Κοινωνία

Σοκ: Αστυνομικός στον Ασπρόπυργο βασάνιζε προσαχθέντες με ηλεκτροσόκ

Και νέα καταδίκη της Ελλάδας, και μάλιστα ομόφωνη, από το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την επιβολή δυσανάλογα επιεικούς ποινής σε αστυνομικό που κρίθηκε ένοχος για βασανιστήρια σε βάρος δύο πολιτών.

Ο εν λόγω αστυνομικός είχε κάνει ηλεκτροσόκ σε δύο νεαρούς που είχαν προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου το 2002, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πολλαπλές κακώσεις τα θύματα

Τα δύο θύματα, ένας 20χρονος και ένας ανήλικος 17 ετών, διαγνώστηκαν με πολλαπλές κακώσεις από ηλεκτρικό ρεύμα. Κατά τη διάρκεια των «βασανιστηρίων» στα οποία τους υπέβαλλε το όργανο της τάξης, ήταν και οι δύο σιδηροδέσμιοι.

Ο αστυνομικός αρνήθηκε τις κατηγορίες στην ΕΔΕ που διενεργήθηκε, με αποτέλεσμα να αθωωθεί και να συνεχίσει να υπηρετεί στο αστυνομικό σώμα μέχρι το 2009.

Τι απεφάνθη η ποινική Δικαιοσύνη

Η υπόθεση έφτασε και στην ποινική Δικαιοσύνη, όπου το 2009, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών έκρινε ένοχο τον αστυνομικό και του επέβαλε κάθειρξη έξι ετών, καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, «αποδείχθηκαν πλήρως τα πραγματικά περιστατικά όπως περιγράφονταν στο παραπεμπτικό βούλευμα».

Το δικαστήριο με την απόφαση του αναγνώρισε στον κατηγορούμενο μόνο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και όχι του πρότερου έντιμου βίου, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου, μετά το πέρας της διαδικασίας, είχε πει ότι στόχος της ποινής που επιβλήθηκε ήταν ο μεν καταδικασθείς να καταλάβει τον παράνομο χαρακτήρα της πράξης του, οι δε αστυνομικοί γενικά να συνειδητοποιήσουν ότι παρόμοιες ενέργειες δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν .

Η υπόθεση δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό το 2014 και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, μετέτρεψε την ποινή του αστυνομικού σε εξαγοράσιμη φυλάκιση πέντε ετών, με το ποσό εξαγοράς να ορίζεται στα 5 ευρώ ανά ημέρα.

Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμφωνα, όμως, με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο προσέφυγαν κατά της χώρας μας τα δύο θύματα, στην περίπτωση τους υπήρξε:

Παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, παραβίαση του Άρθρου 6 § 1 (δικαίωμα ακρόασης εντός εύλογου χρόνου) λόγω του μήκους της διαδικασίας.

Παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικής προσφυγής μέσου για να διαμαρτυρηθούν οι προσφεύγοντες για τη διάρκεια της διαδικασίας.

Το Δικαστήριο στο σκεπτικό της απόφασης του επισημαίνει, πως η όλη δίωξη δεν επέφερε την κατάλληλη αποκατάσταση, αφού οι ποινές που επιβλήθηκαν στον δράστη, ήταν προκλητικά δυσανάλογες σε σχέση με τη ζημιά που υπέστησαν οι προσφεύγοντες.

Έτσι, υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει 26.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο προσφεύγοντες, καθώς και να πληρώσει 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