Ελληνοτουρκικά

Σε κλοιό τουρκικών παραβιάσεων το Αιγαίο - Συντηρεί την ένταση η Τουρκία

Σε 42 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο προέβησαν (και) σήμερα 9 τουρκικά αεροσκάφη εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα F-16. 

Δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 πραγματοποίησαν 39 απο τις 42 παραβιάσεις του ελληνικού ενάεριου χώρου ενώ οι υπόλοιπες παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν απο τους σχηματισμούς των τουρκικών F-16.

Όλα αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά επιφυλακής  σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανόνες.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 19η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 2 (2 x 2 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 5 (4 CN-235 & 1 Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 9
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 2
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 11
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 42 (39 από τα CN-235 και 3 από τους σχηματισμούς)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ : –
ΠΕΡΙΟΧΗ : ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΟ & ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ
Τα ανωτέρω α/φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Cumhuriyet: Μήνυμα στην Ελλάδα η τουρκική άσκηση στην Αν. Θράκη

Ως ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα ερμηνεύει στο πλαίσιο της συνέχειας των προκλήσεων η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet την άσκηση που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός στην Ανατολική Θράκη την περασμένη βδομάδα.
Η άσκηση έλαβε χώρα στην περιοχή Σαράντα Εκκλησιές (Kirklareli) κοντά στον Έβρο, με το σενάριο της να περιλαμβάνει διέλευση του ποταμού σε γείτονα χώρα.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην περιοχή των Ιμίων, με στόχο να πετάξει στεφάνι όσο και στο επεισόδιο του εμβολισμού του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακταιωρό, κάνοντας λόγο για μία χρονική συγκυρία, την οποία η Τουρκία δεν αντιμετώπισε με ιδιαίτερη «φιλικότητα».

Χάρτες – ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι τα Ιμια είναι ελληνικά

Αμερικανικοί και ρωσικοί χάρτες του παρελθόντος καταρρίπτουν περίτρανα τις αιτιάσεις των Τούρκων ότι τους ανήκουν τα Ιμια.

Πρόκειται για στρατιωτικούς χάρτες που περιγράφουν το στάτους κβο του Αιγαίου και αναφέρουν τα νησιά με το όνομά τους και βεβαίως ότι είναι ελληνικά.

Την ίδια στιγμή που και επίσημα η Αγκυρα έχει μετατρέψει τις «γκρίζες» ζώνες σε «κόκκινες» και ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή των Ιμίων, έρχονται τα στοιχεία – φωτιά που τους διαψεύδουν. Κι όμως, παρά την ύπαρξη των χαρτών η Ουάσιγκτον συνεχίζει να τηρεί τη λογική των ίσων αποστάσεων ενώ η Μόσχα μοιάζει αδιάφορη στα πολεμικά παιχνίδια που στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα υπάρχει χάρτης του ρωσικού ναυτικού με αριθμό 32208 και κλίμακα 1:275.000, που εκδόθηκε το 1974, ο οποίος αναφέρει τα Ιμια με το ελληνικό όνομα κι όχι Καρντάκ, όπως επιμένουν οι Τούρκοι.

Αντίστοιχα, στον αμερικανικό χάρτη που εκδόθηκε το 1950, δύο χρόνια μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, τα Ιμια αναφέρονται με την ελληνική ονομασία τους «Νήσοι Λίμνια».

Κάτω μάλιστα από την ονομασία αναγράφεται η λέξη «Greece», σε αντίθεση με την κοντινή τουρκική βραχονησίδα «Cavus», που στον χάρτη τη συνοδεύει η λέξη «Turkey». Πρόκειται για το νησάκι απέναντι από τα Ιμια όπου οι Τούρκοι κατασκευάζουν φυλάκιο.

Αυτός ο χάρτης έχει αριθμό 54418 και κλίμακα 1:45.000. Επισημαίνεται ότι οι ναυτικοί χάρτες τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού, που εδρεύει στο Μονακό και έχει 65 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων την Ελλάδα και την Τουρκία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι υπόμνημα του Εθνικού Κέντρου Ερευνών που χρονολογείται από το 1996 αναφέρει ότι τα Ιμια είναι στην ελληνική επικράτεια. Βασίζεται σε 19 χάρτες με τον πρώτο να έχει εκδοθεί το 1969 και να απεικονίζει τα νησιά με το ελληνικό όνομα ενώ ξεχωρίζει και η γραμμή διαχωρισμού των δύο χωρών.

Ο δεύτερος χάρτης της βρετανικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εκδόθηκε το 1991 και απεικονίζει τα Ιμια με το ελληνικό τους όνομα και τη χρήση του ελληνικού όρου «νησιά». Ο τρίτος χάρτης σχεδιάστηκε το 1990 από το Ναυτικό των ΗΠΑ και είναι αυτός όπου τα Ιμια περιγράφονται ως «Λιμνιά» και –όπως φαίνεται στην παρένθεση κάτω από το όνομα– ανήκουν στην Ελλάδα (Greece).

Και οι τουρκικοί χάρτες

Όμως, ακόμη και οι Τούρκοι παραδέχονται το αυτονόητο, παρ’ ότι σήμερα αμφισβητούν ότι τα Ιμια είναι ελληνικά. Σε έκδοση του 1994, της Γενικής Διοίκησης Χαρτογράφησης του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, σε συνεργασία με τον γερμανικό χαρτογραφικό οίκο R. Ryborsch, στις τουρκικές βραχονησίδες προσετίθετο στην (με λατινική γραφή) ονομασία τους η συντομογραφία «Ad» (Ada=Νήσος), στις δε ελληνικές: «N» (=Νήσος). Εκεί λοιπόν τα Ιμια αναγράφονταν ως «N. Limnia» (που είναι και η ορθή, μη παρεφθαρμένη φωνητικά, ελληνική ονομασία).

Βεβαίως, το 1997 ο χάρτης επανεκδόθηκε, αλλοιωμένος, αφού προστέθηκε το Kardak Ad το οποίο αντικατέστησε το Ν. Limnia.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