Κυβέρνηση

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Στο σπίτι Σαμαρά ο Κ.Μητσοτάκης - Πρόταση μομφής; Βγήκαν οι "πολιτικοί σκελετοί" και στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ - Φεύγουν ΑΝΕΛ;

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει το Σκοπιανό και όλα δείχνουν πως θα έχουμε αλλαγές και ανακατατάξεις. Στο πατρικό σπίτι του πρώην προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, σπεύδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για δείπνο με "μενού" το Σκοπιανό και το συλλαλητήριο. Στη ΝΔ υπάρχουν πλέον δύο γραμμές, αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη που θέλει λύση με "Μακεδονία" (δείτε το βίντεο παρακάτω) υπερασπιζόμενη τον πατέρα της, και αυτή των Σαμαρά, Καραμανλή κτλ.

«Κι εγώ θα επιθυμούσα να ήμουν η Σίντι Κρόφορντ, σας το λέω ειλικρινά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο- άδειασμα της Ντόρας Μπακογιάννη για τα στελέχη της ΝΔ που δεν θέλουν τον όρο «Μακεδονία» για το Σκοπιανό. Απίστευτη κυνική έκφραση.

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης καθώς εκτιμούν στη ΝΔ πως οι ΑΝ.ΕΛ θα αναγκαστούν να λάβουν ξεκάθαρη θέση. Οι ΑΝ.ΕΛ οι οποίοι σφάζονται πλέον σε καθημερινή βάση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό. Καταλύτης εξελίξεων θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα και οι κρυφές δημοσκοπήσεις.

Πολλοί βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ ετοιμάζονται να "πηδήξουν" από το καράβι και ήδη έχουν προετοιμάσει κλίμα. 

Ομως από το ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως έχουν εξασφαλισμένη την πλειοψηφία με δεξαμενές από άλλους κομματικούς χώρους.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει διαβεβαιώσει δύο τουλάχιστον παράγοντες ότι σε περίπτωση που το Σκοπιανό έρθει στη Βουλή, διαθέτει τουλάχιστον την ελάχιστη απαιτούμενη θεσμικά κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τουλάχιστον 6 βουλευτές εκτός κυβέρνησης αναμένεται να πουν «ναι»

Κατά πληροφορίες στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός το Σάββατο με τους πολιτικούς αρχηγούς φέρεται να είπε στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη πως «ανεξάρτητα με το τι θα πράξουν συνολικά οι ΑΝΕΛ, εγώ έχω τους 151».

Στους 145 που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ (μετά την προσχώρηση και της κυρίας Μεγαλοοικονόμου) ο Αλέξης Τσίπρας προσμετρά τουλάχιστον έξι ακόμη βουλευτές που εκτιμά ότι θα δώσουν θετική ψήφο στο Σκοπιανό.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν πως από την Ενωση Κεντρώων θα υπερψηφίσουν οι κ.κ. Μεγαλομύστακας και Κατσιαντώνης.

Η απουσία του κ. Μεγαλομύστακα κατά την κρίσιμη ψηφοφορία των προαπαιτουμένων και η τοποθέτηση του κ. Κατσιαντώνη υπέρ της σύνθετης ονομασίας, ενισχύουν τις πληροφορίες αυτές.

Μάλιστα την ίδια στιγμή υπάρχει η αισιοδοξία πως και από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ δύο τουλάχιστον βουλευτές των ΑΝΕΛ (Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ένας ακόμη) θα ψηφίσουν θετικά.

Και οι βουλευτές του Ποταμιού τάσσονται υπέρ

Στο Μαξίμου ελπίζουν ότι και οι βουλευτές του Ποταμιού, αναμένεται να υπερψηφίσουν το όνομα Republika GornaMakedonija.

Ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, συγκάλεσε την Τρίτη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος όπου αποφασίστηκε να στηριχθεί και στην Βουλή η λύση που θα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ενδεικτικό είναι πως μιλώντας στον Real fm ο Σπ. Δανέλλης τόνισε πως το μικροκομματικό όφελος και η σκοπιμότητα δεν είναι υπεράνω του εθνικού συμφέροντος, για να προσθέσει πως πρέπει να καταφέρουμε να διώξουμε ένα άγος, ένα βαρίδι που μας έχει κοστίσει χρόνια.

