Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις: Στην “κόψη του ξυραφιού” πλέον η αναβάθμιση των μαχητικών F-16

Μπορεί να έφτασε στην Ελλάδα η τέταρτη τροποποίηση της LOA (Letter of Offer and Acceptance) η οποία επιχειρεί να προσεγγίσει τα «θέλω» της ελληνικής πλευράς ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αναβάθμιση 85 μαχητικών εκ του στόλου των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το κατεπείγον αυτό πρόγραμμα, είναι εξαιρετικά πλέον πιθανό να μπλέξει στα γρανάζια των πολιτικών εξελίξεων, με αποτέλεσμα το μέλλον του να είναι άδηλο.

Όλα αυτά στις πλάτες φυσικά της Πολεμικής Αεροπορίας που δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο πέραν του να υπενθυμίζει με τον προσήκοντα σεβασμό προς την πολιτική ηγεσία πόσο κρίσιμη είναι η υλοποίηση του περιγράμματος, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση μπορεί να γίνει στα μέσα που αξιοποιεί επιχειρησιακά.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις για να αποκτηθεί αεροσκάφος νέας γενιάς, ελάχιστη προϋπόθεση για να επιτευχθεί έστω με δυσκολία ισορροπία στο Αιγαίο και να διατηρήσει ο Κλάδος της υψηλή αποτρεπτική του αξία απέναντι στην Τουρκία, είναι το να φροντίσει η πολιτική ηγεσία να εξασφαλίσει ότι όσα ήδη διαθέτουμε θα αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο.

Η αγωνία των πτεράρχων είναι κατανοητή και αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς ο φόβος να σκαλώσει το πρόγραμμα σε «πολιτικά γρανάζια» είναι ορατός, ενώ και οι διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της οικονομίας και των νομισματικών ισοτιμιών παρουσιάζουν δείγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ανησυχούν την ελληνική πλευρά.

Ο κίνδυνος ανατίμησης του δολαρίου

Οι ισχυρές ενδείξεις ότι επίκειται σημαντική διόρθωση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, εξαιτίας – σε μεγάλο βαθμό – της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, σημαίνει ότι οι αποδόσεις για τους επενδυτές εάν τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην αμερικανική αγορά θα είναι καλύτερες.

Άρα θα αυξηθεί η ροή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, ένα δεδομένο που θα οδηγήσει πιθανότατα σε «σκλήρυνση» και ανατίμηση του δολαρίου. Εφόσον δε το πρόγραμμα της αναβάθμισης αποτιμάται σε δολάρια, άνοδος της τιμής του δολαρίου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση της Ελλάδας για να ολοκληρώσει την αναβάθμιση των 85 μαχητικών F-16.

Γιατί το υπενθυμίσαμε αυτό; Διότι οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή που έχει δοθεί από την αμερικανική πλευρά κυμαίνεται στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, το οποίο με την τρέχουσα ισοτιμία, μεταφράζεται σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η διαφορά των περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να μεγαλώσει περιπλέκοντας την εξίσωση. Πολλά θα κριθούν στις 26 Φεβρουαρίου που αναμένεται η άφιξη αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα συζητήσει το θέμα.

Ευχής έργον θα ήταν η υπόθεση να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν. Εάν όμως αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η αμερικανική πλευρά υπολογίζει να «πέσουν» υπογραφές αποδοχής στις 28 Φεβρουαρίου, αυτό είναι απλά από απίθανο έως αδύνατο να συμβεί, για τον απλούστατο λόγο ότι ακόμα και να συμφωνηθούν όλα, η υπόθεση θα πρέπει να οδεύσει για να λάβει έγκριση από τη Βουλή.

Κι εδώ ερχόμαστε στο κρίσιμο θέμα. Με το πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και με βάση τις πρόσφατες συγκρούσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα, πόσο πιθανό βλέπει κανείς το ενδεχόμενο να «ξεκολλήσει» η συμφωνία;

Το πολιτικό κλίμα ως εμπόδιο ή πρόσχημα να μην προχωρήσει η συμφωνία

Ο καθένας ας δώσει τη δική του απάντηση με βάση την πρότερη εμπειρία από το πόση υπευθυνότητα δείχνουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, θέτοντας σε προτεραιότητα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας της χώρας, αφήνοντάς τα έξω, ή απλά αντιμετωπίζοντάς τα με τρόπο που δεν προδίδει θυσία των πάντων στον βωμό του κομματικού συμφέροντος και του αγώνα κατάληψης της εξουσίας.

