Πολιτική

Σκάνδαλο Novartis: Στα όπλα η ΝΔ για τις δέκα κάλπες της Τετάρτης- Τι θα πράξει

«Μπαρούτι» μυρίζει το πολιτικό σκηνικό, ενόψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης στη Βουλή για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με τη Νέα Δημοκρατία να δηλώνει ότι δεν θα νομιμοποιήσει την ψηφοφορία, αν η κυβέρνηση επιμείνει στο να τοποθετηθούν δέκα κάλπες, μία για κάθε φερόμενο ως εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο.

Λίγες ώρες πριν από τη «μάχη» που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στη Βουλή με φόντο το σκάνδαλο της Novartis, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν στην τοποθέτηση μίας κάλπης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μετάσχουν στην ψηφοφορία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, δεν απέκλεισε το παραπάνω ενδεχόμενο, λέγοντας «θα δούμε, η ΝΔ έχει τα όπλα της».

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση "πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένη". Αυτό έγινε στο Σκοπιανό, αυτό γίνεται και στο θέμα της Novartis, όπου τα στοιχεία είναι μαρτυρίες γνώμης και όχι γνώσης». Τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι ικανή στα επικοινωνιακά τρικ και ανίκανη να λύσει το κάθε πρόβλημα. Αντίθετα, προσθέτει συνέχεια καινούρια προβλήματα».

Επανέλαβε πως η στάση της ΝΔ είναι «όλα στο φως», για να προσθέσει: «Δεν έχουμε να κρύψουμε απολύτως τίποτα. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα σταθούμε απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση και στην Ολομέλεια».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και η βουλευτής της ΝΔ Νίκη Κεραμέως εξέφρασε την ίδια θέση, επισημαίνοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περιμένει να δει πώς θα χειριστεί το θέμα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, στο σχεδιασμό της Πειραιώς δεν είναι η αποχώρηση από την αίθουσα αλλά, στην περίπτωση που στηθούν τελικά 10 κάλπες, η παραμονή σε αυτή και η άρνηση των βουλευτών της να ψηφίσουν.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει στις δέκα κάλπες, επιδιώκοντας να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ, καθώς εκτιμά ότι κάποια από τα πολιτικά πρόσωπα θα πάρουν περισσότερες ψήφους και κάποια άλλα λιγότερες.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι αν υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο δημιουργείται πρόβλημα γιατί τα πρόσωπα που παραπέμπονται δεν μπορούν να ψηφίσουν τον εαυτό τους.

Κρίσιμη για την εξέλιξη της πολιτικής μάχης αναμένεται να είναι η Διάσκεψη των Προέδρων που συγκαλέιται εκτάκτως στις 14:00 μ.μ. της Τρίτης. Εκεί θα διαπιστωθεί ποιά διαδικασία προκρίνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, με την πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση δεν απαγγέλλει συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία. «Κάνει μια  πρόταση που είναι αόριστη και ζητά να εξεταστεί αν η Βουλή είναι αρμόδια να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Με βάση το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής και το ερώτημα που η ίδια θέτει πρέπει να στηθεί μία μόνο κάλπη», επισημαίνουν πηγές της ΝΔ.

Παρόλα αυτά, «στην προσπάθεια της να δημιουργήσει εντυπώσεις, η Κυβέρνηση αποφάσισε να στήσει δέκα διαφορετικές κάλπες για την παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία», αναφέρουν κύκλοι της ΝΔ.

«Η απόφαση αυτή παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, είναι παράλογη και τελικά εξυπηρετεί μόνο την επιχείρηση λάσπης που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη μεθόδευση σκοπεύει να συνεχίσει το show που έχει οργανώσει για να δημιουργήσει νέες εντυπώσεις», διαμηνύουν οι ίδιοι κύκλοι.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...