«Αυτό θα είναι εθνική επιτυχία και όποιος δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, προφανώς δεν υπηρετεί την πατρίδα και δεν είναι άξιος πολιτικός».

Τι θα κάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ διατυπώνονται ενστάσεις για «σαλαμοποίηση» της λύσης του Σκοπιανού, δηλαδή να δοθεί τώρα η ονομασία και να γίνουν αργότερα οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Ας σημειωθεί ωστόσο ότι η επικεφαλής της ΔΗΣΥ δεν έκανε λόγο για αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, πράγμα που ζητάει μετ' επιτάσεως η ΝΔ.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης φέρνει το Σκοπιανό

Το κλειδί της υπόθεσης κρατάνε οι ΑΝΕΛ. Στο κόμμα του Πάνου Καμμένου επιμένουν πως δεν θα ψηφίσουν καμία συμφωνία που να περιέχει το όνομα «Μακεδονία» αν έρθει συγκεκριμένη πρόταση στη βουλή, καθώς δεν συμφωνούν ούτε με το όνομα που φέρεται να έχει πέσει ως επικρατέστερο από ελληνικής πλευράς το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας).

Σε μια τέτοια περίπτωση θα κατατεθεί πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης κάτι που θα συσπείρωνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ .

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμούν πως παρά ταύτα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και για αυτό το λόγο εξετάζεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.

Σε αυτή την περίπτωση στη νέα κυβέρνηση ενδέχεται να μην τοποθετηθούν υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ έτσι ώστε ο κ. Π. Καμμένος να μην είναι υποχρεωμένος στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ να υποστηρίζει τα Σκόπια με σύνθετη ονομασία.

Το συγκεκριμένο σενάριο το υποστηρίζουν βουλευτές του κ. Καμμένου όπως ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης και ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

 “Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε μεθοδεύσεις που θα πληγώσουν τη χώρα” – Θέμα κομματικής πειθαρχίας επιβάλει ο Μητσοτάκης 

Την πρόθεσή του να επιβάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας φανέρωσε το μεσημέρι, μιλώντας στην Ηλεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες αφότου ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης είχε μιλήσει στο ραδιόφωνο του Real για δύο ισοδύναμες γραμμές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με το Μακεδονικό.

Μάλιστα ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε…”προβλέψει” ότι πρόταση για σύνθετη ονομασία εάν συνοδεύεται και από όλα τα άλλα θέματα που έχουν σχέση με τον αλυτρωτισμό της γείτονος χώρας θα περάσει με ισχυρή πλειοψηφία από την ελληνική Βουλή. Υπονοώντας, προφανώς, ότι θα ψηφιστεί και από μεγάλη μερίδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγες ώρες πριν συμφάγει με τον Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να κλείσει αυτό το “παράθυρο” προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην καταψήφιση από όλους τους βουλευτές της ΝΔ οποιασδήποτε πρότασης φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή ως συμφωνία επίλυσης των εκκρεμοτήτων με την πΓΔΜ.

“Δεν θα ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και δεν θα γίνουμε συνεργοί σε μία μεθόδευση που πληγώνει τη χώρα και την ψυχή των Ελλήνων. Μαθήματα από τους Συριζαίους δεν δεχόμαστε…” ήταν μερικά από αυτά που ανέφερε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρέμβαση του Αλέκου Παπαδόπουλου, για το Μακεδονικό…

«Η επιμονή να μην υπάρχει η ονομασία «Μακεδονία», ή παράγωγό της, στην επιδιωκόμενη λύση για την πΓΔΜ είναι ανεδαφική, καθόλου ρεαλιστική, και μακροπολιτικά μη συμφέρουσα. Το ασταθές γειτονικό κράτος εάν σταθεροποιηθεί εντασσόμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας μας.

