Κόσμος

Ρωσία: Θύμα χάκερ για τα μάτια των ΗΠΑ...

Πάνω από 1 δισεκ. ρούβλια (17 εκατ. δολάρια) έκλεψαν το 2017 χάκερς από ρωσικές τράπεζες, χρησιμοποιώντας το Cobalt Strike, ένα λογισμικό που στόχο έχει να ελέγχει το επίπεδο ασφαλείας, σύμφωνα με αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας.

Η Ρωσία βρίσκεται στο προσκήνιο σε ό,τι αφορά τα κυβερνοεγκλήματα ύστερα από εικασίες ότι χάκερς, με τη στήριξη της Μόσχας, επιτέθηκαν σε στόχους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, κατηγορίες τις οποίες αρνείται το Κρεμλίνο. Οι ρωσικές αρχές θέλουν τώρα να καταδείξουν ότι και η Ρωσία πέφτει συχνά θύμα κυβερνοεγκλημάτων και ότι καταβάλλουν προσπάθειες να τα αντιμετωπίσουν.

Σε συνέδριο για την ασφάλεια στον τομέα των πληροφοριών στη ρωσική πόλη Μαγκνιτογκόρσκ, ο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Ντμίτρι Σκομπέλκιν δήλωσε ότι το 2017 καταγράφηκαν 21 «κύματα επιθέσεων» με χρήση του Cobalt Strike.

«Πάνω από 240 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί επλήγησαν από τις επιθέσεις, 11 εκ των οποίων ήταν επιτυχημένες. Το ποσό που εκλάπη ξεπέρασε το 1 δισεκ. ρούβλια», δήλωσε.

Το εργαλείο Cobalt Strike

Το Cobalt Strike είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ελέγξει το επίπεδο ηλεκτρονικής ασφάλειας ενός οργανισμού, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από χάκερς για επιθέσεις σε βάρος τραπεζών στη Ρωσία και την Ευρώπη.

Το 2016 μια ομάδα γνωστή ως Cobalt, λόγω του ότι χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο λογισμικό, πραγματοποίησε επιθέσεις σε μηχανήματα ανάληψης χρημάτων σε περισσότερες από 12 χώρες.

Ο Σκομπέλκιν δήλωσε ότι η ρωσική κεντρική τράπεζα είχε αποστείλει προειδοποιήσεις σε πάνω από 400 οργανισμούς, που αποτέλεσαν πέρυσι στόχο της ομάδας Cobalt.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...