Βόρεια Ήπειρος

Σοβαρή πρόκληση: Οι κατσαπλιάδες Αλβανοί ζητούν αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και ελληνικά εδάφη - Μιλούν για παραχωρήσεις στην ΑΟΖ από την Ελλάδα

Οι κατσαπλιάδες Αλβανοί έχουν το θράσος να ζητούν αλλαγή συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων βάζοντας στο στόχαστρο και την Ελλάδα αξιώνοντας εδάφη της ηπειρωτικής χώρας θέτοντας θέμα «Τσαμουριάς». Την ίδια στιγμή διαρρέουν πώς η Ελλάδα έχει δεχθεί παραχωρήσεις στο ζήτημα της ΑΟΖ με επέκταση της Αλβανίας δυτικά του Ιονίου.

Με αφορμή την δήλωση πολιτικού της Αυστρίας, ο οποίος πρότεινε την αυτονομία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Μπεράτ Μπουζχάλα έγραψε στη σελίδα του στο Facebook, ότι μεταξύ των τριών Αλβανών ηγετών-Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, Σκοπίων- έγινε μια συμφωνία που δεν προβλέπει μόνο αλλαγή στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.

Επιπλέον, ο ίδιος εξήγησε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ισχύσει μόνο στην αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και άλλων χωρών των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός αντιπρόεδρος της Καγκελαρίας, Χάινζ Κρίστιαν Στράσε πρότεινε το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα είπε ότι το βόρειο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στη Σερβία, μια χώρα που είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, είναι λάθος να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως έχει. «Είναι πρώτη φορά που ένας πολιτικός υψηλού προφίλ- αντιπρόεδρος του Αυστριακού Καγκελάριου- να εκφράζεται τόσο έντονα κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που τον θεωρούν ότι ανήκει σε ένα περιφερειακό κόμμα και ακραίο, αλλά παρόλα αυτά είναι το δεύτερο πρόσωπο της αυστριακής κυβέρνησης», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή το αλβανικό Top Channel επικαλούμενο πηγές από την πρεσβεία των Τιράνων στην Αθήνα αναφέρει ότι με τη νέα Συμφωνία για τη Θάλασσα η Ελλάδα παραιτείται του δικαιώματος να θεωρηθεί ως σημείο εκκίνησης των 12 μιλίων τη βραχονησίδα Μπακρέτα, βόρεια της Κέρκυρας, δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου της περιοχής και πλέον η Αλβανία αποκτά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που είχε συμφωνήσει ότι δεν είχε δικαιώματα το 2009.

Έτσι η Αλβανία θα επεκτείνει προς τα δυτικά τα τεμάχια "Ιόνιο 1" και "Ιόνιο 2", τα οποία όμως σύμφωνα με τη συμφωνία του 2009, είχαν παραχωρηθεί στην... Ελλάδα!

Τότε η συμφωνία είχε επικυρωθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο, αλλά είχε ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο με υπόγεια παρέμβαση της Τουρκίας.

Αν αυτό ισχύει τότε πρόκειται για τεράστια ήττα της Ελλάδας και σοβαρές ευθύνες σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αφού πρόκειται για παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε στην Κρήτη, αλλά τελικά αναλύθηκε ενδελεχώς στην Κορυτσά, διευκρινίζεται πως θα γίνει ο υπολογισμός των 12 μιλίων, από το τελευταίο κατοικημένο νησί κατά το έτος 1913, θα τεθεί μεταξύ των δύο χωρών μια γραμμή συνόρων κατά προσέγγιση.

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια θα εφαρμοσθούν από τους Οθωνούς και Μαθράκι και όχι από τον τελευταίο βορεινό φάρο, όπως στη συμφωνία του 2009. Μεταξύ των δύο χωρών θα επαναπροσδιορισθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Αναλυτικά η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με το ελληνικής ιδιοκτησίας βράχο Μπακρέτα στα στενά του Εξαμιλιου, δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου.

Με τον νέο τρόπο μέτρησης και των σημείων αναφοράς που τέθηκε από τους Μπουσάτι και Κοτζιά στην Κρήτη, η Αλβανία αποκτά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που δεν ήταν δικό της βάσει της συμφωνίας του 2009, η οποία μάλιστα είχε επικυρωθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο!

Είναι η πρώτη επίσημη ελληνική παραχώρηση-εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την εδαφική κυριαρχία επί νησιωτικής περιοχής και κάτι μας λέει ότι δεν θα είναι η τελευταία. Το αντίθετο: Η συμφωνία θα αποτελέσει μοντέλο και για την περίπτωση του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο), αργά ή γρήγορα.

Η Ελλάδα και η Αλβανία δεν έχουν ακόμη καθορισμένα σύνορα από το 1914, όταν η υπάρχουσα συνοριογραμμή επιβλήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και η Βόρεια Ηπειρος εκχωρήθηκε στην Αλβανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...