Είναι χρήσιμο να υπάρχει ένα γεωπολιτικό «αμορτισέρ» στα βόρεια σύνορά μας. Για να απορροφά τους κραδασμούς των Βαλκανίων που ως γνωστόν ζούσαν πάντα το παρόν με βάση τη ιστορία τους. Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει περισσότερο από κανέναν άλλον, παρά από εμάς του ίδιους».

Βενιζέλος για Σκόπια: «Η καλύτερη συγκυρία για λύση»

Την άποψή του, ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συγκυρία για συμφωνία με τα Σκόπια, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Μπορεί να υπάρξει χειρότερη συγκυρία και αυτή έχει σχέση, βεβαίως, με τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δούμε ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας, για να είμαστε ειλικρινείς ή για να το πω θετικά», δήλωσε σχετικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη λύση που ο ίδιος θεωρεί αποδεκτή για τα Σκόπια, καθώς και το δρόμο στον οποίο θα πρέπει να βαδίσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Θα συνιστούσε εγγύηση κατά το διεθνές δίκαιο, να υπογράψουμε μία συμφωνία οριστική που να έχει όλες τις αναγκαίες ρήτρες. Ναι, δεν αρκεί αυτό. Πρέπει αυτή να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι κινούμαστε στο πλαίσιο του κεφαλαίου 4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε αρχικά.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται erga omnes και σε διμερές επίπεδο η συμφωνία και όχι μόνο στο επίπεδο των διεθνών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενδιάμεση συμφωνία του 1995 περιλαμβάνει ένα ολόκληρο άρθρο, το οποίο έχουν δεχθεί οι εκπρόσωποι των Σκοπίων.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν αρκεί να αλλάξουν το Σύνταγμά τους τα Σκόπια.

«Το Σύνταγμά τους το αλλάζουν κατά το δοκούν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Σημασία έχει τι λέει το διεθνές δίκαιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης από εμάς πια και, βεβαίως, το πώς μπορείς να επικαλεστείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ, μία διεθνή υποχρέωση που αναλαμβάνουν τα Σκόπια, την οποία ενδέχεται να παραβιάσουν, γιατί, φυσικά, μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί», εξήγησε.

Μετά το Βενιζέλο και παρέμβαση Σημίτη για  πΓΔΜ και κατά των συλλαλητηρίων

Σε δήλωση- παρέμβαση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τονίζει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να επιλυθεί η εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα, θέτοντας ως βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.

Ο Κ. Σημίτης επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να γίνει σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση καθώς και αντιπαράθεση στον εθνικολαϊκισμό.

«Προϋπόθεση ευημερίας της Ελλάδας είναι η καλή της επικοινωνία με τον βαλκανικό της περίγυρο. Αυτό λέει η Ιστορία. Το εθνικό συμφέρον επομένως, επιτάσσει μια λύση στο εκκρεμές πρόβλημα που βαραίνει τη σχέση μας με την ΠΓΔΜ. Η συγκυρία ανοίγει την πιθανότητα επιτυχίας, εφόσον υπάρξει μια σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση, έχοντας ως βάση την ενδιάμεση συμφωνία. Στον εθνικολαϊκισμό πρέπει να αντιτάξουμε την πολιτική βούληση, την ευθύνη και τον ενσυνείδητο πατριωτισμό».

Και εμφάνιση ΓΑΠ: Λύση με σύνθετη ονομασία erga omnes που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία»

Την επίλυση του Σκοπιανού με βάση την εθνική γραμμή και την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, προκρίνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

«Το εθνικό συμφέρον, επιτάσσει συνέπεια και συνέχεια στην Εθνική μας Γραμμή. Εθνική γραμμή που απορρέει από την Ενδιάμεση Συμφωνία και που συνυπέγραψαν και ακολούθησαν όλες οι Κυβερνήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

Σημειώνει ακόμη ότι «εθνικό συμφέρον είναι, να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά και αντίληψη» και προτείνει «να προωθήσουμε μια λύση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση (erga omnes). Ιδιαίτερα όταν, η ΠΓΔΜ, από την πλειοψηφία των χωρών, αναγνωρίζεται σήμερα ως «Μακεδονία»».

Ο Γ. Παπανδρέου εξαπολύει ταυτόχρονα επίθεση κατά της ΝΔ για την στάση που τηρεί στο ονοματολογικό. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, η ΝΔ αποφάσισε να εγκαταλείψει την Εθνική Γραμμή και να συνταχθεί με ακραίες φωνές που υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον. Και μάλιστα, αγνοώντας τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Αποφάσισε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των μη-λύσεων. Συντηρώντας το πρόβλημα σε βάρος του Ελληνικού λαού» σημειώνει ο Γ. Παπανδρέου.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «μπροστά στο εθνικό συμφέρον δεν χωρά η κομματική ψηφοθηρία, ούτε η εκμετάλλευση της αγωνίας του Ελληνικού λαού, ούτε βεβαίως, οι ακραίες φωνές που καλλιεργούν διχόνοια και αδιέξοδα για τους Έλληνες και τη χώρα».

Τρίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -Πυρά για παραιτήσεις, υπουργεία και FYROM

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ΑΝΕΛ ότι «δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο» να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά και την προσωπική δέσμευση του Πάνου Καμμένου ότι θα μείνει «με τον Τσίπρα ως το τέλος», η ένταση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων παραμένει στα ύψη.

Μάλιστα, αυτή η ένταση προκαλεί ερωτήματα και πυροδοτεί νέα σενάρια πολιτικής αστάθειας, αφού δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο μπορεί να αντέξει η σημερινή κυβέρνηση, η οποία δοκιμάζεται σοβαρά από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αλλά ακόμη κι αν δεν προκύψει τελικά συμφωνία με τη FYROM, είναι αβέβαιο αν η συγκυβέρνηση, με την παρούσα μορφή της, θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται στα οικονομικά θέματα, στο άμεσο μέλλον.

Παπαδημούλης: Ο Δ. Καμμένος θέλει να ρίξει την κυβέρνηση

Λάδι στη φωτιά έριξε η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος μετά τον Νίκο Φίλη, που κατηγόρησε τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο ότι «συναγελαζόταν με βασανιστές της χούντας», εξεπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι απώτερος στόχος τού εν λόγω βουλευτή είναι να ρίξει την κυβέρνηση.

«Ο κ. Δ. Καμμένος έχει έναν οίστρο που υπερβαίνει τα όρια, αντιπολιτευτικό, και μάλλον αυτός υπηρετεί ένα σχέδιο, κατά τη γνώμη μου, που έχει στόχο τη ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με στόχο την πτώση της κυβέρνησης και ενδεχομένως και τη ρήξη εντός των ΑΝΕΛ» είπε μιλώντας στον Real FΜ ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο Δημήτρης Καμμένος είναι στριμωγμένος και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

«Νομίζω ότι ο κ. Δ. Καμμένος, ευτυχώς, δεν εκπροσωπεί και με αυτή του την υβριστική και χυδαία συμπεριφορά τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Από ό,τι πληροφορούμαι, για αυτά που λέει και κάνει το τελευταίο διάστημα, είναι στριμωγμένος και απομονωμένος και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Για να σας το λέω, κάτι θα ξέρω» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Ας σημειωθεί ότι προ διημέρου ο Δημήτρης Καμμένος είχε χαρακτηρίσει τον Δημήτρη Παπαδημούλη «δωσίλογο» και «πολιτικό χαφιέ», επειδή έστειλε σημείωμα και φωτογραφίες στους ευρωβουλευτές της ΕΕ και «κάρφωνε» τους πολιτικούς που πήγαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Σκουρλέτης: Δεν μας χαροποιεί η στάση των ΑΝΕΛ

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον Real FM και απαντώντας στο ερώτημα αν η στάση των ΑΝΕΛ θα αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων, είπε ότι «προφανώς δεν είναι κάτι που μας αφήνει αδιάφορους ή μας χαροποιεί ότι έχει διαφορετική προσέγγιση (σ.σ.: ο μικρός εταίρος). Και πρέπει να κοιτάμε και την ένταση. Διαφορετικά τα λέει ο κ. Δ. Καμμένος και διαφορετικά τα λέει το κόμμα των ΑΝΕΛ», σημείωσε. Ενώ για το αν ο Πάνος Καμμένος θα μπορεί να είναι υπουργός Άμυνας, παρότι διαφωνεί σε ένα τέτοιο ζήτημα, είπε λακωνικά: «Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο κ. Καμμένος»!

«Δεν μπορούμε να πάμε σε οριακές συναινέσεις»

Κληθείς να απαντήσει στο πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στη Βουλή, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «τα εθνικά ζητήματα πρέπει να τα προσεγγίζουμε στη βάση ευρύτερων συναινέσεων και πλειοψηφιών. Είναι προϋπόθεση να βρούμε λύση. Δεν μπορούμε να πάμε με οριακές συναινέσεις σε αυτό το θέμα. Έχει σημασία ποια πολιτικά κόμματα θα τη στηρίξουν, πώς θα τοποθετηθούν και από το εσωτερικό των κομμάτων».

Κυρίτσης: Η στάση των ΑΝΕΛ είναι τελείως λάθος

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν στοχοποίησε μόνο τον Δημήτρη Καμμένο, εξαιρώντας τους υπόλοιπους ΑΝΕΛ, αλλά υποστήριξε πως η θέση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου για το Σκοπιανό είναι τελείως λάθος.

«Είναι προβληματική, γιατί θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα η ανάλυσή τους είναι τελείως λάθος» είπε ο κ. Κυρίτσης, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν εκτιμά πως ο Πάνος Καμμένος θα παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή συμφωνία για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τον όρο «Μακεδονία», υποστήριξε ότι είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

«Θα το δούμε, αν κρίνουν ότι αυτό το θέμα είναι ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση. Ας το κάνουν, αλλά εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Και οι ίδιοι οι ΑΝΕΛ είπαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», είπε ο κ. Κυρίτσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεξιός»

Πάντως, ο Δημήτρης Καμμένος, σε νέα του παρέμβαση στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως θέμα παραίτησης των ΑΝΕΛ από τα κυβερνητικά πόστα δεν υπάρχει, αλλά τόνισε ότι ο «γάμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε «σε οικονομική και όχι σε ιδεολογική βάση» και έσπευσε να επισημάνει ότι μπορεί οι ΑΝΕΛ να είναι αδύναμοι αριθμητικά, «αλλά με το βέτο μας συγκυβερνούμε».

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για χάσμα μεταξύ στελεχών της συγκυβέρνησης και για το αν πρόκειται οι ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει απόφαση για να φύγουμε από τα κυβερνητικά πόστα. Περιμένουμε σε τι θα συμφωνήσουν τα Σκόπια. Πρέπει να τους δώσουμε χρόνο, είναι μια χώρα με πολλά κυβερνητικά προβλήματα».

Ωστόσο, είπε πως στην περίπτωση που έρθει στη Βουλή ονομασία στην οποία θα περιέχεται ο όρος «Μακεδονία», «δεν θα είναι μια εύκολη μέρα για τη συγκυβέρνηση. Διότι είναι ένας πυλώνας μας».

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο», επανέλαβε, σημειώνοντας ότι πρέπει πρώτα «να δούμε τι θα έρθει και αποφασίζουμε μετά».

Σχετικά με το πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στην όποια πρόταση έρθει τελικά στη Βουλή και για το αν θα αντιδράσουν με συμπαγή θέση ή θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, εκτίμησε ότι «δεν είναι θέμα προσωπικών επιλογών», συμπληρώνοντας: «Δεν νομίζω να υπάρχει κομματική γραμμή, δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο στους ΑΝΕΛ».

Τέλος, δεν παρέλειψε, αναφερόμενος στις βολές που δέχθηκε από τον Νίκη Φίλη, να αφήσει τη δική του αιχμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «όσοι χαρακτηρίζουν τους άλλους θα πρέπει να δουν οι ίδιοι πόσο μεγάλη δεξιά στροφή έχουν κάνει».

Ζαχαριάδης: Αν πυροβολούμε τη συνεργασία, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε

Στην τοποθέτηση αυτή, άμεση ήταν η απάντηση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος τόνισε ότι «εάν θεωρούμε αυτή τη συνεργασία καλή και θέλουμε να τη διαφυλάξουμε, πρέπει να την προσέξουμε».

«Εάν την πυροβολούμε, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε» είπε ο κ. Ζαχαριάδης.

Σγουρίδης: Μπορεί να σταθεί υπουργός Aμυνας ο Π. Καμμένος και να έχει καταψηφίσει την κυβερνητική συμφωνία με τα Σκόπια;

«Είναι δυνατόν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, να πάει στο ΝΑΤΟ και να βάλει την υπογραφή του κάτω από αυτήν την ονομασία, την οποία αυτός είπε ότι ουσιαστικά κρύβει τον αλυτρωτισμό; Σημαίνει, άρα, δεν θα είναι υπουργός Άμυνας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8.

Ο κ. Σγουρίδης επανέλαβε ότι αν έρθει στη Βουλή συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία» οι ΑΝΕΛ θα δηλώσουν τη διαφωνία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όταν θα έρθει αυτή η πρόταση, αν θα έρθει στη Βουλή, εμείς θα δηλώσουμε τη διαφωνία μας μη ψηφίζοντάς την, είτε με αποχή, είτε καταψηφίζοντας την, είτε αποχωρώντας από τη Βουλή. Η συνεργασία, όμως, με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται στα άλλα τα ζητήματα».

Ο πρώην υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μη μετέχει κανένα μέλος των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, σενάριο που άφησε ανοιχτό και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

«Μπορεί να μην είμαστε στην κυβέρνηση αλλά αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης ή αν γίνει πρόταση μομφής, εμείς θα υπερψηφίσουμε την πρόταση εμπιστοσύνης και θα καταψηφίσουμε την πρόταση μομφής», είπε ο αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Μήνυμα Σκουρλέτη στον Π. Καμμένο: Ως υπουργός, παρά τις διαφωνίες του, οφείλει να συμπαραταχθεί με την επίσημη θέση της κυβέρνησης στο Σκοπιανό

Ως υπουργός, παρά τις διαφωνίες του, οφείλει να συμπαραταχθεί με την επίσημη θέση της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, είπε ο ΥΠΕΣ και κάλεσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις Σγουρίδη, ότι δεν μπορεί να μείνει υπουργός Εθνικής Άμυνας, αν ψηφιστεί λύση με τον όρο «Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, ο Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, είπε ότι «προφανώς δεν είναι κάτι το οποίο μας αφήνει αδιάφορους ή μας χαροποιεί, ότι ο μικρός εταίρος στην κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το κρίσιμο θέμα. Εκείνο το οποίο πρέπει να κοιτάμε είναι και η ένταση που διατυπώνεται αυτή η διαφοροποίηση. Διαφορετικά τα λέει ο κ. Δημήτρης Καμμένος και διαφορετικά εκφράζεται, επισήμως, το κόμμα των ΑΝΕΛ. Δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Σγουρίδη, ότι ο Π. Καμμένος δεν μπορεί να μείνει υπουργός Εθνικής Άμυνας, αν ψηφιστεί λύση με τον όρο «Μακεδονία», ο υπουργός Εσωτερικών είπε:

«Το άκουσα και εγώ και νομίζω ότι είναι μία σοβαρή τοποθέτηση. Βεβαίως, αυτό τελικώς πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος ο κ. Καμμένος διότι προφανώς ως υπουργός της κυβέρνησης, έχουμε την υποχρέωση, τελικώς, πέρα από τη διαφοροποίηση που έχει, να συμπαραταχθεί με την επίσημη θέση της κυβέρνησης».

Απασφάλισε ο Δ. Καμμένος: Ποιός ρουφιάνος στους ΑΝ.ΕΛ., ρουφιάνεψε στον ρουφιάνο Παπαδημούλη;

Νέα σκληρή επίθεση στον αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής Δημήτρη Παπαδημούλη εξαπέλυσε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρη Καμμένος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm.

«Είναι καθ’ έξιν ρουφιάνος ο Παπαδημούλης, τώρα ρουφιανεύει και τους ΑΝ.ΕΛ.», δήλωσε ο Δ. Καμμένος, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον realfm ότι ο κ. Καμμένος «είναι στριμωγμένος και απομονωμένος στο ίδιο του το κόμμα».

«Ποιος ρουφιάνος δικός μας, ρουφιάνεψε στον ρουφιάνο Παπαδημούλη», είπε ο Δ. Καμμένος.

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. απαντώντας στον κ. Παπαδημούλη που είπε νωρίτερα στον realfm ότι ο Δ. Καμμένος υπηρετεί σχέδιο για να ρίξει την κυβέρνηση και αν διασπάσει τους ΑΝ.ΕΛ., είπε: «Είναι τελείως της πλάκας οι ισχυρισμοί του. Μήπως εκείνος έχει σχέδιο για την ρήξη της κοινωνίας;»

Ο Δ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε αν με τους χαρακτηρισμούς κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τους υψηλούς τόνους, βοηθά την κυβερνητική συνοχή, απάντησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να βοηθήσει το κόμμα του.

Σε ερώτηση αν έχει την στήριξη του Π. Καμμένου απάντησε ότι θεωρεί ότι την έχει αλλά δεν μεταφέρει δημόσια τις συνομιλίες τους.

Στο ερώτημα αν θα παραιτηθούν οι υπουργοί των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, εφόσον ψηφιστεί συμφωνία από την Βουλή με τον όρο «Μακεδονία», απάντησε: «Θα είναι δύσκολη η επόμενη μέρα». Και άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει η κυβερνητική ευστάθεια, δηλαδή να αποσύρουν οι ΑΝ.ΕΛ. την στήριξή τους από την κυβέρνηση, καθώς στη συγκεκριμένη ερώτηση απάντησε ξανά: «Θα είναι δύσκολη η επόμενη ημέρα. Τελεία».

Στην παρατήρηση ότι έτσι αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ξαναπάντησε: «Θα είναι δύσκολη η επόμενη μέρα».

Κυρίτσης: Προβληματική η στάση των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό

Για προβληματική στάση των ΑΝΕΛ στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

"Δεν είναι ίδια η γραμμή που έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση έχει μία γραμμή και εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών... Η στάση των ΑΝΕΛ είναι προβληματική γιατί θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα η ανάλυσή τους είναι τελείως λάθος" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κυρίστης.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παραίτησης του Πάνου Καμμένου από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων: "Θα το δούμε, αν κρίνουν ότι αυτό το θέμα είναι ένα θέμα για το οποίο θα μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνηση ας το κάνουν, αλλά εγώ δεν το πιστεύω αυτό και οι ίδιοι οι ΑΝΕΛ είπαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα".

Σχετικά με το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αθήνα και τον κόσμο που θα συμμετέχει σε αυτό, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "θα είναι ένα μήνυμα που θα λέει ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας παραμένει προσκολλημένο σε μία προηγούμενη φάση του ζητήματος που έχει εξέλιξη εδώ και 25 – 30 χρόνια. Ο τόνος του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης ήταν ακροδεξιός... Ποτέ δεν θα πούμε ότι δεν έχει το δικαίωμα κάποιος να διαδηλώσει".

«Ξαναχτύπησε» ο Δ. Καμμένος κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ: Βλέπω μία διάθεση να μας ξεφορτωθούν – Φίλης: Έχει ροπή προς την ακροδεξιά

«Δεν ξύπνησα ένα πρωί μετά από 2,5 χρόνια συγκυβέρνησης να ξιφουλκήσω κατά συναδέλφων. Απαντώ σε δηλώσεις συναδέλφων -κυρίως των 53- και άρθρων της "Αυγής"», δήλωσε ο Δημήτρης Καμμένος.

Όπως είπε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, «βλέπω μία διάθεση, μετά από 2,5 χρόνια που βοηθήσαμε να βγει η χώρα από το τέλμα, να μας ξεφορτωθούν, είναι πολιτική πίεση που ασκείται. Μια μερίδα θέλει να φύγουν οι ΑΝΕΛ και μας προσβάλλει επί προσωπικού όλους».

Ερωτηθείς γιατί αντιδρά ο ίδιος με τόση ένταση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι λόγω προσωπικότητας το κάνει, διότι δεν μπορεί να νοήσει -όπως είπε- ότι θα ξεχάσει πώς ήταν στην προσωπική του ζωή πριν μπει στην πολιτική και όταν δεχθεί μια προσβολή να μην απαντήσει ευθέως.

Ο κάθε κυβερνητικός εταίρος επιβάλλεται να έχει τη θέση του, νομίζω ότι το σέβονται όλοι οι φορείς εντός και εκτός Ελλάδας. Πιστεύω ότι ο κος Κοτζιάςθα κάνει το καλύτερο για την Ελλάδα, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Εμείς ως πρώτο βήμα δεν δεχόμαστε τη χρήση του όρου Μακεδονία. Να δούμε όμως που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση, πρόσθεσε ο Δ. Καμμένος

Περιμένουμε να δούμε την τελική πρόταση για το Σκοπιανό στη Βουλή –συμπλήρωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ- και είπε ότι έχει μια αμφιβολία, αν θα περάσει εύκολα από την άλλη πλευρά, καθώς όπως εκτίμησε δεν θα είναι εύκολο να έχουμε πρόταση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι αυτή η πρόταση δεν θα έχει υπερψηφιστεί, ή συμφωνηθεί στο σύνολό της από τους Σκοπιανούς.

Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο της Κυριακής για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα πάει.
Δεν υπάρχει πίεση -εκτίμησε- να κλείσει το ζήτημα του Σκοπιανού άμεσα και επεσήμανε ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στους συνομιλητές μας να ωριμάσουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμά τους και στη νοοτροπία τους.

Επίθεση Ν. Φιλη σε Δ. Καμμένο

Νωρίτερα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε επίθεση κατά του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, λέγοντας:

«Ο κ. Δημήτρης Καμμένος και αυτό δεν αφορά όλο το κόμμα των ΑΝΕΛ, έχει μία, κατά τη γνώμη μου, ροπή προς την ακροδεξιά, για να το πω ευγενικά. Δεν τον έχω ψηφίσει για το προεδρείο της Βουλής. Δείτε τι έχει πει κατά καιρούς. Με τους βασανιστές της χούντας συναγελαζόταν, αντισημίτης ήταν. Δεν είναι ένα πρόσωπο που χαρακτηρίζει, κατά την γνώμη μου, τον χώρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Κόκκαλης για Σκοπιανό: Αν δεν μας ικανοποιεί η λύση, υπάρχει η πιθανότητα να αποχωρήσουμε από τα υπουργεία

«Υπάρχει αυτή η πιθανότητα, βεβαίως. Ναι, υπάρχει η πιθανότητα να αποχωρήσουμε από τα υπουργεία», δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Βασίλης Κόκκαλης στον ΣΚΑΪ απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν ως σχήμα από την κυβέρνηση και να την στηρίζουν μέσω Βουλής, εφόσον η λύση που θα έρθει για το Σκοπιανό δεν ικανοποιεί το κόμμα του.

«Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα δώσουμε και συνεχίζουμε να δίνουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας γιατί η εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός είναι να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και από τη διαφθορά και τη διαπλοκή από τους επαγγελματίες πολιτικούς. Το ότι διαφωνούμε σε ένα θέμα εθνικό το γνώριζαν οι πάντες», ανέφερε ο κ. Κόκκαλης και ξεκαθάρισε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα δεχθούν καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγό της.

https://www.youtube.com/watch?v=78zvWxNZ1cs

https://www.youtube.com/watch?v=AlJuUwYlZhk

https://www.youtube.com/watch?v=Fy8TNtgYO_o

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