Με βάση το ανωτέρω, είναι σα να ρίχνει κανείς προκαταβολικά το φταίξιμο στην αντιπολίτευση, κάτι το οποίο όμως θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση «μισή αλήθεια». Διότι όπως φαίνεται, αντιρρήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με πολιτικά κίνητρα, δεν θα υπάρξουν μόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης!

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος είναι «στριμωγμένος στη γωνία» καθώς αγωνίζεται για το πολιτικό του μέλλον και όλες του οι ενέργειες πλέον εξετάζονται και αποφασίζονται υπό το πρίσμα της ανάγκης να επαναπατρίσει στους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ), το κόμμα του οποίου είναι επικεφαλής, τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους, ώστε να εξασφαλίσει το 3% που θα τον φέρει ξανά στη Βουλή και την βουλευτική ασυλία, την οποία πιθανότατα θα χρειαστεί προσεχώς, αν κανείς πιστέψει όσα ακούει στο παρασκήνιο.

Με απλά λόγια και πέραν της αντιπάθειας που λέγεται πως έχει αναπτύξει τελευταία για το πρόγραμμα, η οποία οφείλεται σε «μη πολιτικούς» λόγους, εάν η αμερικανική πρόταση δεν «χωρέσει» στον προϋπολογισμό του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ και είναι π.χ. 1,2 δισ. ευρώ όπως αναφέρει η αναθεωρημένη LOA, δεν έχει λόγο να «χτυπηθεί» στη Βουλή, εάν είναι να έχει την αντιπολίτευση απέναντι να φωνάζει για σκάνδαλο.

Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος δεν έχει ακόμα διευκρινίσει εάν το «1,1 δισεκατομμύριο δολάρια» που έχει αναφέρει σε δηλώσεις έγινε εκ παραδρομής, καθώς δεν συμφωνεί με το ίδιο νούμερο που έχει αναφέρει σε ευρώ ο πρωθυπουργός, το οποίο μοιάζει να είναι το σωστό, αφού τα ευρώ είναι το εθνικό νόμισμα.

Άρα, το 28 Φεβρουαρίου που αναφέρουν οι Αμερικανοί ως ημερομηνία υπογραφής της LOA, είτε είναι απλώς ανεδαφικό, είτε θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα άτυπο τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά από τις ΗΠΑ.

Οποιαδήποτε ξένη χώρα δεν μπορεί να κινείται με γνώμονα το πότε οι Έλληνες θα τα βρουν μεταξύ τους κάνοντας ένα διάλλειμα στα πολιτικά του «παιχνίδια», για να ασχοληθούν σοβαρά και να ολοκληρώσουν συμφωνίες, που ολοένα και περισσότερο ομοιάζουν με το «Γεφύρι της Άρτας».

Κάπου εδώ όμως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έρχεται σε αντίθεση με όσα έχει δηλώσει ο σοβαρός και χαμηλών τόνων αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος θεωρείται ως «τα αυτιά και τα μάτια» του Μεγάρου Μαξίμου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μικρότερο κόστος 10-15% αυτού που θα υπογραφτεί!

Ο αναπληρωτής υπουργός έχει ουσιαστικά προαναγγείλει συμφωνία. Ο Βίτσας φέρεται να είναι ενήμερος ότι η πρόταση είναι στο 1,2 δισ. ευρώ, όμως έχει κάτι άλλο στο μυαλό του, πέραν ενδεχομένως της ανησυχίας που διατυπώσαμε στην αρχή και αφορά την ενδεχόμενη επιδείνωση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.

