Ελληνοτουρκικά

Ποιος κατηγορεί τον Πάγκαλο για “αχρεία ψέμματα” για όσα έγραψε στα ΝΕΑ για τα Ίμια

«Αχρεία ψέματα» και «ασχετοσύνη» καταλογίζει ο Αργύρης Ντινόπουλος στον Θεόδωρο Πάγκαλο με αφορμή άρθρο του τελευταίου στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα Ίμια, ενώ κάνει λόγο για απελπισμένη προσπάθεια του πρώην υπουργού Εξωτερικών να παραχαράξει την Ιστορία.

«Τα σημερινά αχρεία ψέματα του Θεόδωρου Πάγκαλου για τα Ίμια (πρωτοσέλιδο άρθρο του στα ΝΕΑ) αποκαλύπτουν εκτός από την ενοχή του για τον χειρισμό της υπόθεσης και κάτι πολύ σοβαρότερο. Την ασχετοσύνη του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Εσωτερικών σημειώνοντας ότι 22 χρόνια μετά ο κ. Πάγκαλος «αγνοεί ότι οι Τούρκοι κατέλαβαν όχι την μικρή, αλλά την μεγάλη Ίμια» αν και «εκείνο το μοιραίο βράδυ ήταν ο υπουργός Εξωτερικών που διαπραγματεύτηκε την εθνική υπόθεση».

Σημειώνει ότι «γελοιοποιείται ισχυριζόμενος ότι πήγα με τον τότε δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη στα Ίμια ( στις 25 Ιανουαρίου 1996) όταν είναι γνωστό ότι έφτασα στα Ίμια τέσσερις ημέρες αργότερα στις 29 Ιανουαρίου 1996 σχεδόν ταυτόχρονα με τους Έλληνες κομάντος (που αποβιβάστηκαν στην μικρή Ίμια) και ενώ η κρίση ήταν σε πλήρη εξέλιξη» και προσθέτει: «Όσες γελοιότητες, όμως και να κάνει ο Πάγκαλος τα Ίμια και ο Οτσαλάν θα τον στοιχειώνουν».

Ο κ. Ντινόπουλος προσθέτει ότι δημοσιογραφική αποστολή του ΑΝΤ-1 έκανε ρεπορτάζ στην μεγάλη Ίμια, «την οποία αυτός και ο Σημίτης είχαν αφήσει αφύλαχτη αφού εκεί αντί να υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες ανέβαιναν ανενόχλητα μικρά παιδιά ( νήπια!) από την Κάλυμνο» αλλά «και στην μικρή Ίμια ύστερα από σχετική άδεια του επικεφαλής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που μόλις πριν λίγες ώρες είχε αποβιβαστεί σε αυτήν», προσθέτοντας ότι «η ελληνική σημαία που κυματίζει πίσω από τον ρεπόρτερ δεν είναι η σημαία του Διακομιχάλη, αλλά η σημαία που ύψωσε το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό μας».

Σημειώνεται ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», όπου περιγράφει από την πλευρά του όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ, αναφέρει σε ένα σημείο: «Σημαία, πριν ενεργήσει προβοκατόρικα ο δημοσιογράφος και μετέπειτα Βουλευτής της ΝΔ Α. Ντινόπουλος με τη συνεργασία του δημάρχου Καλύμνου, ο οποίος ήταν γνωστός πολιτικός φίλος του Γεράσιμου Αρσένη, δεν υπήρχε σε καμία βραχονησίδα από το πλέγμα των Ιμίων» και προσθέτει παρακάτω: «Μερικοί με κατηγορούν έκτοτε γιατί υπεστάλη η ελληνική σημαία που είχαν ανεβάσει ο Ντινόπουλος, ο δήμαρχος, και ο παπάς της Καλύμνου. Θυμίζω στους υπερπατριώτες ότι οι σημαίες ήταν δύο. Στη μικρή Ίμια υπήρχε η τούρκικη σημαία. Ή έφευγαν και οι δύο ή έμεναν και η γκρίζα ζώνη είχε πια καθιερωθεί. Θυμίζω επίσης ότι το προϋφιστάμενο καθεστώς, πριν από το επεισόδιο δηλαδή, περιελάμβανε μια de facto ελληνική παρουσία στην Ίμια, ένας Καλύμνιος κτηνοτρόφος είχε ένα κοπάδι από πρόβατα πάνω στο μεγαλύτερο νησί και πήγαινε τακτικά εκεί για να τα ποτίσει ή να ενισχύσει τη διατροφή τους. Επίσης, γύρω από τα Ίμια ψάρευαν αποκλειστικά Έλληνες παράκτιοι ψαράδες από την Κάλυμνο και ενίοτε μεγαλύτερα αλιευτικά συγκροτήματα».

Ακόμη ο κ. Πάγκαλος κατηγορεί τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ Λυμπέρη, ότι «έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο το οποίο παραποιεί τα γεγονότα για να μειώσει την ευθύνη του για τη δυσμενή εξέλιξη εκείνης της βραδιάς» και προσθέτει: «Δεν έχει ποτέ απαντήσει πειστικά γιατί δεν είχε εγκαταστήσει μια τυπική, έστω, φρουρά στη μικρότερη βραχονησίδα χρησιμοποιώντας δυνάμεις αλεξιπτωτιστών του Στρατού που βρίσκονταν λίγο παρακεί. Ούτε γιατί ο Στόλος βγήκε από τον Ναύσταθμο στις 10 π.μ., δηλαδή πέντε ώρες αφού είχε επιτευχθεί η συμφωνία απαγκίστρωσης, με τη συνοδεία ελικοπτέρου και σε ζωντανή σύνδεση στα κανάλια».

Πηγή: www.militaire.gr

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...