Κύκκου.

«Μια αυτοψία του  νεκρού σώματός του έδειξε ότι αυτός βασανίστηκε σκληρά και το πτώμα του πυροβολήθηκε», τονίζει σχετικό άρθρο στο διαδίκτυο.

Το πτώμα του επιστράφηκε στις 12 Αυγούστου 1964 στις τουρκικές αρχές μόνο μετά από επιτακτικές προσπάθειες, καταλήγει το δημοσίευμα .

Σύμφωνα όμως με την ελληνική  ιστορία…στις  8 Αυγούστου του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε με βόμβες Ναπάλμ την περιοχή Τηλλυρίας στην Κύπρο προς υποστήριξη της ανταρσίας των τουρκοκυπρίων που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 1963 και είχε οδηγήσει στη μυστική μεταφορά μιας ελληνικής μεραρχίας στη Κύπρο, την οποία απέσυρε αργότερα η χούντα.

Πρόκειται για μία από τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας του νησιού, που αποτέλεσε και τον προάγγελο των όσων σχεδίαζε και υλοποίησε η Τουρκία δέκα χρόνια αργότερα, με την εισβολή της στο νησί.

Τα τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν ανηλεώς κατοικημένες περιοχές στην Τηλλυρία χωρίς να διστάσουν να πλήξουν με βόμβες ναπάλμ ακόμα και το νοσοκομείο του Παχύαμμου.

Στόχος τους να ωθήσουν τους Τουρκοκύπριους σε ένοπλη σύρραξη με τους Ελληνοκύπριους. Η αρχή έγινε με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1963, όπου οι Τουρκοκύπριοι κάτω από τις οδηγίες της Τουρκίας αποσύρθηκαν από τις δομές του νεοσύστατου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη πρόταση του Μακαρίου για αλλαγή 13 σημείων του δοτού Συντάγματος της Ζυρίχης.

Με τους βομβαρδισμούς του Αυγούστου του 1964 δημιουργήθηκαν τουρκικοί θύλακες στα χωριά Κόκκινα και Μανσούρα, κάτι που επέτρεπε την μεταφορά στρατιωτικού υλικού και προσωπικού διά θαλάσσης. Ήταν το πρώτο μήνυμα για την εισβολή του 1974.

Ο κίνδυνος για επέκταση του θύλακα ήταν επικείμενος, οι προκλήσεις συνεχείς, και τέθηκε επιτακτικά θέμα ασφάλειας των ελληνοκυπρίων κατοίκων της περιοχής Τηλλυρίας.

Το σκηνικό πάνω από την Κύπρο ειδικά το τελευταίο διάστημα δυναμιτίζεται από την Τουρκία και το επόμενο διάστημα πιθανόν να  δούμε πολλά , εδικά μετά και τον επικείμενο κατάπλου  του τουρκικού πλωτού τρυπανιού στην κυπριακή ΑΟΖ....συνοδεία του τουρκικού στόλου. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές