Κύπρος

Ραγδαία κλιμάκωση - Στο «κόκκινο» η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ - Σε τουρκικό κλοιό το γεωτρύπανο της Ιταλικής ΕΝΙ - Ετοιμη για όλα η Αγκυρα

Στο «κόκκινο» παραμένει για ένατη μέρα η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να εξακολουθούν να παρεμποδίζουν επικίνδυνα το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά».

Λευκωσία, Ρώμη, Βρυξέλες και ΕΝΙ αναμένουν την κρίσιμη ημερομηνία της 22ας Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η τουρκική NAVTEX. Ωστόσο, υπάρχει ένας γρίφος αναφορικά με τις προθέσεις της Τουρκίας. Το διπλωματικό παρασκήνιο εξακολουθεί να είναι έντονο για άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει η Άγκυρα.

Η ΕΝΙ, η οποία θα πρέπει περί το τέλος του μήνα να μετακινήσει το γεωτρύπανο της στο Μαρόκο τονίζει ότι ο τουρκικός αποκλεισμός του Saipem 12000 «είναι διπλωματικό ζήτημα που ξεφεύγει από τον έλεγχο της ιταλικής εταιρείας». Ο διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, μιλώντας σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι το θέμα συζητούν η Ιταλία, η Ευρώπη, η Γαλλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

«Πραγματικά δεν είναι υπό τον έλεγχό μας», είπε. Πρόκειται, ανέφερε, για την τρίτη γεώτρηση της εταιρείας στην περιοχή και σημείωσε ότι δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα με τις άλλες δύο.

Οι σημερινές ελληνοκυπριακές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους για το θέμα γράφουν:

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Σουπιά» και στις συνομιλίες. Η επιθετικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ προκαλεί παρενέργειες και στο Κυπριακό. - ΕΝΙ: Είμαστε στο σωστό σημείο και σε κατάσταση αναμονής.

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: Η γεώτρηση θα γίνει. Σαφέστατη παρέμβαση - απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία.

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: Τα δίπλωσε και η ΕΝΙ και περιμένει. Αντίστροφη μέτρηση ως τις 22 Φεβρουαρίου.

Όλες οι πλευρές εμφανίζονται να τηρούν στάση αναμονής μιας και οι δίαυλοι επικοινωνίας, σε διπλωματικό επίπεδο, παραμένουν ανοιχτοί. Μοναδική αχτίδα φωτός σε ένα περιβάλλον, με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα, παραμένουν κάποιες διπλωματικές εκτιμήσεις ότι η τάση επιδείνωσης της όλης κατάστασης φαίνεται να απομακρύνεται, τουλάχιστον για το επόμενο τριήμερο.

Η ίδια εικόνα μεταφέρεται και από πρόσωπα που γνωρίζουν την καθημερινότητα στην περιοχή από την προπερασμένη Παρασκευή. Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές δεν βλέπουν εκτόνωση της όλης κατάστασης, με αποχώρηση του πολεμικών πλοίων της Τουρκίας, πριν την εκπνοή του επόμενου επταημέρου. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραμένουν στο τεμάχιο 3 και σε σημείο προς την πλευρά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Οι συγκρατημένες εκτιμήσεις που καταγράφονται σε διπλωματικό επίπεδο και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, αυτό της αποχώρησης, συγκλίνουν πως αυτή θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δείχνει πως πρόκειται για υποχώρηση.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, ενδεχομένως να γίνει διαφοροποίηση του πλάνου ολοκλήρωσης των εργασιών στο στόχο «Σουπιά», που σημειωτέον δεν βρίσκεται μέσα στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ που Τουρκία και ψευδοκράτος προβάλουν παράνομες διεκδικήσεις.

Αμέτοχη η ΕΝΙ

Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες ο CEO της ΕΝΙ τοποθετήθηκε δημόσια για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας πως η εταιρεία απλά παρακολουθεί τα όσα φαίνεται να διαδραματίζονται στο παρασκήνιο για άρση των προκλήσεων λέγοντας πως «δεν είναι υπό τον έλεγχό μας, αλλά αποτελεί διπλωματικό ζήτημα».

Ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, όχι τυχαία, υποστήριξε πως η εταιρεία του προγραμμάτισε και επιχείρησε να πραγματοποιήσει τη γεώτρηση σε σημείο εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφορά που παραπέμπει σαφέστατα, ότι το σημείο γεώτρησης είναι εκτός σφαίρας των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων. Ωστόσο ο κ. Ντεσκάλτσι, στα όσα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, συμπεριέλαβε και τη Γαλλία στις χώρες εκείνες που συζητούν για αναζήτηση λύση στο όλο πρόβλημα. «Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία και Κύπρος βρίσκονται σε συζητήσεις για το θέμα» είπε.

Παρασκηνιακά η εταιρεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ», φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι το γεωτρύπανο που παραμένει σε αδράνεια ανοιχτά της Λεμεσού και σε διεθνή ύδατα, δεν θα μετακινηθεί πριν την ερχόμενη Πέμπτη. Διαβεβαίωση που ικανοποιεί την κυβέρνηση και που μεταφράζεται ως κίνηση που δεν εξασθενίζει το ενεργειακό πρόγραμμα εντός της ΑΟΖ. Η εταιρεία στις εδώ επαφές φαίνεται να έχει ενημερώσει πως, υπό προϋποθέσεις οι ερευνητικές εργασίες μπορούν να ολοκληρωθούν πριν το τρυπάνι αποχωρήσει από την περιοχή λόγω προγραμματισμένων εργασιών. 