Σαφέστατα, στόχος είναι το να συμπιεστεί έστω και λίγο ακόμα η τιμή στην οποία θα κλείσει η συμφωνία, όμως εάν κανείς κοιτάξει στο παρελθόν και τις συμβάσεις αγοράς μαχητικών F-16, για παράδειγμα τόσο από την κυβέρνηση Σημίτη όσο και την κυβέρνηση Καραμανλή, για να χρησιμοποιήσουμε το εγγύτερο χρονικά παράδειγμα, παρατηρείται κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Και στις δυο συμφωνίες, το τελικό κόστος της προμήθειας ήταν τελικά 10-15% χαμηλότερο του συμβατικού τιμήματος που συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε. Προτού εξηγήσουμε για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, να επισημάνουμε ότι αυτή η διαφορά του 10-15% χαμηλότερο κόστος, είναι η ειδοποιός διαφορά που βάζει το πρόγραμμα εντός προϋπολογισμού!

Γιατί όμως ενώ υπογράφουμε για συγκεκριμένο ποσό το τελικό κόστος ήταν χαμηλότερο; Στην περίπτωση της έγκρισης από το Κογκρέσο προγράμματος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να καλύπτεται κάθε δυνατή ή αδύνατη πιθανότητα και να μην απαιτηθεί επιστροφή για νέα έγκριση εάν στην πορεία το κόστος εμφανιζόταν μεγαλύτερο από το εγκριθέν.

Έτσι και τώρα υπάρχουν διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν προ της υπογραφής της σύμβασης και θα γίνουν μετά την υπογραφή συμφωνίας, από τις οποίες θα προκύψει η εξοικονόμηση, έστω με λίγο «πολιτικό σπρώξιμο», κάτι το οποίο ευαγγελιζόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, το οποίο όμως φαίνεται πλέον να το έχει ξεχάσει.

Ίσως θεωρείται πως μόνο δωρεάν παραχώρηση F-35 ή F-15 με βάση τα… ακαταμάχητα στον ιδεοληπτικό και ημιμαθή νεοελληνικό μας εγκέφαλο «γεωπολιτικά επιχειρήματα» εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία. Ως τελικό αποτέλεσμα μας προκύπτει ξανά η ολιγωρία, η αμετροέπεια, η αναποφασιστικότητα και κυρίως η – μόνο πολιτική ελπίζουμε – ιδιοτέλεια. Μέχρι να μας «σκάσουν» ξανά Ίμια… μόνο που και πάλι η κινητοποίηση θα είναι κατόπιν εορτής.

Υπάρχει πολιτικό κίνητρο υπογραφής συμφωνίας;

Εν ολίγοις, τη λύση θα κληθεί να δώσει πιθανότατα ο πρωθυπουργός. Μόνο που μετά τις τελευταίες εξελίξεις που κάνουν το «φάντασμα» των εκλογών να μοιάζει πως θα μας απασχολήσει ξανά (παρασκηνιακά ήδη συζητείται ακόμα και για τους προσεχείς μήνες, γιατί να μην ισχύουν και για τον Τσίπρα όσα ισχύουν για τον Καμμένο και ακόμα περισσότερο;

Σε τελική ανάλυση ο Καμμένος θα έχει θεωρητικά κόστος και από «πατριωτικά στοιχεία», δυνητικούς ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ, τα οποία θα ενοχληθούν που για ακόμα μια φορά δεν προχωράει ένα πρόγραμμα το οποίο θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Στην περίπτωση του Τσίπρα και τους δικούς του «παραδοσιακούς ψηφοφόρους», ισχύει μάλλον το αντίθετο. Κι ας έχει πει ο Βίτσας…

Καταληκτικά, το τοξικό πολιτικό κλίμα των ημερών και άλλα κίνητρα που κινούνται στη «σφαίρα» της ιδιοτέλειας, όπως εξηγήθηκε, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση του προγράμματος την τελευταία στιγμή, ακόμα και αν τελικά χωρέσει με τους τρόπους που περιγράφτηκαν παραπάνω στον ελληνικό προϋπολογισμό. Θα βρεθεί κανείς να απαντήσει σε αυτό «περσινά ξινά σταφύλια», ή εναλλακτικά, «τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου»;

Πηγή: Defencepoint.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...