Κοινωνία

Ραγδαίες εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο: Η αλήθεια για το «μαύρο στο Mega»

Την ώρα που το ΔΣ του Mega με ανακοίνωσή του έκανε σαφές ότι το μετοχικό σχήμα αποσυντίθεται και ο σταθμός οδεύει και επίσημα στο τέλος, ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ με νέα ανακοίνωσή του έκανε σαφές πως θα δώσει μάχη όχι μόνο για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών αλλά και για να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ΕΣΡ να πέσει «μαύρο» στα τέλη του μήνα, έτσι ώστε ο σταθμός να συνεχίσει να λειτουργεί.

Για μία ακόμη φορά το Mega βρίσκεται να πρωταγωνιστεί σε ένα θρίλερ για γερά νεύρα το οποίο έχει αρχίσει από χθες το βράδυ και συνεχίζεται.

Το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν τις 8, δόθηκε στην δημοσιότητα ανακοίνωση από το ΔΣ του Mega, η οποία εστάλη από το Γραφείο Τύπου του Star.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι αποχωρεί ο όμιλος Βαρδινογιάννη από το μετοχικό σχήμα και αποσύρεται επίσημα από την διαπραγμάτευση με τις τράπεζες.

Παράλληλα γινόταν για μία ακόμη φορά παράθεση των γεγονότων και των προσπαθειών που έγιναν για τη σωτηρία του σταθμού, οι οποίες όμως δεν έφτασαν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, ο όμιλος Βαρδινογιάννη είπε ότι θα πληρώσει στο ποσοστό που του αναλογεί με βάση τη συμμετοχή του στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Το ΔΣ της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ στην ανακοίνωση του έκανε γνωστό πως ο Ε. Μαρινάκης έχει ήδη καταβάλει τα ποσά που του αναλογούν και καλεί και τους υπόλοιπους μετόχους να πληρώσουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Τέλος, η ανακοίνωση κατέληγε αναφέροντας ότι θα ακολουθηθεί η κείμενη νομοθεσία για το μέλλον του σταθμού.

Κάτι που ουσιαστικά μεταφράζεται σε διαδικασία πτώχευσης και εν συνεχεία σε ένταξη σε ειδικό καθεστώς από τις τράπεζες ώστε να βγουν σε πλειστηριασμό το ταχύτερο δυνατό το σήμα του σταθμού, η πολύτιμη ταινιοθήκη του και ασφαλώς για να εισπραχθούν οι απαιτήσεις του καναλιού από τρίτους (διαφημιζόμενους, πιστωτές).

Επιπλέον στη συγκεκριμένη ανακοίνωση καταλογίστηκαν για μία ακόμη φορά – καθώς κάτι τέτοιο είχε γίνει με ανάλογο non paper το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από μερικές εβδομάδες – ευθύνες στους πρώην μετόχους του ΜΕΓΚΑ, δηλαδή τον ΔΟΛ και τον «Πήγασο» για το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία αλλά και στο «Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» (ΕΣΡ).

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως εάν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως η εγκεκριμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, για την οποία υπήρξε άρνηση καταβολής των κεφαλαίων που αναλογούσαν σε ΔΟΛ και Πήγασο, και εάν οι συνδεδεμένες εταιρείες Πήγασος και ΔΟΛ εξοφλούσαν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους περίπου 9,2 εκατ. ευρώ προς την Τηλέτυπος ΑΕ, η εταιρία δεν θα είχε οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο.

Για το «Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» (ΕΣΡ) υπογραμμίστηκε η αδυναμία του να τοποθετηθεί επί της πρότασης των μετόχων της Τηλέτυπος μια νέα εταιρεία να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες, και μετά την επικύρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης της Τηλέτυπος από το δικαστήριο η νέα αυτή εταιρεία να απορροφήσει την δραστηριότητα του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αιφνιδίασε για μία ακόμη φορά τους εργαζομένους οι οποίοι είδαν το οριστικό τέλος του σταθμού να επιβεβαιώνεται και επισήμως από την πλευρά των μετόχων και να εξανεμίζεται κάθε ελπίδα για επιβίωση του Mega.

Λόγω του αιφνιδιασμού τους δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν συγκεκριμένες αποφάσεις ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι μία άμεση συνέλευση προκειμένου να επανεξεταστούν τα νέα δεδομένα.

Αλλαγή σκηνικού με ανακοίνωση της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ

Λίγες ώρες αργότερα μια νέα ανακοίνωση, αυτή τη φορά από τα γραφεία του Mega και με την υπογραφή της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, γίνεται σαφές πως θα δοθεί μάχη για να ακυρωθεί ο πρόσφατος διαγωνισμός του ΕΣΡ για τη χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών (σ.σ. το MEGA δεν συμμετείχε), ενώ εμφανίζεται να επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας του καναλιού και μετά την καταληκτική ημερομηνία (σ.σ. για όσους σταθμούς δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό) της 28ης Φεβρουαρίου, με αίτημα που κατέθεσε στο ΕΣΡ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης απευθυνόμενη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αίτηση αυτή στρέφεται κατά της απόφασης του Ε.Σ.Ρ. να εφαρμόσει τον ν. 4339/2015 για την διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης επτά τηλεοπτικών αδειών, της απόφασης του Υπουργού Ψ.Π.Τ.Ε. με αριθμό 1830/2017 (που αφορά τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών) και της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ψ.Π.Τ.Ε. με αριθμό 2178/2017 (που αφορά τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των επτά δημοπρατούμενων αδειών).

Με την αίτηση της η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ζητά την ακύρωση των ως άνω αποφάσεων και της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Προσδιορίστηκε ως ημερομηνία συζήτησης της αιτήσεως ακυρώσεως η 02/03/2018, ημερομηνία στην οποία θα συζητηθούν και οι σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως και των άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

Περαιτέρω, η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. έστειλε σήμερα, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Ε.Σ.Ρ., εκτενή επιστολή αναφορικά με τις προβλέψεις του ν. 4339/2015 για το ενδεχόμενο δυνατότητας διακοπής της λειτουργίας ενός τηλεοπτικού σταθμού που δεν συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία μετά την 28/02/2018. Τέλος ενημέρωσε το Ε.Σ.Ρ. για την άσκηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας της αιτήσεως ακυρώσεως κατά του ν. 4339/2015 και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