Αυτό είναι το σχέδιο της Άγκυρας κατά της Ελλάδας – Δαιμονοποίηση σε 3 άξονες, όπως αναφέρει ο eleftherostypos.gr

1. Η Ελλάδα ταυτίζεται με το Αφρίν και τους Κούρδους, τους οποίους ο Ερντογάν ανεβάζει και κατεβάζει ως «τρομοκράτες», ανεξαρτήτως, βέβαια, αν άπαντες σε Δύση και Ανατολή αποθεώνουν τις «Αμαζόνες του Κομπάνι» και την τεράστια συμβολή των Κούρδων στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Αντίθετα, υπάρχουν εντονότατες υποψίες ότι τους τελευταίους έχει στηρίξει με κάθε τρόπο το καθεστώς Ερντογάν. Χαρακτηριστικά, το πρωί της Τρίτης, 13 Φεβρουαρίου 2018, λίγες ώρες μετά την τουρκική επιθετική κίνηση στα Υμια, ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, AKP, δηλαδή σε εσωτερικό ακροατήριο, είπε: «Για εμάς, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στο Αφρίν». Μια πρόταση που, κατά ασφαλείς πληροφορίες, έκανε… «Τούρκο» τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να αναφέρθηκε σε αυτήν, σε ιδιαίτερα ενοχλημένο ύφος, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την ίδια ημέρα με τον -συνήθως έχοντα το ρόλο του «καλού»- Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ελληνας πρωθυπουργός τον εγκαλούσε για το χοντροκομμένο ολίσθημα Ερντογάν να χαρακτηρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ως πολεμικό στόχο την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως άλλωστε κάνει στο Αφρίν.

Μερικές ημέρες πριν από το «επεισόδιο» στα Υμια, στις 9 Φεβρουαρίου 2018, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλούσι Ακαρ, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τις επιθετικές ενέργειες της Αγκυρας, λέγοντας: «Εμείς μπορούμε να ελέγχουμε όλο το Αιγαίο, όχι μόνο τα Υμια. Εμείς έχουμε τη δύναμη για να ελέγχουμε τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και το Αιγαίο, ταυτόχρονα με την επιχείρηση στο Αφρίν». Πρόκειται για τη γνωστή θεωρία της Αγκυρας των «δυόμισι μετώπων». Την αμέσως επομένη, τουρκικά πολεμικά πλοία προσπάθησαν να μπλοκάρουν το γεωτρύπανο του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι την ίδια ημέρα στην Τουρκία βρισκόταν ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακ Μάστερ. Το πρόσωπο-κλειδί, στην παρούσα, στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Επίσκεψη που, κατά πληροφορίες, δεν πήγε καθόλου καλά. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδος, επίσης, στην Τουρκία βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον. Εκεί, όπως ανακοίνωσε, μετέβη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ!

2. Η Ελλάδα αποτελεί το «ιμπεριαλιστικό» εργαλείο των ΗΠΑ, που χρησιμοποιείται κατά της Τουρκίας. Στην προκειμένη, είναι εμφανής ο στόχος του καθεστώτος Ερντογάν να επενδύσει στα διογκωμένα πλέον αντιαμερικανικά αντανακλαστικά εντός της Τουρκίας.

Το προπαγανδίζει ευθέως ο θεωρούμενος ως «γιουσουφάκι» του «σουλτάνου» γενικός σύμβουλος του Τ. Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, είπε: «Αν οι ΗΠΑ σχεδιάσουν να παγιδέψουν την Τουρκία στη Συρία κι αν σχεδιάσουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως εργολάβο του ιμπεριαλισμού -να μην αμφιβάλλει κανείς, θα το κάνουν-, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με την πιο σκληρή απάντηση». Οι αναφορές του Γ. Μπουλούτ, βέβαια, διανθίστηκαν με «εικόνες» από την ελληνική μικρασιατική εκστρατεία, σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να αφυπνιστούν τα ιστορικά ανθελληνικά αντανακλαστικά των Τούρκων πολιτών.

Κοντολογίς, επειδή η εικόνα της Ελλάδας ως «εχθρού» έχει πέραση σε σημαντικά τμήματα της τουρκικής κοινωνίας, καλλιεργείται και πάλι συστηματικά, θυμίζοντας τις εποχές της ακραίας ανθελληνικής προπαγάνδας επί «σύλληψης» Οτσαλάν.

3. Η Ελλάδα είναι κράτος που υποθάλπει την τρομοκρατία. Αμέσως μετά το πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016, η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα για να διευρύνει κατόπιν τα «αιτήματά» της και σήμερα να κάνει λόγο για πάνω από 1.800 οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, τους οποίους, βέβαια, χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, όλους όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα -είτε πρόκειται για στρατιωτικούς είτε για απλούς πολίτες- για να σωθούν από τις διώξεις, επειδή η Αγκυρα τους βαφτίζει «γκιουλενιστές» και «τρομοκράτες». Και, ως εκ τούτου, στοχοποιεί τη χώρα μας ως «άντρο τρομοκρατών».

Κάτι, πάντως, που κάνει και για σειρά άλλων χωρών της Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ, όπου έως τώρα έχει παραχωρηθεί μαζικά το καθεστώς του ασύλου. Κάτι που, εκτός των άλλων, έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ρήξη τις διπλωματικές σχέσεις πολλών δυτικών πρωτευουσών με την Αγκυρα. Παρά τα σοβαρά προβλήματα, πάντως, η Ε.Ε. φαίνεται πως θέλει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους με την Αγκυρα.

Γι’ αυτό, εξάλλου, έχει συμφωνηθεί, και εκτός απροόπτου θα γίνει, συνάντηση Γιούνκερ-Ερντογάν τον Μάρτιο, στη Βάρνα. Στο μεταξύ, η Αγκυρα συνεχίζει να εκβιάζει με όπλο το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...